ГЕРБ води с близо 10% на БСП, избирателната активност - решаваща

Седем сигурни партии в следващото Народно събрание
Обновена: 1 апр 2021 12:10 | 1 апр 2021 10:55, Камелия Цветанова
807
ГЕРБ води с близо 10% на БСП, избирателната активност -  решаваща
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Три дни преди вота избирателната активност продължава да бъде една от най-големите неизвестни със съществено значение за крайния резултат“, коментира социологът Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“ пред bTV.

Последното изследване на агенцията за електоралните нагласи е направено 27 – 30 март сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Още по темата

Проучването показва, че избирателната активност ще е около 51%, или между 2,6 и 2,8 млн. души. Тези данни са за реално живеещите в България избиратели, уточни Димитрова.

До голяма степен на активността влияе пандемията от COVID-19 – 10% от тези, които искат да гласуват, имат големи притеснения, а 36% имат известни притеснения. Ако тези хора останат в домовете си, активността може много да падна – под 2,4 млн. души, а това ще доведе до съществени промени в резултатите, коментира Боряна Димитрова.

В последното изследване на „Алфа рисърч“ 75% от анкетираните казват, че са решили за кого ще гласуват още преди кампанията.  11,6% пособват, че са решили по време на кампанията. 13,3% твърдят, че ще решат в оставащите до изборите дни. Според нас те може и да не отидат до урните, уточни социологът.

Подкрепата за партиите, които получават над 4% според проучването е: ГЕРБ – 28,1%, БСП – 19,8%, „Има такъв народ“  – 12,7%, ДПС – 12,5%, ДБ – 6,3%, „Изправи се! Мутри, вън!“ – 6%, ВМРО – 4%.

„Тази година прогнозите са по-трудни от всякога и заради пандемията, и заради динамичната промяна на нагласите по време на кампанията“, уточни Димитрова.

По думите ѝ за ГЕРБ не се променя подкрепата в хода на кампанията, но се увеличава разликата с втората сила – БСП, с около 8%.

„Притесненията за гласуване в COVID кризата не остава незасегната никоя партия, но най-тежко засяга по-възрастните избиратели, които са значителна част от електората на БСП – до 20% от техните избиратели се притесняват. Освен това част от новите протестни формации като „Изправи се! Мутри, вън!“ взимат от гласовете на социалистите, допълни социологът.

Тя допълни, че резултатът на ДПС може да е различен, ако има голям приток от гласове в чужбина, които агенцията не мери, и при ниска избирателна активност.

Подкрепата за партиите, които са малко под бариерата е: „Воля“/НФСБ – 3,1%, „Възраждане“ – 1,7%, „Атака“ – 1,2%, АБВ – 0,9%, КОД – 0,8%, „Републиканци за България“ – 0,8%.

Малки промени могат да се окажат съществени. Ако патриотичните формации прескочат бариерата, това дава шанс на ГЕРБ за управление“, коментира Боряна Димитрова.

******
Данните са от проучване на„Алфа рисърч“ за  електоралните нагласи, направено в периода 27 – 30 март сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица. Проучването е реализирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


807
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
665
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
7 партии ... какъв закон ще сътворят 7 партии всяка с различна програма? Защо са ни нужни толкова много партии? Толкова много партии, а хора в тях няма...
664
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
До Анонимен Утре ако има начин ,ще обяват ..с 12 % ...Познах че ще лъжат и стигнат 10% та после с голямата маламашка да мажат ,клепат и скалъпят фалша .
663
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До *** ликвидир Кротко дуругарю розов кюлот ! Булгартабак ,ЧервенГерб подари на Пеевски през 2012 година ,заедно с ПК Д Благоев , ИКРодина,24 часа ,Труд и други благини . По кратко с лъжите !
662
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Платена статия. Поръчана от Банкя.
661
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До гражданин на София Слава Богу ,ще има гей парад в София ,нали ?
660
1
 
1
 
! Отговори
гражданин на София преди 3 години
До АматьориТо така и беше на първи тур!На втория обаче ДПС, ДСБ и компания тръгнаха подстрой, да гласуват за червената фуражка!Същото направиха и на втория тур на кметскитеизбори в София, слава богу не успяха!
659
2
 
1
 
! Отговори
Митю Ампера преди 3 години
*** народ, роби за цял живот!
658
2
 
0
 
! Отговори
Турист преди 3 години
Трагедия!
657
2
 
5
 
! Отговори
Морски преди 3 години
Не вярвам на социологически проучвания, по причина че на всички някой им плаща. Но сега си направих една сметка, че на територията на Бургаска и Варненска област живеят общо 890 000 души, 7 милиона население за България. Искам да кажа, че по моите сметки НФСБ и ВОЛЯ ще вземат над 4 %. Разбира се и заради тяхната програма.
656
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоПРЕДПОЧЕТОХА радев пред цачева ,АМА СЕГА СИ СКУБЕМ КОСИТЕ,ЗАЩОТО НИЩОПРАВЕЦА ЗА 4г.БУКВАЛНО НИЩО НЕ Е НАПРАВИЛ ЗА БЪЛГАРИЯ,САМО ЗНАЕ ДА ПЛЮЕ!!!ПРОТИВЕН човечец!!!!!!
655
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В НЕДЕЛЯ ДА ИЗМЕТЕМ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ- МИЛИОНЕРИТЕ СОЦИАЛИСТИ НЕ ВЛИЗАТ В НС ЗАЩОТО НЕ ГО ХАРЕСВАЛИ- АМА МОЛЯ ВИ СЕ ДРУГАРИ-ТЕ НЕ ИСКАТ ДА ХОДЯТ НА РАБОТА, ВИЕ НАСИЛА ГИ КАРАТЕ- УДАРЕТЕ ИМ ЧЕРТАТА- ВЪН ЧЕРВЕНИТЕ ФАШИСТИ.
654
6
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Мдданещо не разбрах:-Викаш "Хората пак ги изби на комунизъм"???Ама верно ли?За това ли предпочетоха Радев ПРЕД "КОМУНИСТИЧЕСКАТА" ПАРТИЙНА СЕКРЕТАРКА Цачевица?..гледай ти !..Ходиш ли редовно на психиатър?
653
6
 
3
 
! Отговори
Аматьори преди 3 години
Да припомня, че Алфа рисърч даваха 10% преднина на Цачева пред Радев.Тези първо трябва да се извинят на избирателя и после да се пробват с нови прогнози.
652
4
 
12
 
! Отговори
Курнелия – ликвидира преди 3 години
*** е майстор единствено само по "ликвидацията "!Квото е пипнала до днес-все е било ликвидирано!- Техноимпекс- Булгартабак- НЕК......и т. н.!Следва БСП и България!!!!Ще допуснем ли отново това?
651
12
 
6
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Ако герб спечелят - значи че изборите са тотална манипулация ИЛИ голяма част от народа е много глупав. Като цяло и двете неща са верни.
650
3
 
1
 
! Отговори
bojee преди 3 години
BOJEE kakvi sa tiq falshivi prouchvaniq. Az ne znam 1 chovek koito shte glasuva za gerb ili bSp.
649
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Води дръжки. Освен ако не си напазаруват достатъчно гласове няма как да има разлика от 10% между двете. Единственото вярно е, че и двете ще са под 30%
648
5
 
8
 
! Отговори
Червените крадци преди 3 години
Партия, в която все още актуални са имената на *** Нинова(техноимпекс),Кирчо Добрев(куфар с марки през Калотина):):):):)Румен Овч.(заробващите газови договори с Русия)и за капак адаша му Румен Гечев(фалит на България и 1$-3000лв)избори вече никога няма да спечели:):):):):)Един път излъгаха хората с "независимия" избран от руския агент Решетников пилот Румен Радеф и това беше:):):):)
647
11
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Бсп е в будна кома..виж какво,мой човек:-АКО аз бях поставен да избирам м/у бсп и гроб,то "със 200" щях да предпочета бсп!За късмет,на хоризонта се появиха и други формации....това-между другото.Основно:..-Ако бсп е в "будна кома",то "герп" са в хладилника на моргата!!!!Те се САМОУБИХА не само с тартора си-полуеднокнижната ПРИСЛУГА на мутрите,но и с претъпата си същност,която освен от крадене,от друго НЕ РАЗБИРАТ!Управлението на една държава НЕ Е "лъжица за тяхната уста"!!!
646
2
 
8
 
! Отговори
Бсп е в будна кома.. преди 3 години
Нинова с корупцията няма да приключи, защото е част от нея (Техноимпекс, Булгартабак, уволнена е от Станишев за корупция), но с БСП ще приключи окончателно след тежката загуба на предстоящите избори.