ГЕРБ - първа сила, люта битка за второто място между ПП, ИТН и БСП

ДБ и ДПС са другите партии, които ще влязат в парламента
414
ГЕРБ - първа сила, люта битка за второто място между ПП, ИТН и БСП
Снимка: „Екзакта Рисърч Груп“

Оспорвана битка за второто място в парламента след изборите на 14 ноември, показват проучване на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено със собствени средства в периода 6-12 октомври сред 1025 души.

Лидери са ГЕРБ с 23,5% подкрепа.

За второто място се борят три партии – „Продължаваме промяната“ (ПП)  с 15,5%, „Има такъв народ“ (ИТН) с 15,2% и БСП с 15%.

Още по темата
ДБ ще получи 10,2% от гласовете, а ДПС 9,4%.

Под прага, според проучването, остават „Изправи се БГ! Ние идваме“, ВМРО и „Възраждане“.

Около 1/4 от гласувалите за ИТН на парламентарните избори на 11 юли сега заявяват, че ще подкрепят ПП.

Възможно е ИБГНИ да изгуби до 20% от избирателите си от юли, които да се преориентират към ПП, коментират социолозите.

До момента ПП привлича не повече от 15% бивши избиратели на ДБ от юли т.г. ПП не успява да привлече значим дял гласове от избирателите на БСП. Не повече от 5% от гласувалите за БСП през юли биха се преориентирали към ПП през ноември, посочват още от социологическата агенция.

Според тях от данните е видно, че партията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев привлича най-много гласове на избиратели, които не са гласували през юли.

Всеки пети българин твърди, че се е разочаровал от партията, за която е гласувал на 11 юли. Най-много разочаровани има сред хората на възраст между 40 и 50 години и сред живеещите в големите градове. 1/5 от разочарованите от партията, за която са гласували на 11 юли, посочват, че няма да гласуват на 14 ноември.
Повечето от разочарованите обаче възнамеряват да гласуват и то за друга партия, различна от избраната през юли. 57% от избирателите на ПП са хора, разочаровани от партиите, за които са гласували на 11 юли, а останалите им избиратели не се самоопределят като разочаровани, уточняват от „Екзакта Рисърч Груп“.

81% от интервюираните твърдят, че са силно притеснени от ръста на цените на стоки от първа необходимост. Този дял сред столичани е още по-висок - цели 87%. 78% изпитват притеснения от ръста на цените на енергоносителите-горива, електрическа енергия и газ.

44% се боят за здравето си предвид ръста на COVID у нас. 38% се страхуват от затваряне на бизнеси заради пандемията и се боят от рязко свиване на доходите си.

Според проучването 52% от българите заявяват твърдото си намерение да гласуват на предстоящите президентски избори. Деклариращите намерение да гласуват на парламентарния вот са малко по-нисък дял – около 49%. Желаещите да гласуват на президентските избори, които се колебаят кого да изберат, са 13,6%, а желаещите да гласуват на парламентарните избори, които се колебаят коя формация да подкрепят, са 12%.
Проучването регистрира над средната мобилизация за гласуване на президентските избори сред мъже, високообразовани хора, както и жители на областните градове.

По 90% от избирателите на ГЕРБ, на БСП и на „Изправи се БГ! Ние идваме“ са твърдо решени да гласуват за президент. По 80% от избирателите на „Има такъв народ“ и на „Продължаваме промяната“ и 2/3 от избирателите на „Демократична България“ също декларират категорични намерения да гласуват за президент.

Сред заявилите категорично намерение да гласуват на предстоящите парламентарни избори по-често има хора на възраст над 30 години, висшисти, жители на областните градове и на селата.

13,4% от българите се притесняват от това дали ще се справят с електронното гласуване, а всеки пети се страхува да не се зарази с COVID, ако отиде да гласува.

Опасения, свързани с електронното гласуване, имат по-често хора на възраст над 60 години (27% от тях) и нискообразовани жители на малките градове и села. По 1/3 от избирателите на БСП и на ДПС се притесняват от електронното гласуване. Страхове от заразяване с COVID-19 при гласуване пък изпитват предимно възрастни хора, жени и нискообразовани респонденти.

*******
Изследването на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено със собствени средства в периода 6-12 октомври сред 1025 пълнолетни българи в 70 населени места от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю.


414
Още по темата: ДПСБСПизбориГЕРБППИТН
Още от Избори 2021
Сачева: Бихме подкрепили правителство с друг мандат
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
382
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Герб отново ще бъде първа политическа сила, но за момента е най-разумно да бъде в опозиция. До март месец всички останали партии на поДмяната ще се компрометират тотално и, тогава, вече ще се наложи отново... ГЕРБ да управлява дълги години...
381
1
 
11
 
! Отговори
НЕ СЕ РАДВАМ! преди 1 ден
Това,че ГЕРБ са първа сила означава, че отново ще бъдат сами срещу путинистките партии и отново няма да има спасение от чалтарите и селските метежници на Радев. Пределно ясно е, че спасението ще дойде не от ГЕРБ, а от Байдън, който скоро след война ще помете феодалните диктатори.
380
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Асен Василев прикри десетки служители на финансите, които с фиктивни конкурси са си увеличавали заплатите на гърба на данъкоплатците!!! Сега щял да се бори с корупцията, този който замазва сигнали за далавери??? Дали???
379
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
да изринеме Радевата чета "протестъри" на изборите
378
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
372 Тези са отчайващо тъпищом, след два провалени шанса, за ИТН, отново, гласуват за чалгарите. И плащат, 600 млн, за избори, хвърлени в празното пари от бюджета. Нашите пари.
377
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
ПП е най-голямата измама в историята на изборите у нас. Жалко, за тези млади хора, които настъпват в кариерите си с лъжа и самоизтъкване, на образованието си в чужбина. Които замениха "успешна кариера" с "кариеризъм". Които избраха, да служат на нечии интереси, финансови и политически. Които си мислят, че като ни казват, че не са зависими от никой, ние им вярваме.
376
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
М у н ю прекарва последните си дни на свобода.После -право в затвора.Каква плешива булка ще бъде..Хахахаахахахахаха
375
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
радево кутевите екскременти троляци са в истерия.Свиквайте ,ще става още по зле за вас.И вие нищо не можете да направите
374
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ще видим колко са първа сила че даже и покачване им давате брех брех
373
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Луна президент!!!
372
0
 
11
 
! Отговори
hah преди 1 ден
Учудващото е как има 15% които биха гласували за ИТН...
371
0
 
5
 
! Отговори
весел гербер преди 1 ден
До Shark На нас власт сега не ни трябва!На пролет ще я вземем!
370
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Кому е нужно мнението на 1 000 човека и каква представа дава това. Абсолютно ненужно и сбъркано.
369
12
 
3
 
! Отговори
Платена преди 1 ден
Статия от банкянското чекмедже.
368
15
 
3
 
! Отговори
Shark преди 1 ден
Първо тези стъкмистики не са вярни и целят манипулация на общественото мнение. Второ, дори и да е така, ГЕРБ няма да направят правителство, защото никоя партия нама да влезе в коалиция с тях. Може би ДПС, но и това не е сигурно. Така че тези 23,5% може да си ги зават ГЕРБ някъде, ако ги идстигнат изобщо!
367
3
 
3
 
! Отговори
иван преди 1 ден
забавното е че тия дават по-висок резултат за герб от алфа, но преизчислено излизат 64 депутата за опг-то , с един по малко от алфа...
366
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Опитите да се внуши, че кранливците са първи, вече не върши работата.
365
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Наш Ристю пак е пети... не може една молба да си подпише, хем му дали джокер хората молили го оня научен работник да си приподпише ксерокопията, ама не- родината им е виновна и ще плачат сега на брюкселианците.
364
9
 
1
 
! Отговори
мхм преди 1 ден
До Малко ФактиНе им се връзвай, те са платени и имат опорки от Севи ПР. Толкова ли не ги научи вече след толкова избори... ГЕРБ никога повече няма да управляват, особено сега когато истинския им партньор ДПС бъде изваден от играта.
363
6
 
10
 
! Отговори
отровна гад преди 1 ден
Сметката за четворна коалиция без ГЕРБ и ДПС ще излезе много, ама много, крива!