А сега накъде? Към нов предсрочен вот!

Експерти: Няма стабилна формула за кабинет, чакат ни избори!
28 мар 2017 08:52,
271
А сега накъде? Към нов предсрочен вот!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Политически експерти са категорични, че няма формула, която да гарантира стабилно правителство при тази конфигурация в новото Народно събрание.

Социологът Живко Георгиев и политологът Страхил Делийски обясниха в "България сутрин", че най-вероятно предстоят нови парламентарни избори.

"15 депутатски места повече за ГЕРБ не са предпоставка за хегемония. Не виждам стабилна формула в това правителство. Много е трудно "Обединени патриоти" и "Воля" да бъдат лесен партньор на ГЕРБ. Другите също не жалаят да партнират на ГЕРБ. Навярно ни чакат нови избори", обясни Живко Георгиев.

Гостът на Bulgaria ON AIR бе на мнение, че при това положение е най-разумно да се направи споразумение за правителство поне за една година, което да бъде програмно и да има няколко приоритета - промяна на изборното законодателство, председателство на ЕС и излъчване на еврокомисар, след което да се върви към избори.

"Целият проблем е, че нито ГЕРБ, нито БСП имат право на още един провален мандат. Ако БСП все пак показа, че има способност да оцелява, провал за ГЕРБ би бил по-фатален", каза още социологът.

Според Страхил Делийски е ясно, че има тежки дефекти в политическата система и едва ли те ще бъдат превъзмогнати с промяна в изборното законодателство.

"Стигнахме до ситуация, в която направихме своеобразен римейк на предното НС, но в малко по-лош вариант. Борисов ще опита всичко да направи кабинет, защото ако не успее, това ще е голям удар по него. Иначе това ще бъде знак към избирателите, че той не е в състояние не само да изкара своя мандат, но и да състави кабинет", коментира политологът.

По думите му е възможно БСП да получи мандат за съставяне на правителство, но дали ще го реализира не може още да се твърди. Страхил Делийски е на мнение, че ГЕРБ и БСП трябва да търсят по-нестандартен подход, който не може да бъде подход на стабилните мнозинства.

Кабинетът ще бъде допълнително затормозен от това, че партиите вече влизат в предизборна кампания за следващ парламентарен вот, отбеляза той.

Според Живко Георгиев трябва да се демонстрира, че така повече не може. Той е категоричен, че политическата система ражда все повече ялови решение и не чертае бъдещето на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честито на овчия народ.От месец април газът и парното скачат с 25%.Следват водата и токът.Това ви се пада,уфтси такива,като пак си избрахте банкянския чобанин.Но това няма да е всичко.Меркелицата и скандинавците почват да връщат мигранти.Унгария си затваря границите.И те ще акостират у нас,защото я няма"лъжата"Корнелия да отмени постановление 208,за което пишманпатриотите и думица не обелват.Ще ядете и ГМО отровите,защото няма да има кой да блокира СЕТА.Молете се само Ердо да не вземе Румелията.
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Симеонов,не е никъв фактор. Няма и да бъде. Там са три партии и едвам 10 процента. Пълни ***. Ако много знае в следващия парламент ще е зрител.
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До даКакъв фактор е симеонов бе вие изобщо имате ли нещо в главата? Никой пет пари не дава за тези "патриоти". Сума ти парти едвам взеха 9%. Ония волен и той го гледам още се пъне но ако беше сам я фане 3% я не.
57
8
 
4
 
! Отговори
ТОЧКА ПО ТОЧКА преди 7 години
Aз тук чета лъжа след жъжа от ТРОЛОВЕТЕ!!! 1 ТОЧКА Несправяне с мигранстската вълна.- ЛЪЖА България е държавата с най-малък мигрантски натиск! Причината е, че Борисов си направи оградата, взе 300млн. от ЕС и се разбеа с Ердоган да я пазят от двете страни. Получи орден от Унгарците за най-добре свършена работа в този аспект в Европа!......И реалността е, че мигрантският път НЕ Е ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ!!! СПРЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА!!!
56
3
 
5
 
! Отговори
да преди 7 години
Симеонов е вече фактор, който не може да бъде пренебрегнат от никой !!!!а без Патриотите ГЕРБ ще се гушка с ДПС, което ще бъде края на ГЕРБнали някой не си въобразява,че ония ж'алки партийки на Костов ще се върнат - тия глупости си ги избийте от главите
55
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 71"Тиквата" се завърна и психично нестабилните червени шушумиги от село отново налазиха коментарите.
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато автентичната градска и автентичната селска десница не вземат 480 мандата - избори до дупка!!!
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 66Ми излез го докажи бе :) то е най-лесно да се говорят празни приказки по формуте. Доказателства трябват, в противен случай сте просто едни изперкали ***.
52
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 62Ами на село може и да гласувате 30 човека. Но умните в големите градове са милиони. За разлика от тебе пътуват и виждат промените.
51
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 62 Интересна логика... а да си се замислял, че има едни други хора, които явно са повече и са за ГЕРБ?
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дада ама не :) ще видиш. Симеонов лъмти за власт и няма да си позволи нови избори защото я влезе я не. Само гледай.
49
2
 
4
 
! Отговори
да преди 7 години
ОП могат да поставят всякакви условия, защото никой не може да направи правителство без тях !!!ГЕРБ ще клекне, защото няма избор,а тия мечти за нови избори ги ьабеаеете !!!!
48
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз се съмнявам в честността на изборите! Ние на работа сме над 30 човека сдружение и един няма, който да е за Герб! Познавам още стотици хора и от тях да има 10, 20 гербаджии не повече! Откъде толкова много загубеняци да са гласували? Едва ли е истина!
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дръндер събуди се ! 2017 сме.....Не 1976 :) излез от мазето с киселото зеле.
46
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ОВЧАРАха значи щом Русия не харесва някой трябва и ние да не го харесваме. Ясно... а не можете ли вие заедно с руската *** с бодра крачка да вървите на майната си?
45
4
 
5
 
! Отговори
дръндер преди 7 години
ОФ- то имат мнозинство в 44 НС и е редно те да съставят правителство и да поемат отговорността. ГЕРБ са малцинство, да връщат мандата и Корнелия да не се мота , а да свиква ОФ- то!
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До селчотоАма стига ми се прави на интелектуалец много ще те замоля :) виждам те как ти тече "плавната" мисъл. Като комбайн "Беларус".
43
3
 
4
 
! Отговори
карина преди 7 години
Докато в БГ не останат само две пхартии като в Англия няма да има никога стабилно правителство и БГ ще лети към пропастта с променливи темпове.
42
8
 
3
 
! Отговори
ОВЧАР преди 7 години
До АнонименЗАТОВА ЧЕ БОЙКО ЩЕ БЪДЕ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ,РУСИЯ ВДИГА ЦЕНАТА НА ГАЗА,ТАКА ЧЕ ВРЪЗКАТА Е ЯСНА И ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕМ ЗАВИСИМИ ДО КАТО ТАКИВА "ПОЛИТИЦИ" НИ УПРАВЛЯВАНТ !!!!
41
3
 
20
 
! Отговори
Ванкувър преди 7 години
Съмняваме това изчадие Боко ще ни докара майдан! Съжалявам само за децата в България, че не са виновни и страдат всички от тоя негодник!