Мисия на ОССЕ ще наблюдава изборите на 2 октомври

В екипа има медийни, политически, законодателни анализатори и технически експерти
31 авг 2022 23:00, Красимир Ангелов
19
Мисия на ОССЕ ще наблюдава изборите на 2 октомври
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) с основен екип от 11 членове от 11 различни държави членки на организацията ще наблюдава предсрочните избори за народни представители в България, насрочени за 2 октомври. Това обяви ръководителят на мисията Нина Суомалайнен от Финландия на откриваща онлайн пресконференция за целите и мандата за наблюдение на вота.

Тя посочи, че в екипа има медийни, политически, законодателни анализатори и технически експерти. Имаме временен офис в София през следващите седем седмици, съобщи ръководителят на мисията и добави, че вече са имали встъпителни срещи с Централната избирателна комисия и с Министерство на външните работи.

Нина Суомалайнен съобщи, че имат и 12 дългосрочни наблюдатели, които ще пристигнат в средата на септември и ще бъдат разположени в различни части на страната, за да наблюдават изборите на местно ниво. Поискали са и участие на 200 краткосрочни наблюдатели, които ще се занимават с процедурите за наблюдение и гласуване.

Безпристрастността е наш основен прицип, заяви ръководителят на мисията на ОССЕ, цитирани от БТА. Извършваме наблюдение преди, по време на и след изборния ден, включително административната подготовка, регистрацията на кандидатите, дейностите по предизборната кампания, медийната среда, законодателната рамка, посочи тя.

"Нямаме отношение към резултатите от изборите, това не е част от нашия мандат, а процесът на изборите. Ролята ни не е да се намесваме, да не осъществяваме надзор, а само наблюдение и оценка, която ще бъде публикувана под формата на окончателен доклад", посочи тя.

Ръководителят на мисията на ОССЕ информира, че преди окончателният доклад, който ще е готов от два до три месеца след изборите, ще има междинен доклад около две седмици преди изборния ден, а в деня след вота наблюдателите ще дадат пресконференция с предварителни констатации и заключения.

Пандемията, причинена от COVID-19, все още поставя предизвикателства пред наблюдението на изборите, но ние сме решени да изпълним своя мандат, каза още Нина Суомалайнен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
ГЕРБ преди 1 година
САМО БРОЕНЕ НА ИЗРЕЗКИТЕ СРАВНЕНИ С МАШИННОТО ОТЧИТАНЕ Е ГАРАНЦИЯ ЗА ЧЕСТНОСТ НА ИЗБОРИТЕ АБО.РИ.ГЕ.НИ.!!!!!ААААААААА??
7
0
 
1
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
Само в бананова държава ходят наблюдавши!? Във САЩ, Британия, Холандия,Русия, Китай, Япония.... там няма наблюдавщи, а у нас, в европейска България... след 30 години "свобода и слободия" ще идват..!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ви ли е срам пред цивилизованите европейци да избирате циганскиОркестър Кукубенд Парламент? Никъде в Европа и по света няма такава абсурдна власт. Не виждате ли, че вършите политическо безумие? Да ви управлява циганскиОркестър и рапъри, клоуниФатмаци, чалгари. Нечуван абсурд.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много добре, вероятно тези хора са специалисти в областта си, и докладът ще е покъртителен, но това заслужаваме. Идвайте повече, и по-често!
4
6
 
9
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
До наблюдават, но това не эначи, че ще виждат.... раэлично е
3
8
 
8
 
! Отговори
Трябва да са сигурни преди 1 година
че ще спечели "правилната евроGейска партия"! Да не вземе народа от територията да избере някоя "неправилна", в разрез с евроатландрисческите ценности!Очаквам, след като сме уж равноправен член на ЕС, наша комисия да наблюдава изборите във Франция, Германия или Финландия, някакси да е... знам ли,справедливо?!?
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Председателят на ЦИК е завършила Русенския уни и не може да говори на книжовен български език.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ-ДПС купуват яко в нас лите