Можем да проведем избори в около 800 избирателни секции зад граница

Трябвало да дадем време на РСМ да реши дали иска да е в ЕС
18 авг 2022 14:18, Нели Христова
13
Можем да проведем избори в около 800 избирателни секции зад граница
Снимка: БГНЕС

Съгласно решение на ЦИК от 11 август са определени 734 места в 61 държави, в които се очаква да се образуват секционни избирателни комисии извън страната. Това съобщиха на брифинг в Министерството на външните работи за подготовката на изборите зад граница, Република Северна Македония и инцидента с катастрофиралия сръбски автобус на АМ "Тракия".

"В 00:00 часа на 17 август на страницата на ЦИК беше активирана възможността и за електронно подаване на заявление за гласуване в чужбина. Този процес приключва в 24:00 часа на 6 септември. В случай че бъдат събрани достатъчно брой заявления, съгласно Изборния кодекс, географията на местата би се разширила, както и борят на секциите в тях", каза Костадин Коджабашев - говорител на МВнР.

От външно министерство призовават българските граждани извън страната активно да се регистрират чрез електронната форма за заявление за гласуване извън страната.

"Предварителната им регистрация дава възможност за включване в избирателните списъци за гласуване, което би довело до по-бързото протичане на изборния процес и най-важното - възможност за максимален брой български граждани да упражнят правото си на глас", подчерта Костадин Коджабашев.

Министерство на външните работи има възможност да проведе избори в около 800 избирателни секции зад граница. Направена е заявка до Министерския съвет и ЦИК за отпечатване на 710 000 броя бюлетини. Максималния брой на секциите с машинно гласуване може да достигне до 310, като съответно 620 машини ще бъдат необходими за гласуването зад граница, посочиха от МВнР.

„Длъжни сме да уведомим нашите граждани и сънародници, че Федералното министерство на външните работи на Германия, уведоми посолството ни в Берлин, че и на тези избори ще могат да бъдат проведени в не повече от 40 места извън дипломатическите и консулските представителства. Това означава, че както през ноември, очакваме изборите в Германия да могат да се проведат в около 85 секции", допълни Анастасов.

Той съобщи още, че  този път към нашето посолство в Египет е отправено запитване относно организирането на избирателни секции в Хургада и Шарм ел-Шейх.

„Запитването е отправено от туроператорска фирма, която организира екскурзии до египетските курорти в този период. Посолството ни е в процес на координация с египетските власти за организиране на тези мисии", уточни Калин Анастасов.

На брифинга беше коментирана и темата за Северна Македония, като от МВнР отчетоха постигнатото в Двустранната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси.

„Започнахме възстановяване на доверието с Република Северна Македония. Този път, който ни предстои, няма да бъде лесен, няма да бъде и кратък. Доверие се възстановява бавно, но първите стъпки са окуражаващи. На този етап виждаме как двете държави изпълняват взаимно поетите ангажименти. Надяваме това да продължи", заяви Желязко Радуков. "Трябва да дадем време на нашите приятели от Република Северна Македония да решат дали искат да влязат в Европейския съюз, или не. "

Радуков подчерта, че трябва ясно да си дадем сметка, че в РСМ има едно позициониране между онези, които са "за" и между онези, които са "против" ЕС и европейските ценности изобщо.

"Трябва ясно да си даваме сметка, че коментарите, отправени след публикуването на Протокола, са от хора, които, първо, не са от управляващите на РСМ и са извън вътрешнополитическия контекст", каза той в отговор на въпрос на БГНЕС.

Радуков каза, че на този етап не счита, че трябва да се вземат мерки и че трябва да се даде време на РСМ да решат накъде да поемат – към европейска интеграция или не.

По повод отбелязването на 100-годишнината от създаването на Македонската патриотична организация (МПО) Радуков информира, че МВнР обмисля нивото на участие на българската страна в честванията в САЩ. Той подчерта, че по-късно ще информират за взетото решение.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Ей умници от ЦИК защо нищо не казвате за броенето на контролните разписки ? И кой къде и как ще "обработи" флашките от машинките на Мадуро ?
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не искаме хора дето идват тук само да си правят зъбите да решават бъдещето ни. Никакви секции в чужбина. А и ще се спестят маса пари.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гласуването трябва де е Само в България и то от Постоянно живущи/мин.6месеца/и плащащи данъци в Бг. Как някой дето не живее в Бг и дори не знае български ще определя живота на тук живущите ?- Спрете тая простотия ! А колко Милиона струват тея секции в чужбина Платени от бг данъкоплатците ?
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гласуването в чужбина трябва да се забрани със закон!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде не се излагайте да избирате Кукубенд парламент пред цивилизованите хора в демократичните държави. Не виждате ли, че е смешно и абсурдно да ви управлява чалгарски ЦиганскиОркестър? Просто не гласувайте, най-добре.
2
0
 
5
 
! Отговори
негласуващ преди 1 месец
А може и да не проведем.......
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С предимство в Турция, за което ДПС-2 (ИТН) положи неимоверни усилия! Хората още тогава ви казваха че тези играят с Доган и Пеевски, вие не вярвахте! Че даже и сега има някакви супер мало-умни, дето още се съмняват

Спонсорирани публикации