Доц. Киселова: Най-вероятно ще се гласува само на хартия

При третия мандат ще има много повече компромиси
23 дек 2022 15:51, Петя Славова
42
Доц. Киселова: Най-вероятно ще се гласува само на хартия
Снимка: БГНЕС

След като ГЕРБ върна мандата, а от ПП е малко вероятно, според специалистите, да съставят правителство на малцинството, надеждите се отправят към третия мандат. Но ако и той не се случи, страната върви към предсрочни избори.

Още по темата
"Това означава, че времето, което е необходимо за усилията за провеждане на процедурата до втория или третия мандат и евентуално насрочване на предсрочни избори,  ще е ангажимент на държавния глава след Нова година. Обичайно около първата или втората по численост парламентарната група е най-вероятно да се състави мнозинство. Но поради политическата обстановка, ГЕРБ не успя да консолидира около себе си достатъчно мнозинство за сформиране на правителство. Ще видим при втората група. При третия опит се очаква да има повече компромиси", обясни пред Нова тв доц. Наталия Киселова.

По думите й, машините трябва да бъдат преинсталирани и да се види дали е възможно хартията, заложена в закона, да бъде приложена в тях, така че да принтира бюлетини.

"Страхувам се, че е невъзможно или ще може да се случи след съществена инвестиция. Редно е да бяха попитали ЦИК преди двете четения. Неофициално се говори, че държавата не може да се справи за по-малко от 4 месеца. Най-вероятно ще се гласува само с хартия.", допълни Киселова.

Тя уточни, че се очакват много повече компромиси и много по-важна роля на държавния глава за третия мандат. "Ще трябва да обясни защо е направил конкретния си избор, може би ще избере по-малкото зло. За пръв път се случва да бъде разтеглена толкова процедурата по връчване на мандатите. Конституцията е предвидила срок в случай, че бъде връчен проучвателен мандат, но консултациите могат да продължат и по-дълго. Предполагам, че е имало разговори какво да се свърши докато се водят консултациите", посочи Наталия Киселова.

По думите ѝ е грешка да се прави сравнение с други страни относно избирателната система. "Не ниската култура на българския избирател, а качеството на членовете на СИК беше проблема с машините. Те дописваха и пренаписваха протоколите, и бързаха да си тръгнат", отбеляза специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който трие злобно мисли.
9
3
 
11
 
! Отговори
Референдум за преди 1 година
Махнете и банкоматите , касовите апарати и плащането с дебитни карти. Само с левове и стотинки и от време на време с купони.
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В парламента да гласуват с ръце и хартия. Не вярваме на машините.
7
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Касовите бележки от машините не могат да се направят невалидни чрез химикалките на Тотев. Това е последната надежда, която гербодепесарските кисельови искат да ни отнемат.
6
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да влезем в 21 век, хартия та хартия, нали уж трябваше да се намалява до минимум ползването на хартия, даже сметките ни за плащане, като се регистрираш вече не идват на хартия. Абсолютно лицемерие, но така по лесно си гласят изборите. В НС защо не гласуват с хартия, а, щом машините се манипулират. Нека и те да гласуват с хартия.
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще гласуваме с касови бележки. Ще плащаме в брой. Не вярваме на машините и картите.
4
14
 
12
 
! Отговори
ПАК СМЕ В ЕВРОПА..!! преди 1 година
ВЪВ ВСИЧКИ ЦИВИЛИЗОВАНИ ДЪРЖАВИ СЕ ГЛАСУВА С ХАРТИЕНИ БЮЛЕТИНИ. БРАВО..!!
3
7
 
10
 
! Отговори
ан те такааа преди 1 година
Нищо, тъкмо ще напиша върху бюлетинката мнението си за герП!
2
12
 
19
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Чака ни катастрофа с връщането на хартиените бюлетини.
1
15
 
17
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Което значи връщането на мутрите,дпс и герб на власт те са най големите измамници.