Политолог: Корупцията е чумата на българския преход

"Има усещане, че служебното правителство прави нещо"
60
Политолог: Корупцията е чумата на българския преход
Снимка: БГНЕС

Политическата корупция е чумата на българския преход и на българската демокрация. Това коментира политологът и преподавател в Нов български университет Любомир Стефанов в интервю за БНР.

По думите му ние не вярваме на институциите заради постоянното съмнение, оправдано или параноично, че "нещо някъде паралелно се случва". Именно затова според политолога е налице усещането, че изборите се обезсмислят, а държавата е "открадната, купена, пробита".

Методът и схемата "имам човек някъде си" - това се крие в подаръчната торбичка на българската политика, каза още той.

И този начин не е онзи, който пише в Конституцията и законодателството и който всички простосмъртни граждани са призвани да спазват. А другият начин - по който нещата могат да се съкратят и да станат, посочи Стефанов.

Според него има усещане, че служебното правителство прави нещо. Оценката е по-скоро добра. Два месеца даже не са 100 дни, отбеляза Стефанов преди днес кабинетът да отчете работата си за изминалия един месец.

Естествено е служебният кабинет, назначен от президент, който след два месеца отива на избори, да носи бреме и да бъде сочен с пръст, подчерта политологът.

"В публичното пространство витае това усещане, че службите са били овладени, не казвам завладени. Овладени и насочвани в работата си. Тъжното е, че самите служби не правят нищо по въпроса да разсеят тези впечатления", каза още Стефанов.

По повод отсъствието на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков от предстоящия отчет на служебния кабинет Любомир Стефанов изтъкна, че към вътрешния министър има достатъчно нападки и участието му би изместило фокуса на отчета.

Според него се натрупва усещането за намерения за скъсване със старото. "Посоката на мен поне още не ми е ясна. Само да отрежеш опашката на гущера не е задължително условие, че знаеш накъде отиваш“, коментира Стефанов.

По темата за организацията на изборите политологът посочи, че ЦИК и служебният кабинет са били насадени на пачи яйца, защото им е бил даден закон, който не е изчистен, а партиите на протеста отново са променили изборните правила в 12 без 5, за което са критикували предишните законодатели.

Той посочи, че не усеща в момента да има желание във всички субекти, участващи на изборите, "да въодушевят гражданите, гласоподавателите да вдигнат избирателната активност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 2 години
Аз се чудя защо Димократична България, ИТН и други не обелват дума за разграбването на цялото национално богатство от шепа олигарси, лансирани от 3 партии. Ами същите олигарси ползват и усвояват и Евро-фондовете. И как ще борят корупцията при това положение?
43
0
 
2
 
! Отговори
+++ преди 2 години
Свидетели сме не на корупция,а на преразпределение на капитала между партиите.От 30г. парите се грабят от 2,3 партии и всички се напредварват да се изкарат борци с корупцията.Всички са един дол дренки.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Стига бе, НБУ се е напълнил с безмозъчни съчинители на лозунги! Оценката за правителството ще я направим до година / или по нова година / защото сега е ясно за чии избори работят, все пак те са назначени от Човека, не сме ги избирали. А приказките които разкава този - изостанал е с 30 години.
41
0
 
3
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
ЗА КОМУНИСТА---- ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ И "СВОБОДНИЯ ПАЗАР".....Е КОРУПЦИЯ !
40
0
 
3
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 2 години
"Корупцията" --- е плод на комунизма и "народната власт над средствата за производство"!ПРИ ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ И СВОБОДНИЯ ПАЗАР---ИМА ЧИСТА ИКОНОМИКА И ЧЕСТНИ ТЪРГОВСКИ ОТНОШЕНИЯ ...непонятни за "обикновенния комунист", свикнал на "първобитно -общинния социалистически" строй!
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕЙ НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ПРИЗНАЕ, ЧЕ ПРИ ГЕРБ ИМА ГОЛЯМА КОРУПЦИЯ ВСЕ ДРУГИТЕ ОБВИНЯВАТЕ ЯВНО ВИ ТРЯБВАТ ОГРОМНИ ОЧИЛА, СЛОНСКИ УШИ И МАЛКО ПОВЕЧЕ ГЪНКИ ПОД МОЗЪЧНАТА ***. БЪЛГАРСКА ЗАПАЗЕНА МАРКА НА ЧЕРНОТО БЯЛО ДА КАЗВАТЕ. ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА МИЛЕЕТЕ ЗА ГЕРБ НО САМО ГОЛЕМИТЕ МАФИОТИ ИМАХА ПОЛДА А ВИЕ ДРАСКАЧИ ЕДНА ГОЛЯМА НУЛА.
38
0
 
2
 
! Отговори
НИЩО НОВО преди 2 години
Сега Фигуранта и БСП-клакьорите , ще се изживяват , като "спасителите на нацията" и ще раздвата пари на своите хора и фирми!---ТОВА СЕ ПОЛУЧАВА ВИНАГИ , КОГАТО ДЪРЖАВАТА Е "ИКОНОМИЧЕСКИ СУБЕКТ" ---И ДЪРЖИ , КАТО ЗАЛОГ , ПАРИТЕ НА НАРОДА. ИСКАМЕ --БЮДЖЕТА НА БЪЛГАРИЯ , ДА СЕ КОНТРОЛИРА И УПОТРЕБЯВА ПОД КОНТРОЛА НА НЕЗАВИСИМАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА И ПРОКУРАТУРАТА ...А , НЕ ОТ РАЗНИ ПАРТИЙНИ СТРУКТУРИ И "ПОЛИТ--***".....БЕЗ ИКОНОМИЧЕСКА И ФИНАНСОВА ПОДГОТОВКА!
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гамен Грипенов ВетовХахаха, ти си наивник, моето момче. Боко въведе типичния руски модел на управление, а на бал ъците като теб говореше за "евроценности".
36
3
 
0
 
! Отговори
toti преди 2 години
Много сме си добре,нали ви каза Бойко,а той е БОГ!!!Балъци!!
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чума е, защото няма никой с топки да направи реформи, вместо това е пълно с продажни национални предатели.
34
0
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До КрасиТе не са виновни, че няма закони или има такива, в които има хиляда вратички - законите на БСП и СИЕ! Полицаите също имат вина - ти хващаш ци.га.нката на местопрестъплението и го водиш в полицията, а те го пускат пред очите ти защото "няма какво да яде" /а ръцете ѝ целите в златни пръстени!/...И кой ли не, кой ли не - този е мой човек, онзи е човек на...БСП съсипа морала на народа ни! БСП И СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
33
1
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Как бе? Корупцията беше знаме на прехода - развяваха я насам и натам, надпреварваха се кой ще успее повече, изработиха дори лозунг "кой кой е!", кой ще крадне повече, значи...Сега пък била чумата на прехода...Що обиждате чумата, значи?!...Чумата не ходи по хорското желание, пък било то и на БСП...Но за това, че БСП говори за промяна без да знае каква промяна иска, съм съгласна - тяхната "промяна" е просто зарибяване на наивници, просто куха фасада, зад която се крие познатият стар вълк...
32
1
 
3
 
! Отговори
Краси преди 2 години
ВСС,съдии,прокурори и следователи са главните виновници за вихрещата се в РБ корупция и престъпност!
31
2
 
3
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 2 години
Здраствуйте паляци!Обяснявам,че успяхме да ви литнем с баджанаците!Мотото беше смяна на модела,смяна на статуквото!Моделите са два!Този на ЕС,парламентарна демокрация и този на Путин,азиатска автокрация с имитация на ЕС демокрация!Тъй като Тиквата ни работеше по първия модел,ний трябва да сменим модела на 180гр,тоест да го обърнем на Исток!И мисля,че усещате,че го правим успешно!За една седмица сменихме държавен апарат,за чиято нормална смяна ще са необходими 10 години!Туй конституция,забравете
30
1
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Тези от редакцията явно халхабер си нямат от БГистория а че сме генетично корумпирано родени от векове, това е друго!
29
2
 
2
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 2 години
"Чумата" е лъжливата ви демокрация, а следствие- корупцията, политическата проституция.....(знаците няма да стигнат), общо българофобията!
28
3
 
7
 
! Отговори
Циганин Комунист преди 2 години
Най важното което пречи на България да се развива е некадърност на хората обитаващи тази територия!На второ място е чувството за безотговорност и ненаказаност!В България хората трябва да се обединят зад обща кауза не за спасение ,а за развитие.Просто трябва да следваме девизът "Съединението прави силата"
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все по гладни и по прости политици ...ето това е най голямата чума !!!
26
12
 
9
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Корупцията е чумата, ГЕРБ е корупцията, чумата е ГЕРБ.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На запад корупцията е демократична а у нас съвеЦка,но разлика няма ;)