Историк: Намираме се в зоната на колективен травматизъм

Врагове сме сами на себе си, смята проф. Валери Стефанов
14 юни 2021 18:00, Ния Христова
21
Предстои провеждането на предсрочни парламентарни избори на 11 юли. Ще дойде ли най-после дългоочакваната промяна?
 
"Промяната е умора от статуквото, вероятно е отхвърляне на тежест, която вече не искаме да понасяме. Промяната е използвана като парола през последните 30 години. В началото на 90-те тя бе колективна надежда, че България ще стане друга. Чакахме тази промяна, но коментарът накрая бе отново разочарование. Втората голяма промяна бе в края на 90-те и началото на новия век. Тръгвайки добре, новите хора зациклиха в неща, в които днес живеем", коментира литературният критик и историк проф. Валери Стефанов пред Bulgaria ON AIR.
 
Според него нашето битие е битие на разочарование от очакваните промени. Имали сме надеждите, но не сме се справили с Прехода, липсват и резултатите.
 
"Ние сме в зоната на колективен травматизъм. Врагове сме сами на себе си. Трудно ни е да имаме колективна надежда. Имаме ли въобще заедно път нанякъде при толкова разделение?! Хаосът е образ, който обслужва различните пропаганди. Хаосът е реторична конструкция, която някой изгражда с политически цели", каза още преподавателят в Софийския университет "Св. Климент Охридски".
 
Той определи действията на служебния кабинет като радикални и много решителни. Може би тяхната припряност ни създава усещането за разбъркване на пластовете, смята проф. Стефанов.
 
"Ако редът е система от корупционни практики, система от калинки, които управляват на неадекватни места, то защо ни е този ред? Ако тази промяна наричаме хаос, не смятам, че тук има истина на 100% - има сериозна манипулация на нивото на думите и на образите", подчерта гостът в студиото. 
 
"Врагът е консолидиращ фактор, въпросът е да се справим със самите себе си. Не е въпросът само да кажем: Ето, ние живее в демокрация. Питането е в каква демокрация живеем", посочи проф. Стефанов.
 
Той смята още, че ни липсва ресурс от добре работещи институции, в които да има отговорни хора, които да работят за обща кауза. Без всеки да си каже: Аз ще работя за кауза, а не за себе си, няма как да стане.
 
"България в преходния период заложи на жаждата, на личното. Докога егото да ни доминира, нека ни доминира някаква колективна кауза! Българското лидерство се нуждае от прибиране в скромността, от скъсяване на дистанциите с хората. Властта е опияняваща и самозабравяща", настоя проф. Стефанов.

21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
рано си изтърван преди 1 месец
До FARAONБегай в нужника да си починеш малко бе,човек!
17
1
 
0
 
! Отговори
FARAON преди 1 месец
ВИЕ БУЛГА РАЦИТЕ, СЕ НАМИРАТЕ В ЗОНАТА НА ЗДРАЧА. А ИЗБОРИТЕ, КОИТО ЗАБРАНИХ, БЪРЗИЧКО ВИ ДОБЛИЖАВАТ ДО КРАЯ. НА МЪКИТЕ ВИ ;) КАКТО СЕ КАЗВА - ПО-ДОБРЕ УЖАСЕН КРАЙ ОТКОЛКОТО УЖАС БЕЗ КРАЙ :)
16
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 13То и баща ти вярваше 1989та, че ще се пенсионира партиен секретар, но уви.И на фараж му се смееха в брюксел, като каза, че ще изкара Обединеното кралство от ес... но уви.Инак нормално е про'стаците с идол про'стата тиква да не сте чули думите на Юнкер 2015г: "The glory days of europe are over" и да вярвате, че ще получавате до певсия за троленето, понеже сте неспособни за друго.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 8.Защото след 1989 така се получи. Не можеш да работиш на минимална заплата и да бъдеш почтен.
14
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Човек, който искрено и неподправено е изразил мнението си. Мнение, което е задълбочено и качествено. И трябва да ви кажа, че съм очарована...
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До10. Е ако и ЕС се разпада още по лошо ще става. И затова българите са 99% за ЕС. и зоната с Е има и като тебе 1% да чакат СССР да се възтанови.
12
2
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 1 месец
Даже не е особено умен, по-скоро е дървен философ, който прави повърхностни асоциации и много готови фрази.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В каква демокрация живеете пък вие? Не правите ли разлика между тоталитарна военна хунта и демокрация? Военната хунта е автокрация с автократор начело. Изобщо не е никаква демокрация.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми какво друго очаквате от разпадащ се ес?И по-лошо ще става.
9
0
 
8
 
! Отговори
Другари, преди 1 месец
излишно е да ви казвам че положението е много сериозно!
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Професора е типичен ялов интелектуал, умен, прозорлив, елитарен и антисамокритичен.А много бих искал да зная, поради каква велика идея, допуснаха въобще феномена калинки? Предадоха висшето знание за грошове в периода на прехода, а сега вече е и норма.Колко битки проведе в академичната общност срещу това, а сега като консултант ни показва къде сме стигнали. Мързел и удобство е ланкане истини пред медии, без воля и енергия за реална борба. Яловост е това, интелектуална.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След 30 г преход проведен от БКП толкоз.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В зоната на здрача се намираме, там дето слънце не огрява.
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Настъпва мултикултурално вагусен полидраматизъм. (Пует съм малку и ас)
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Имаме ли въобще заедно път нанякъде при толкова разделение?!" Справедливите и трудолюбивите винаги имат стремеж към самоусъвършенстване, проф. Стефанов. Те са здраво споени и бъдещето е в техните ръце, а това силно разделение няма да им попречи.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що е преход и какъв е "Преходът"?.......... Никой не даде определение на "Прехода" през 32-те години. Много философи, поети, анализатори използваха думата 'Прехода", без да дадат определение.........."Преходът" - това е временен период на хаос и свобода между две диктатури и преход между две геополитически зависимости на дъжавата България. "Преход към дясна диктатура и капиталистическа олиграхия".............. Временната свобода и свободия , която хората мислеха за "демокрация", свърши.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде сега г-н професоре да ни кажеш нещо относно управлението на сложните системи, ако изобщо си чувал за това понятие. Най ги "обичам" онези, които си служат с помпозно многословие без дори да подозират, че това, което коментират, отдавна е проучено практически, теоретично е обобщено и систематизирано, а за решаването на проблемите има изпробвани успешни модели.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми, закривай сър.