NYT: Българите все още виждат бъдещето си в ЕС

Бившият премиер на България е на път да се върне във властта
27 мар 2017 08:30,
42
NYT: Българите все още виждат бъдещето си в ЕС
Снимка: БТА

Бившият премиер на България е на път да се върне на власт, след като неговата десноцентристка партия спечели с неголяма преднина оспорваните избори. Това е знак, че българите все още виждат бъдещето си в Европейския съюз, пише в. "Ню Йорк таймс".

Официалните резултати ще бъдат обявени най-рано в понеделник, но изглежда, че бившият премиер Бойко Борисов ще състави ново правителство в България, най-бедния член на ЕС, вероятно в коалиция със съюз от по-малки десни националистически партии.

Социалистите, които се обявиха за по-тесни връзки с Русия и се зарекоха да блокират удължаване на санкциите на ЕС срещу Кремъл, не можаха да убедят достатъчно избиратели, че са най-добрата алтернатива и признаха поражението си, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Резултатът изглежда е разочарование за руския президент Владимир Путин, който се опита да използва разделенията в ЕС, за да засили влиянието на Русия, особено в страна като България, която беше един от най-близките съюзници на Съветския съюз.

Изборите се състояха в много трудно време за България, страна с 7,2 милиона жители, която е член на ЕС от 10 години и на НАТО от 13, но продължава да поддържа близки културни връзки с Русия, балансирайки между Изтока и Запада.

Разделенията в Европа за мигрантската криза и предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз усложниха този баланс. Избирането на президента Тръмп, който отправи критики към ЕС и НАТО и изрази възхищение към Путин, засилиха предизвикателствата.

За някои избиратели Борисов ще има стабилизираща роля и няма да отчужди Русия, въпреки че предишното му правителство подкрепяше членството в ЕС и НАТО и санкциите срещу Кремъл.

В кампанията Борисов заяви, че е за по-прагматични връзки с Москва, изгодни и за двете страни, и се противопостави на флотилия на НАТО в Черно море, опасявайки се, че тя може да разгневи Москва, пише в заключение "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
7
 
! Отговори
учуден преди 7 години
А какво точно означава днес Русия?Нима тя е еднородно понятие?!!И САЩ, И постсъветска Русия се раздират от вътрешни противоречия.СССР всъщност проруски ли е бил или неуспешен опит за антируски политически проект?И какво място имат русофилите в неговата посттоталитарна възхвала?
14
2
 
13
 
! Отговори
алек преди 7 години
забрана на социолоическите проучвания по време на кампания
13
1
 
21
 
! Отговори
Калина до 13 преди 7 години
Къде топно промитият ти мозък видя руски някакви неща? Осребряването на чека предстои и, повярвай, няма само Меркел да го плаща!И плестницата ще ни се стори милувка, според това, което ни очаква. Независимо кой е спечелил изборите! Нашият проблем е, че докато се делим на фили и фоби, унишожават държавата ни, гл#п***ко!
12
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Генералът от КГБ Решетников този път заложи на грешната карта Нинова и БСП и се провали с гръм и трясък, дупките по решетката станаха с двоен диаметър.
11
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КалинаКалинки-малинке, каквито и руски лъжи да подхвърляш сега истината е една, получихте зашеметяваща плесница от българския народ от която ще ви пищят ушите следващите 4 години, а до тогава вашата майка кърмилница Русия ще стане на 20-30 немощни русийки.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кутевската *** е размазана.
9
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Социалистите са в несвяст. Не знаят къде се намират, а плача им е толкова жален....
8
3
 
14
 
! Отговори
Калина преди 7 години
"...американският държавен глава е връчил на канцлера сметка за 375 млрд. $Според Тръмп, Германия дължи тези пари на НАТО за стъпките, които Алиансът предприема с цел отбрана" - по-добре трябва да прочетeм тези думи,касаещи "светлото" ни бъдеще
7
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да българите виждат бъдещето си в ЕС, но партии като БСП, Обеднели Патриоти и други русолюбиви предатели виждат бъдещето на България в дъното на пропастта при Русия.
6
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
S Boiko da vyarno e.
5
3
 
28
 
! Отговори
карина преди 7 години
Хубаво да си пръв, но какво ще му помогне това първо място на 2 пъти Премиерът в оставка ББ ? Той иска абсолютна власт, но не се получава . Освен , че победиха на изборите се видя и друга тенденция - побеждават с все по-малко.Чакаме третата оставка.
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Номер 1,Много ти се радвам.Трябва да има и такива като теб:))))
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хо хо хо )))
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ключовата дума в статията е "все още". Другото са ала-бала приказки, пълни с думи като НАТО, Путин и тем подобни.
1
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов 3 ще е правителство, при което ще се довърши "Струма", а "Хемус" ще стигне до Ловеч, БВП ще се вдига с 3-4% годишно, държавата ще се стабилизира външно-политически, ще направим успешно председателство, ще започне строежът на тунел под Шипка, ще се изградят множество малки и средни предприятия.Не изглежда много, но посоката е вярна! Поддържайки тази посока и тези темпове, при Борисов 12 ще сме Велика сила!