Три дни преди изборите: ГЕРБ дръпна пред БСП с 2%

Намалява броят на колебаещите се, сочат резултати на "Алфа Рисърч"
23 мар 2017 18:30,
214
Три дни преди изборите: ГЕРБ дръпна пред БСП с 2%
Графика: "Алфа Рисърч"

Три дни преди вота ГЕРБ поведе пред БСП с 2,6%. Това сочат резултатите от проучване на "Алфа Рисърч".

То е проведено между 20 – 22 март 2017 г. сред 1033 пълнолетни граждани от цялата страна. Изледването е финансирано със средства на социологическата агенция.

Данните показват, че на финалната права за ГЕРБ са готови да гласуват 31,7% от твърдо решилите да гласуват избиратели. За БСП пък декларират, че ще пуснат бюлетина 29,1 на сто.

Още по темата

Още по-близки според изследването на "Алфа Рисърч" са резултатите на третия четвъртия - "Обединени патриоти" и ДПС. Коалицията на Каракачанов получава гласовете на 8,9%, а движението на Карадайъ – на 8,4% от решилите да глуват избиратели.

Петият сигурен участник в следващия парламент ще е партията на Веселин Марешки "Воля". Според резултатите формацията ще получи гласовете на 6,8 на сто от избирателите.

"Точно на 4%-та бариера финишира коалицията Реформаторски блок-Глас народен. За нея мобилизацията на колебаещите се все още десни избиратели ще бъде решаваща за присъствието в парламента", анализират от "Алфа Рисърч".

Под чертата за влизане в Народното събрание със сигурност остават коалициите "АБВ-Движение 21", Движение "Да, България" и "Нова република". Всички те имат около и малко над 2%, показва проучването.

Характерно за тях е, че имат твърди избиратели, но малка периферия и са неравномерно представени в различните региони и типове населени места.

ДОСТ на Местан събира около 1% от гласовете в страната.

Около 3.5% смятат да изберат опцията "Не подкрепям никого".

От "Алфа Рисърч" са направили и разпределение на местата в следващото Народно събрание. На база на резултата от проучването 5-партийният парламент би изглеждал така: ГЕРБ – 89-91 мандата, БСП – 81-83, Обединените патриоти и ДПС – по 24-25, Воля – 18-19.

При 6-партиен парламент ГЕРБ би взел 85-87, БСП – 77-79, ОП и ДПС – по 22-24, Воля – 17-18, и РБ – 10, изчисляват социолозите.

Според проучването се очертава висока избирателна активност от около 62%. Това означава, че в неделя около 3,6 млн. - 3,7 млн. души ще отидат до избирателните урни.

През последната седмица преди вота рязко нараства броят на хората, които вече са решили за кого да гласуват.

До 12% намаляват избирателите, които са сигурни, че ще гласуват, но все още не са решили за кого.

"Макар този дял да изглежда нисък, става въпрос за малко над 360 000 души. При запазващите се къси дистанции между партиите, тези избиратели могат да се окажат решаващи за различните следизборни сценарии", анализират от социологическата агенция.

**********************************************

Настоящото изследване е проведено в периода 20 – 22 март 2017г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1033 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
11
 
6
 
! Отговори
Дедо Ви ДЕДОВИОРОВ преди 7 години
Клонингите на БКП атакуват:- Когато дойде БСП - голямо крадене пада. (Радев сигурно или не знае, или е леко ошашавен). *** после ще се смее на всички...- Когато дойде ГЕРБ - крадат само богоизбраните. Бойко ходи по мачлета...Да дано дойде някой читав! Ама май не се е кандидатирал...
16
17
 
8
 
! Отговори
Всеки нормален преди 7 години
Всеки нормален българин няма да гласува за БСП, защото това е антибългарска партия, създател на ДПС. Ако не беше БСП, нямаше да ги има ДПС и ДОСТ.
15
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога повече ГЕРБ! Никога повече Бъчварова, Митев, Ненчев, Кунева, Лукарски, Москов и бай Х! НИКОГА!!!
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очертава се ново времено правителство...след поредна оставка:)))))))))))))
13
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алфа Рисърч - придворната агенция на Банкянския крадец
12
2
 
20
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Тия не бяха ли едни от всичките "познавачи" дето пуснаха тиквата по пързалката,че стрина Цеца 100% ще е президент та за това оня се направи на мъж и се изхвърли,че ако не е ще си подаде оставката???
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ
10
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ГЕРБ се върнат на власт ни чакат магистрали, които траят ден до пладне, построени на десеторни цени обаче и от наши хора и крадене като за Гинес.
9
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ванга е предсказала че последния комунист ще умре в България, не в КНДР или Русия. Като толкова си ги тачите що не вземете да се преместите в една от тия страни, нормалните хора искаме да сме европейци. Явно още са живи твърдия пенсионен електорат на БСП, доказва го и постоянното хвърляне на пачки от терасите!
8
5
 
29
 
! Отговори
магаревъд преди 7 години
Лъжат, нали? Ах как се надявам да лъжат.Подготвят нещата за поредната фалшификация...Не може българския избирател да е чак толкова глyпaв че пак да гласува бойко борисов.Колкото повече гласували толкова по-малко фалшиви гласове!Всички на опашката да гласуваме, никога повече герб!
7
1
 
20
 
! Отговори
путеноид-алфолоид преди 7 години
Купуването и продаване на овце не е престъпление! ...с една дума крепостни селяни...на хайван пазар
6
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко че от 10-те партии от горната графика само на три може да се вярва че имат проевропейска ориентация. Всички други са руски пълнеж от путинови слуги. Най-жалкото за умствените възможности на българина пък е факта че тези 3 партии заемат дъното на горната графика. Тези дето очакват България да върви напред ще трябва да ги разочаровам, очаква ги руска *** с арменски просперитет и референдум за излизане от ЕС и НАТО.
5
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алфа Рисърч, пфу..... колко процента давахте за Цачева пред Радев на президентските избори, а кой спечели......
4
11
 
3
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
Браво,Пепи! :-)
3
29
 
7
 
! Отговори
Гласоппдавател преди 7 години
Спокойно, ще дръпне още - около 5%
2
28
 
7
 
! Отговори
Гласоппдавател преди 7 години
Спокойно, ще дръпне още - около 5%
1
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аууу! Само толкова ли фалшиви бюлетини са отпечатали? Имат още три дни да направят разликата 5%.