Радев близо до победа още на първи тур, избирателната активност – ключова

На втори тур ще има преливане на гласове към Герджиков
Обновена: 10 ное 2021 20:38 | 10 ное 2021 17:00, Красимир Ангелов
471
Радев близо до победа още на първи тур, избирателната активност – ключова
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев е много близо до спечелването на изборите още на първи тур, сочат резултатите от социологическо проучване на агенция "Медиана", проведено в периода 4 - 8 ноември 2021 г. сред 957 човека на 18 и повече години. Проучването е проведено чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "МЕДИАНА" и е реализирано със собствени средства.

Според проучването това, което може да прати президентските избори на балотаж, е преди всичко изборната активност (съгласно закона, за да има избор на първи тур, пред урните трябва да отидат не по-малко от 50 % от избирателите по списък или над 3,35 млн. човека).

Още по темата
От "Медиана" очакват изборната активност да е около 3.2 -3.3 млн. избиратели, но все още близо 30% се колебаят дали и за кого да гласуват. Според проучването, ако изборите бяха към 8 ноември, Румен Радев събира 48,3% от заявилите намерение да гласуват, а основният му опонент – проф. Анастас Герджиков – 25,6%.

Следват кандидатът на ДПС – Мустафа Карадайъ с 10,3% и кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от "Демократична България", Лозан Панов – 8,1%. На пета позиция проучването поставя Костадин Костадинов от "Възраждане" с 3,2%.

При евентуален балотаж, съперник на настоящия президент ще е Анастас Герджиков. Данните показват, че независимо от възможните преливания на гласове към Анастас Герджиков на втори тур, фаворит на тези избори е Румен Радев.

Към този момент, при балотаж между двамата, настоящият държавен глава би спечелил с 65,5% от гласовете срещу 35,5% за Герджиков.

Изследването е проведено в периода 04 - 08 ноември 2021 г. от агенция „Медиана“ сред 957 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция „МЕДИАНА“ и е реализирано със собствени средства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


471
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
310
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че Радев ще е ами,кой друг?Боку или Плевнелиев да изберем,я стига!
309
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шефът на "Сиела"защо не пише обяснения в следствения арест,с кофа мастило до краката?
308
0
 
3
 
! Отговори
РАЗОЧАРОВАН преди 2 години
ТЪПИТЕ И ГЛУПАВИ ХОРА ВИНАГИ СТРАДАТ ЗА ЖАЛОСТ ПРЕОБЛАДАВАТ В БЪЛГАРИЯ
307
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При толкова "резервни машини" как да не спечели
306
0
 
4
 
! Отговори
...ЧЕСТНИ ИЗБОРИ?! преди 2 години
Слушам по телевизията обясненията на службите представители на закона и държавността, по повод нашумелите за изборите скрити машини. Аз лично имам особено мнение за комунистите, но ще си призная, днес Корнелия Нинова ми хареса със своето изказване по този въпроса! Слушам и ми става смешно, не, по-точно тъжно, как един народ като българския позволява да бъде унизително манипулиран! Въпросните машини били за Албания, за Украйна, накрая за резервни части - от 420 бр., на 228; 120; 160, кое е вярно
305
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ИМА ЯКО да се МРЕ! От НЕКАДЪРНИК ЗЛОБЕН НАЗНАЧИ ОКОЛО СЕБЕ СИ НЕКАДЪРНИЦИ! Сега и правителство на РАДЕВ! Остава да премахнете СПЕЦСЪДА И СПЕЦ ПРОКУРАТУРАТА! Подготовката за смяна на ГЕШЕВ върви с пълна пара! ЕЕЕЕ ВАСИЛЕВ И ЧЕРЕПА ЩЕ СИ ДОЙДАТ!
304
0
 
4
 
! Отговори
НА НАЦИЯТА! преди 2 години
Сигурно този, ***, нощно време спи по чорапи, а те са зелени на цвят, и сънува, че е на зелена поляна с цъфнали маргаритки. Сънува, че го люлеят в златна люлка и надвисналите над него орисници му предсказват успех и светло бъдеще в проценти, турове и балотажи...! Сън, сметка без кръчмар - къде е народа тогава?! Защо, бедния ни народа, трябва да плаща излишни милиони за президентски избори след като орисниците вече са му предсказали кой ще бъде новият ни президент-разединител...
303
0
 
5
 
! Отговори
РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ...?! преди 2 години
По време на просташкия 45-годишен комунизъм, днес забранен от закона ни управляваха неграмотници. Защо днес само пет, а не още десет години застой, разделение, омраза - брат срещу брата хванали се за гърлото. Разделен народ, не образован народ, слаба държава, но лесно манипулиран и управляван. Коя е тази врачка предсказваща с проценти успеха на вдигнатия юмрук, фигуранта, фалшивия герой, разколника на нацията. Предсказанията на врачката се крепят на тайно внесените машини - за Албания...?
302
0
 
8
 
! Отговори
Жотев преди 2 години
Долу,геноцидния шапкар!
301
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласувайте за Радев още на първи тур,за да не ви клатят ГЕРБ и ДПС.
300
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу Радев со росоид и национален предател,лицемер и мошенник
299
2
 
11
 
! Отговори
БРАВО РАДЕВ... преди 2 години
НИЕ ОТ "СИЕЛА" ВЕЧЕ КАРАМЕ МАШИНИ ЗА ГЛАСУВАНЕ , ЗА ВСЕКИ ДОМ , АПАРТАМЕНТ И КРЪЧМА .....БЕЗПЛАТНО !......НАРОДА, СТРАШНО ИСКА ДА ГЛАСУВА НА ВСИКА РАКИЯ С МЕЗЕ...!
298
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко ви плащат за нереалните проценти за канцеларската мишка Радев? Повече от 4 години се беше окопал в президентството, както е било на предишната службица! Как успяхте да напудрите биографията на този злобен комплексар, който нищо градивно не е направил през целия си смислен живот, освен да козирува!
297
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОТКРИТИ СА НОВИ 199 МАШИНИ- ЦИК КАЗВА НЕ ЗНАЕМ ЗА ТЯХ СИЕЛА- ЗА ЧАСТИ СА- ЗЕЛЕН ЧОРАП СИ ГОТВИ ПОБЕДА С ОГРОМНИ МАНИПУЛАЦИИ.
296
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радеф носи нещастие за България. Този разедини нацията.
295
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако този стане пак президент на България, можете да закривате държавата. Няма смисъл да съществува с болни мозъци, които гласуват за Румен.
294
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера кой гласува за мало.умния Радев, известен само с издънките си през първия си мандат и зависимостта си от Черепа. Не че Чорапа не подменя вота, с Бог знае колко допълнителни машини, но явно голяма част от народа е много проста.
293
2
 
11
 
! Отговори
Мръ.сен преди 2 години
Кучисин!
292
3
 
4
 
! Отговори
ЩЩЩ преди 2 години
няма да гласувам повече,правете каквото искате с тази ск/апа/а дървава аз живея в чужбина и не искам да съпричаствам с пр/ост/отията на българите остаали на територията на т.нар. България
291
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме бедни, но за сметка на това-много прости. Пак ще изберем неудачника пред ерудита. Ще си сърбаме попарата, но лошото е, че преди това, яко ще духаме.