Предстои интересна година с взимане на трудни решения

На хората им писна от избори, смята Емил Соколов
29 дек 2022 10:38, Петя Славова
10
Предстои интересна година с взимане на трудни решения
Снимка: БГНЕС

Политическата криза у нас беляза 2022 г., а според политическия анализатор Емил Соколов новата година също ще е изпълнена с динамика заради несвършени процеси и предстоящо взимане на тежки решения.

По думите му, все пак има място и за позитивизъм, най-вече покрай идеята, че на хората им е писнало от избори и са по-заинтересовани от случващото се в страната.

Анализаторът коментира пред БНР и обтегнатите отношения на президента с партиите. Според него президентът от известно време си търси партия, която да може да материализира волята и амбициите му. Оказа се, че "Продължаваме промяната" не е такава партия, посочи той и добави, че се е говорило също за партията на Стефан Янев, а след това и за някакъв трети проект.

Президентът изгради вредния навик да смята, че е естествено да се меси в управлението на държавата, изказа мнението си Соколов. Когато това му желание - да се меси в някой казус, когато това срещне непримиримост и враждебност, води до конфликт, обясни той.

Според него няма нищо естествено в това президентът да смята, че му се полага роля в изпълнителната власт. Неговите задължения са други, посочи той.

Когато се появи "Български възход", като че ли нямаше място в лявото пространство, коментира още политическият анализатор. По думите му е много спорно да се каже дали има ниша:
"Трудно може да се говри за ниша в ляво или дясно, но при нас винаги има желание за нещо ново".
По думите му всеки нов проект има потенциала да привлече част от негласуващите или недоволните.

Хората се умориха от избори, подчерта Соколов. Според него тази неприязън на политическите лидери едни към други не бива да прераства в сблъсък на институции и партии, защото така са неспособни да седнат на една маса и да търсят решение на проблемите.

Още по темата

Той е категоричен, че трябва да излезем от този предизборен режим, за да може да се намерят решения за важните проблеми:

"Няма как следващите 4-8 месеца да сме само в предизборен режим, защото има много важна работа за вършене".

Дори партиите да ходят често на избори, те ще трябва да вземат ключови решения, няма как да се занимават само с избори, отбеляза Емил Соколов и добави, че ще трябва да намерят начин да лавират, за да са ефективни в НС.

Анализаторът определи 2022 г. като турболентна година, но сега към края й нещата изглеждат по-добре. В български аспект нещата се поуспокоиха, посочи той.

Виждаме, че когато няма една партия, която да е ясен и силен победител, и работата на НС започва да буксува, коментира Емил Соколов. Партиите се концентрират не върху проблемите, а върху това кой ще води, каза той и изказа мнението си, че и в този парламент е имало закони, които е можело да бъдат гласувани.
По думите му контролът, който гражданското общество упражнява върху партии и политици, изглежда леко завишен.

За връчването на трети мандат от страна на президента, Соколов коментира, че "Продължаваме промяната" и "Демократична България" могат само да загубят от едно взаимодействие с ГЕРБ. Според него това би всяло разцепление между двете партии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
3
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 1 година
Дааа. Трудно ще му е на Кире. Бая вазелин ще му требе. Само с венци не, става, Доган е.е яко.
5
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Трудноста е за народа, а тези вземащите решениия нека през новата година им дойде ум в главата. Да не гасуват от грешни, по-грешни решения и да помислят малко за тоз народ
4
4
 
11
 
! Отговори
SS преди 1 година
Направете си ( за всеки случай) раница за оцеляване ! Това не е шега ! Светът е пред война ! И може би последна за цивилизацията !
3
5
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
не ни е писнало от избори а от едни и същи му-цу-ни които 30 години се търкалят покоридорите на нс и си градят светлото бъдеще до два мандата в нс защотоизб активност ще пада избори до дупка докато се промени ситуацията
2
3
 
10
 
! Отговори
SS преди 1 година
Съвет от Бай ви SS ! 1 Не вземайте кредити ! 2 Не харчете за глупости ! 3 Инвестирайте в злато и швейцарски франк ! 4 Въоръжавайте се !
1
5
 
14
 
! Отговори
SS преди 1 година
Предстои ни тежка,гладна,и непредсказуема година ! Инфлация,рецесия , колапс на ЕС ,дори може да се стигне до пряк сблъсък NATO-Русия или ( не дай боже) ядрена война !