Още коментари: Победата на ГЕРБ отдалечава София от Кремъл

Кампанията била белязана от натиска на Ердоган, отбелязват в Испания
27 мар 2017 12:37,
50
Още коментари: Победата на ГЕРБ отдалечава София от Кремъл
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взе реванш за неуспеха на своя кандидат за президентския вот, като спечели парламентарни избори, в които залогът бе руското влияние в България, пише испанският вестник "А Бе Се".

Левицата се показа по-благоразположена към Кремъл, но победата на Борисов засега възпрепятства по-голямо сближаване с Москва, допълва испанското издание в статия, озаглавена "Парламентарните избори в България отдалечиха страната от орбитата на Русия".

Кампанията бе доминирана от популистка реторика и в последния й етап от пряк натиск на турския президент Реджеп Тайип Ердоган върху турското малцинство в България, пише в. "Паис". Социалистите се опитаха да затвърдят електоралния успех, пожънат от техния кандидат на президентските избори през ноември - бившия военен с проруски възгледи Румен Радев, който предизвика оставката на Борисов и свикването на предсрочни парламентарни избори. Въпреки че социологическите проучвания даваха изравнени шансове на ГЕРБ и БСП, партията на Борисов излезе победител, както на предишните три вота (2009 г., 2013 г. и 2014 г.)

Турция получи централна роля в последния етап на предизборната кампания. Вестник "Паис" пише, че правителството в Анкара се е опитало да повлияе на вота на етническото турско малцинство и на избирателите с двойно гражданство, живеещи в Турция. Служебното правителство обвини Анкара в опит да мобилизира гласове за партия ДОСТ, смятана от София за троянски кон на турските интереси в България, пише "Паис". Испанското издание припомня полемиката с експулсираните преди дни турски граждани, демонстрацията на ултранационалисти на границата и критичното изказване на Ердоган за натиска, който българските власти по думите му оказват върху гражданите си от турски произход.

Партията на бившия министър-председател Бойко Борисов спечели поредни парламентарни избори в България, но съставянето на третото му правителство вероятно ще е сложна задача, пише в. "Велт".

Това бяха третите избори за четири години в България. Много партии в най-бедната страна на Европейския съюз се опитаха да се харесат на избирателите, които се чувстват изоставени от общността. Освен бъдещето на ЕС сред основните теми в предизборната кампания бяха влиянието на Русия и Турция, както и въпросът за бежанците, отбелязва изданието.

Предсрочните парламентарни избори би трябвало да решат продължаващата от месеци политическа криза в България. С оставката на своето десноцентристко правителство през ноември 2016 г. по средата на четиригодишния мандат Борисов реши да играе на принципа "всичко или нищо" - и спечели, посочва в. "Ханделсблат".

Въпреки че Борисов не казва с кого иска да състави управляваща коалиция, очаква се ГЕРБ да се коалира с Обединените патриоти, които се наредиха на трето място. Възможността за "голяма коалиция" по германски модел е изключена, както дадоха да се разбере още през предизборната кампания Борисов и лидерката на социалистите Корнелия Нинова, чиято партия остана втора на изборите. Наблюдатели обаче допускат, че тези твърди позиции биха могли да се променят предвид напрежението със съседна Турция и бежанския проблем, изтъква изданието.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много лош тоя ***. От сутрин до вечер за всичко виновен той. Той хакна оскарите. Сигурно той е и кмета на Симитли.Ех, ***, ***.. ако знаеше за къв те мислят в България щеше да получиш инфаркт от смях.
2
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вервайте си.Кремъл сега отстреля седесарските сорошки отломки,а в близко бъдеще ще сложи точка и на Бойко Тиквата.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех тоя Кремъл, голям торбалон тоя чичо Путин :)