Субсидиитe – хранилка за милиони на партиите

Марешки ще взима 1,6 млн. лв. на година, БСП с още 5 млн.
28 мар 2017 09:00,
38
Субсидиитe – хранилка за милиони на партиите
Снимка: архив, Булфото

Общо 31,7 млн. лева на година ще плаща бюджетът на партиите, влезли в 44-тото Народно събрание.

12,6 млн. става годишната субсидия на ГЕРБ. Досега партията на Бойко Борисов получаваше с по 1 млн. лв. на година по-малко заради по-малкото гласове от предишните парламентарни избори.

Двойно по-голяма субсидия от досегашната ще получава пък БСП. Социалистите вземаха 5,5 млн. досега. Изкараните 955 490 гласа на тези избори обаче вече ще им носят по 10,5 млн. лв. годишно, или увеличението им е точно с 5 млн. лв.

Парсата за ДПС ще е 3,475 млн. лв., а за Обединените патриоти 3,503 млн. лв.

Партията на бизнесмена Веселин Марешки "Воля" ще получава по 1,6 млн. лв. на година субсидия от данъците на българските граждани.

Според закона за политическите партии всяка година партиите в парламента вземат по 11 лв. на получен глас.

Светльо Витков, Дончева, АБВ и всички десни (ДСБ, ДБГ, СДС...) останаха без субсидии. Досега те си деляха над 3,2 млн. лв. на година, но сега участваха в различни коалиции, които не влязоха в Народното събрание.

1,5 млн. лв. субсидия на година губи АБВ, които играха в коалиция с "Движение 21" на Татяна Дончева и вече няма да получават пари от бюджета. Дончева също губи 431 хил. лв. държавна помощ.

Една-единствена партия, която остава извън парламента, ще получава държавна субсидия, показват резултатите от изборите.

Бариерата от 1% е преминала само "Възраждане" на шефа на музея в Добрич Костадин Костадинов. Тя ще прибира по 417 хил. лв. на година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
17
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Как ще се махне субсидията ,с какво ще се купуват изборите като му дойде времето,откраднатото не е достатъчно.
13
1
 
12
 
! Отговори
пфф преди 7 години
До БАХРИ ЮМЕР(продължение) на мен лично тези 100 хиляди дето са в чужбина не ми пречат. Но има едни други 1 милион дето са тук и не само че не плащат данъци ами и точат държавата. Веж те са си по-сериозен проблем, не мислиш ли?
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
щом някой се боричка да е член на партия,да си дава членския внос и да си я издържа, а така - партиите с чужда пита -помен правят.
11
0
 
9
 
! Отговори
пфф преди 7 години
До БАХРИ ЮМЕР".ЧЕ ТЕЗИ БИЛГАРИ КОИТО СА ВЪНКА НЕ ДАВАТ ДАНЪЦИ И ПАРИ НА ТАЯ СМЕШНА ДЪРЖАЩА ДЪРЖАВА..." - у ваше село не знам как е, но у наше дори хора дето са от 20 години в чужбина пак държат по една къща тук на която й плащат данъци. Отделно, те са тези дето осигуряват работа на местните майстори за ремонти иначе и те да са заминали отдавна. Които имат деца тук или стари родители - пращат пари в България всеки месец. Така че който плаща, защо да не гласува?
10
7
 
5
 
! Отговори
БАХРИ ЮМЕР преди 7 години
ВЧЕРА ЧЕТОХ ОТ ДРУГ КОЛЕГА.....ЧЕ ТЕЗИ БИЛГАРИ КОИТО СА ВЪНКА НЕ ДАВАТ ДАНЪЦИ И ПАРИ НА ТАЯ СМЕШНА ДЪРЖАЩА ДЪРЖАВА....А ЗАЩО ИМАТ ПРАВО ДА ГЛАСИВАТ...И ....И НЕ СТАВА ЛИ ТАКА ЧЕ ВСЪЩНОСТ СУБСИДИЯТА НА ТЕЗИ КРАДЦИ И УБИИЦИ В ПАРЛАМЕНТА---СЕ ПАДА НА ЧОВЕК ПО 77 ЛЕВА !!!....КОИТО ПАРИ ИДВАТ '''САМО'''' !!! ОТ ТЕЗИ ЖИВЕЕЩИ В ТАЗИ СВИНЕФЕРМА БИЛГАРИЯ..А ОНЕЗИ НАВЪН, НЕ ИМ СЕ ВЗИМАТ ПАРИ, ЩОТО НЕ ЖИВЕЯТ, И НЕ КОНСУМИРАТ СТОКИ И УСЛУГИ, И НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ В БИЛГАРИЯ !!...., А ПЪК ГЛАСУВАТ И ТЕ ??!!
9
0
 
19
 
! Отговори
Бай Пешо преди 7 години
Та разбрахте ли - що е България, ни референдуми минават ни демокрация. Ако питате къде са комунистите те са в Парламента, правят каквото си искат гласуват си заплати, отпуски, ваканции, блага, привилегии както беше писал Карл МАРКС, Ленин колкото каквото ни трябва, а ще работим колкото можем. Такъв е животът и на огромната европейска администрация в Брюксел. Та това е Комунизъм в Еропейски стил...
8
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Партиите да премахнат това крадене от държавата и да събират членски внос. Не е допустимо в Германия субсидията да е символична от 1 евро, а в бедна България да е близо 6 евро.
7
1
 
23
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Възраждане, официално се ОТКАЗАХА от своята субсидия !
6
4
 
23
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
една от причините да не гласувам - никой не е заслужил мойте 11лв!
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали гласувахме на референдума по този въпрос. Никаква реакция, занимават ни занимателно с избирателната система.
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тези пари се обезпечават партийните офиси и канцеларии по места, разгръща се някаква обществена дейност, организират се инициативи и PR-акции. Могат да бъдат сравнени с кръвоносната система :) В този анатомичен разрез по-интересно е какво представлява скелетът на партиите - система от олигархични кръгове, медийни групи и едър бизнес, където играят наистина огромни пари и където тези 30 млн., взети от хората, са като капка в морето.
3
1
 
19
 
! Отговори
знам ли преди 7 години
Субсидиите се дават с цел да няма задкулисно финансиране на партиите , друг е въпроса че много се стремят към власта само заради тях
2
0
 
38
 
! Отговори
българка преди 7 години
УЖАС ! А за нас все пари няма, за тях има 32 милиона ! СРАМ И ПОЗОР ! В референдума гласувахме за 1 лв субсидия, но те пак си гласуваха милионите - ужким за народа работят. ГАДНА ДЪРЖАВА, НЯМА ОПРАВЯНЕ ! САМО С ПУШКИ И СОПИ ЩЕ СТАНЕ ПРОМЯНА......*** ДО ***, МИЛА МОЯ МАЙКО ЛЕ........
1
0
 
39
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Ето тук съм горд, че съм българин, изпреварихме Германия дори, там субсидията няма и 1 евро ;)