Политически пъзел: Кой с кого ще е в новия парламент?

Официално преговори не са стартирали, какви обаче са заявките?
249
Политически пъзел: Кой с кого ще е в новия парламент?
Снимка: БГНЕС

Шест партии ще имат народни представители в новия парламент и това са: ГЕРБ, "Има такъв народ", БСП, ДПС, "Демократична България" и коалицията "Изправи се! Мутри вън!".

Ясно е обаче още нещо - че нито една от тези политически сили няма достатъчен брой депутати, с които да състави правителство с мнозинство. Големият въпрос е как ще се сформира следващото управление на България? Официално преговори между партиите все още не са стартирали. В медийното пространство обаче, първите коментари и заявки за управление вече са факт.

Ето и какви са възможните варианти за съставяне на коалиция, описани от БНТ:

I. ГЕРБ получава мандат като първа политическа сила

По Конституция, мандатът за съставяне на правителство, се връчва първо на партията, получила най-много гласове. В случая това е коалицията ГЕРБ - СДС.

3 сценария за управление:

1. ГЕРБ предлага структура, състав на правителство и програма за управление. Предложението се гласува и приема от парламента, и започва управлението на новия кабинет.

Ние сме длъжни да предложим вариант, категоричен беше Бойко Борисов.

2. Кабинет с премиер, различен от Бойко Борисов?

ГЕРБ ще предложи друг министър-председател. Нямаме обсъждани още имена за министри или кой ще бъде премиерът. Това заяви в предаването на БНТ "Още от деня" вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Кабинетът, който ние ще предложим, ще бъде от хора в нашата партия, ние имаме достатъчно експерти. Ще предложим кабинет на ГЕРБ. Ще направим опит да предложим кабинет в тази трудна ситуация. Ако другите партии не ни подкрепят, президентът ще връчи мандат на втората политическа партия на г-н Трифонов, добави Захариева.

Екатерина Захариева: ГЕРБ ще предложи друг министър-председател

Темата коментира и социалният министър Деница Сачева, избрана за народен представител от ГЕРБ в Добрич. В "Денят започва" с Георги Любенов тя заяви, че със сигурност има хора, които са подготвени за министри и в момента са министри.

Настоящият кабинет няма да бъде повторен напълно, но успешни имена от него ще намерят място в новия. Аз лично предпочитам да остана народен представител, допълни Сачева.

Деница Сачева: В ГЕРБ сме готови и за опозиция, и за предсрочни избори

За Борисов не е самоцел да бъде министър-председател. Имаме 5 души, които могат да заемат поста, те са били в общественото пространство. ГЕРБ има готовност да предложи структура и състав на правителство, както и дългосрочна програма за управление. Това коментира пред сутрешния блок на БНТ "Денят започва" депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

"Не на всяка цена искаме да бъдем в управлението. Със сигурност ни трябват поне 121 депутати. Готови сме да проведем разговори с всички, да се съобразим с част от техните предложения", коментира още Тома Биков.

3. ГЕРБ не среща подкрепа и минава в опозиция.

"Ние коалиция с ГЕРБ, БСП, ДПС няма да правим. Няма да го направим, защото ние, за разлика от тях, не лъжем", заяви в изборната нощ Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

Коалиция с ГЕРБ е 150% невъзможна - искам да съм ясна. Няма да стане. Това заяви в студиото на "Денят започва" с Георги Любенов" лидерът на БСП Корнелия Нинова.

4 години не спират опитите за коалиция БСП-ГЕРБ. Е, няма, категорична е Нинова.

От ДПС заявиха категорично, че няма да подкрепят вариант за кабинет, предложен от ГЕРБ или БСП.

Ние няма да подкрепим никаква форма на участие на ГЕРБ и ДПС във властта. Ясно е записано в коалиционното ни споразумение, че няма да подкрепим управление с мандат на БСП. Има сценарий да не се състави кабинет и ние не бива да се плашим от него. Дайте да не се плашим от демокрацията, от това да питаме хората. Това написа в личния си Фейсбук профил лидерът на "Демократична България" Христо Иванов.

В разговори и пазарлъци за правителство с партиите на статуквото - ГЕРБ, ДПС и БСП, не влизаме, категорична е и Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!".

II. Мандатът отива при "Има такъв народ"

1. Ще стане ли премиер Слави Трифонов?

При отхвърляне на състава на правителство, предложено от ГЕРБ, мандатът отива при втората политическа сила, а това е партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Засега от партията остават лаконични в коментарите си. Единствената публична активност на Слави Трифонов е в постове от неговия официален Фейсбук профил.

По повод на различни политически изказвания и предложения, изразени в последните дни, искам да кажа следното: Има много ясна законова процедура, упомената в Конституцията, и ние съвсем логично я спазваме и вървим по нея, заяви Слави Трифонов.

Слави Трифонов: Благодаря ви, ние оценяваме вашето доверие

В отговор на публични коментари за евентуална бъдеща подкрепа на кабинет, реализиран с мандата на "Има такъв народ", Трифонов написа:

"Искам да избегна всички клишета и затова ще бъда напълно откровен. От името на моите колеги и от мое име искрено благодаря на всички, които гласуваха за нас. Това е смисълът на доверието, а доверието е висшата форма на човешкото общуване. Благодаря ви, ние оценяваме вашето доверие.

2. Партиите към Слави: Подкрепа, но не коалиция

ГЕРБ: Искаме стабилност

Слави Трифонов е втора политическа сила. Време е да си поеме отговорността и да предложи кабинет. Да не се оправдават, че не им достигат гласове! Ако толкова им е нужно за нещо, имам 10 дежурни депутати, които да ги подкрепят. За мен е важно да има стабилно управление в държавата. Новите избори не са решение, коментира Бойко Борисов.

Бойко Борисов: Слави Трифонов да си поеме отговорност

Да, ще подкрепим кабинет, предложен от Слави Трифонов. Ние сме готови, за да не тласнем страната в нестабилност, за да не предизвикаме избори след избори, да подкрепим с 10 или 20 народни представители, ако не им стигат, правителство на г-н Трифонов. Аз бих подкрепила такъв кабинет. Ще подкрепим някои от неговите политики, но не всички, коментира от своя страна Екатерина Захариева.

"Ако не достигат 10 гласа за едно бъдещо стабилно управление, ние ще ги дадем за политики, които са отговорни и имат смисъл за хората, подчерта в "Денят започва" по БНТ Деница Сачева. Отговорността в момента пада върху г-н Станислав Трифонов, те трябва да представят правителство като втора политическа сила. Надяваме се, че следващата седмица отговорът на този въпрос ще бъде факт, каза още Сачева.

БСП: Даваме подкрепата си, ако е необходима

Слави Трифонов, ако предложи кабинет и му е необходима нашата подкрепа, ние ще я дадем, заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Не мога да говоря от името на "Има такъв народ", те преценяват, ние си казваме нашата позиция, допълни Нинова.

Тя е категорична, че не става въпрос за коалиция и не употребява тази дума. Става въпрос за подкрепа, заяви председателят на БСП.

ДПС: Подкрепяме новите партии в НС

ДПС ще застане зад кабинет на трите нови формации, които влязоха в 45-ото Народно събрание. С тяхна подкрепа "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" биха събрали 122 гласа, с един повече от нужните за съставяне на кабинет.

"Бихме подкрепили кабинет на новите партии в новото Народно събрание, който да има ясни и точни цели, без да участваме в него", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

ДПС няма да подкрепи правителство на ГЕРБ и БСП

"Демократична България": Имаме много условия, за да влезем във властта

Не ни е страх да останем в опозиция, има много условия, в които не бихме влезли в изпълнителната власт, отколкото условия, при които да влезем в нея. Това заяви лидерът на "Демократична България" Христо Иванов пред БНТ в изборната нощ.

По думите му, има енергия за надграждане, включително извън границите на България.

Виждаме една нова България, в която Борисов да не може да вземе властта. ДПС няма да бъде крайъгълен камък. Нашата роля ще тежи, подчерта Христо Иванов.

"Изправи се! Мутри вън!" с различни варианти за подкрепа

В "Денят започва" по БНТ Николай Хаджигенов се обяви за правителство на малцинството, излъчено от партията на Слави Трифонов, с широка парламентарна подкрепа.

Ако те решат да го направят, ние ще ги подкрепим колкото можем, по всевъзможен начин, защото това е правилно в момента. Може би не ми харесва подкрепата от БСП, но ние нямаме друг избор. Ако искаме да убием ламята и корупцията, ще вземем подкрепата на БСП. И не, това не означава да се оженим за БСП. Не, това не означава коалиция. Втори въпрос, който задавам от времето на протестите: Какво правим, ако ДПС решат да ни подкрепят? - Казваме "Не, не, вашите гласове няма да ги вземем"?", каза Хаджигенов.

Николай Хаджигенов: Гласовете на БСП ни трябват, без тях не можем да направим нищо

Мая Манолова и Татяна Дончева незабавно се разграничиха от изказването.

Няма да позволим никакво петно върху ПГ на "Изправи се! Мутри вън!". Казали сме ясно - без ГЕРБ и без ДПС. Това е нашата кауза. Нашето категорично намерение, в случай, че някой е решил да се жертва за министър, включително и Хаджигенов, той да не бъде част от нашата парламентарна група, каза Мая Манолова.

Мая Манолова: В разговори и пазарлъци с партиите на статуквото не влизаме

"Изправи се! Мутри вън!" би подкрепила "Има такъв народ" като мандатоносител на правителството. Засега обаче все още не е ясно дали представители на коалицията ще участват в едно бъдещо правителство. Това заяви Татяна Дончева в ефира на "Денят започва" по БНТ.

"Бихме подкрепили партията на Слави Трифонов като мандатоносител на правителство. Но дали партията на Слави Трифонов ще желае да използва мандата си е един съвсем отделен въпрос. Би трябвало да запазим дискретност до момента, до който партията на Слави Трифонов обяви, че иска да прави мандат и ни покани евентуално на консултации за подкрепа", заяви Дончева.

Хаджигенов заяви, че Манолова и Дончева очевидно не са нито гледали, нито чули, нито разбрали, какво той е казал пред БНТ.

III. Третият мандат - президентът избира партията

Ако се стигне до връчване на трети мандат - президентът може да го връчи на която избере от партиите, представени в парламента, а не задължително на третата. Между връчванията на мандати президентът не е обвързан със срокове от Конституцията.

Ако и този мандат бъде върнат без да се състави правителство - президентът поема ангажимент да състави служебен кабинет, който да подготви страната за нови парламентарни избори.

Вариантите за коалиции и какво следва, ако не се състави кабинет

IV. Изходна позиция - служебен кабинет и нови избори

Ако политическите партии не успеят да излъчат правителство, страната ни ще бъде управлявана от служебен кабинет.

Този въпрос вече е обект на коментари от политическите сили.

Според ГЕРБ и БСП - страната има нужда от стабилно управление, особено в условията на пандемия, затова трябва да се направят всичко усилия за възможен кабинет в рамките на 45-тото Народно събрание. Корнелия Нинова заяви пред БНТ, че след предсрочни избори Бойко Борисов щял да се върне на бял кон.

Според "Има такъв народ" и "Демократична България" - трябва строго да се спазва законодателството и ако се стигне до предсрочни избори, те трябва да се състоят и да бъде излъчен нов състав на парламента, по волята на българските избиратели.
ДПС също са готови за предсрочни избори, категоричен е лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Николай Хаджигенов от "Изправи се!Мутри вън!" заяви, че е възможно да има две в едно избори през септември, възможно е да има и предсрочни избори, но вероятно ново правителство ще оцелее поне три месеца.


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слави да сьстави кабинет и да се приключва с управлението на комунистите от - герб
217
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
аре стига с тая дъвка
ясно е че зелените чорапи ще спретне правителство за учиндолеца , което ще подкрепат кому-няги-те и останалите там клоуни .
Лапането е важно !
216
0
 
2
 
! Отговори
Чалгата не е преди 1 месец
само музика, тя е мислене, поведение, начин на живот. Безпринципните коалиции са израз на чалгата в политиката.
215
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слави влезе в капана на собствения си успех. Не очакваше да събере гласове за втора сила , с гарантиран втори мандат връчен от резилента и сега мислят как да излязят от положение
214
1
 
6
 
! Отговори
дядо Шишарко преди 1 месец
Ко не, откъдя на къдя , гласуваш за Слави, и не получаваш балета хубавици, а четири дърти опулени скумрии, трътлестата момата Дончева, дебелата Капон, опулената барсалива сестра Галева, и Импексовата цоцолана, бря. М чи те са издухани повеке от мойта бабичка бря. Към тях, като прибавим Феса Крарамърда, Г-ома, Пинокио, които пък са слуги на Чер-па, Маджо и ДС доносници, става комуимпексовтюрлю гювеч бря, сготвен и сервиран от Кауня и поръсен с турска мерудия. Това ли им е промяна бря, да ви го наш-м на промяната бря.
213
1
 
7
 
! Отговори
Слав Мултака преди 1 месец
Ще се направи правителство "Орешарски 2" на Слави Мултака, лоените топки и комунистките, Ристо Маджов и Наско Гнома, и подкрепата на БСП (БКП) и ДПС, и ни спират европарата на втория месец!!! И тогава какво правим :D Чакаме от ченгестарска русия да ни даде някой лев? :D Та те само прибират, не дават :D Така е научена мафията - особено руската :D
212
2
 
7
 
! Отговори
Слав Мултака преди 1 месец
Слав Мултака пее чалга!!! Този тип музика е символ на цялата простащина и д*лнопробност на мутрите от прехода! Слави е една от тези мутри!!! Този ли е промяната??? :D Христо Иванов пък се самопровъзгласи за друг "спасител"! Какво е постигнал той??? Бойко беше успешен "секретар на МВР", след това беше успешен кмет на София! Ристо Маджов какво постигна, че се самопровъзгласи за "морален" и "работлив"??? Тоя до него ген. Наско Гнома е толкова далеч от "почтен" и "морален", че ме избива на смях!!!
211
1
 
5
 
! Отговори
Слав Мултака преди 1 месец
Стига илюзии :D Мая Манолова и Татяна Дончева са провалени политици! Какви решения за България ще взимат те? Отровните лоени топки :D Та тия са готови и с дявола да влязат в съюз (и го направиха) само и само да имат 4 години депутатска заплатка :D Слави Трифонов и промяна??? :D Завряния в мутренската дискотека "Escape" от правителството на Костов и ген. Наско Гнома - Славчо Мултака плащаше заплати на екипа си, благодарение на Илия Павлов - боса на Българската мафия - а в замяна плюеше по костов!
210
4
 
6
 
! Отговори
Лола преди 1 месец
За какви ценности говори?!?!?!?! Цялата кампания и всички приказки са как да се отървем от Борисов - ама какво толкова пък ви направи този Борисов? Тоест цялато му управление до сега трябва да се зачеркне така ли? Ами като ще ловим вещици - хайде тогава първо да започнем с БСП и БКП ... Ама моля ви се! Съвземете се - сега всички живеем 20 пъти по-добре отпреди 15 години - нали? Или само аз съм се объркала? И тези дето нон стоп дрънкат едно и също по форумите - все едно е копи пейст - стоп!
209
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Всеки управляващ знае, че загубиш ли в София, края е близо.
-----
Глупости, сините владееха София, а в страната години наред управляваше БСП и в местната власт преобладаваше БСП.
208
4
 
12
 
! Отговори
Промяна и Фалит преди 1 месец
Добре е да има нови избори и ново правителство след тях, защото това протестърското в момента раздава необезпечени кредити на свои хора участвали в протестите и така за няколко месеца ще фалира държавата, а хората ще изгубят спестяванията си, както това се случи през 1997 г зимата.
207
0
 
4
 
! Отговори
Промяна и Галит преди 1 месец
До Време за промяна

Добре е да има нови избори и ново правителство след тях, защото това протестърското в момента раздава необезпечени кредити на свои хора участвали в протестите и така за няколко месеца ще фалира държавата, а хората ще изгубят спестяванията си, както това се случи през 1997 г зимата.
206
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Време за промяна

Имаш предвид да започнеш да избиваш неудобните като през 1944 г?
205
3
 
7
 
! Отговори
Щщщ преди 1 месец
Ако "спечелилите" изборите, не направят правителство, на нови избори Бойко ще спечели с много!
204
0
 
9
 
! Отговори
ПЕНЮ преди 1 месец
До Анонимен

няма такава държава защото има такъв народ това е отговорът на въпросите от тефтерчето на ЛЕВСКИ!
203
14
 
5
 
! Отговори
Време за промяна преди 1 месец
Не е добре да има в скоро време нови избори. Трябва да се изчисти държавната машина от гербаджийските калинки, да се смени ЦИК, да се промени изборното законодателство. И за всичко това е нужно ново правителство и нов парламент. Иначе, при избори веднага Бойко пак ще разполага с целият ресурс на държавата и може резултатите да са по-лоши за партиите на протеста.
202
6
 
16
 
! Отговори
Бай Хю преди 1 месец
На тези избори гласувах за патриотите, но те не взеха 4 % от защото са много умни. . Ако има предсрочни избори, твърдо съм за ГЕРБ.
201
2
 
7
 
! Отговори
Паисий Хилендарски преди 1 месец
WНА ДОБЪР ЧАС НА 45-Я ПАРЛАМЕНТ ! БЪЛГАРИЯ ЦЯЛА СЕГА ВАЗИ ГЛЕДА- Но най- вече гледа към новия ПРЕМИЕР И ВОДАЧ НА НАРОДА---- СЛАВУН ТРИФОНОВ !!

Поради що се срамиш бе Славуне ...
пред народа ти излез,
Стига ти кат пукъл си мълчал,
Обеците ти махни
гюбеците да спреш
Гордо ти народа поведи
към светли бъднини ...
200
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Управлението на герб да си ходи на майнатаси този пикльо в затвора *** мръсен вън всички мафийоти от герб дано да горите в ада
199
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки управляващ знае, че загубиш ли в София, края е близо.