Проф. Коларова: И след изборите шансът да се състави кабинет ще е доста малък

Ако не станат първа политическа сила, това ще бъде пагубно за ПП
7 фев 2023 09:21, Елка Василева
96
Проф. Коларова: И след изборите шансът да се състави кабинет ще е доста малък
Снимка: архив, БГНЕС

Най-важно е да видим каква ще бъде структурата на представителството в следващото Народно събрание, което в момента все пак е твърде рано да прогнозираме, но ако се запази това категорично и радикално противопоставяне на блока, който се опитват да скрепят предизборно „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, шансовете да се състави правителство са доста малки. Това каза в интервю за БГНЕС политологът проф. Румяна Коларова.

Още по темата
По думите ѝ всички въпроси, свързани с избирателната активност, към момента са неуместни, тъй като все пак ни делят два месеца от предсрочните парламентарни избори. „Така че на въпроса за избирателната активност ще трябва да отговаряме дори и последната седмица, защото е факт, че има значителна група избиратели, които не само решават за кого да гласуват в последния момент, но те и решават дали да гласуват или не в последния момент“, заяви проф. Коларова.

Според нея е ясно, че заявката на НДСВ е индикатор за спадащата подкрепа за новопоявилите се през 2021 г. партии и съответно НДСВ разчитат, че част от тези избиратели, които очевидно не искат да гласуват нито за ГЕРБ, нито за другия полюс, например БСП, както и за ДПС, ще се ориентират към тях. „Но дали това ще се случи, не знам, защото е много трудно и е доста невероятно хора, които са гласували за нови партии, сега да гласуват за една партия, която всъщност от отдавна вече си е отишла от политическата сцена“, смята политологът.

Проф. Коларова коментира, че БСП успява да привлече обратно част от електората си, който беше отлят към „Възраждане“ и евентуално към ПП. „Дали това ще се случи, е рано да твърдим и да спекулираме, но така или иначе си мисля, че „Възраждане“ предизборно едва ли имат много бляскава перспектива“, посочи тя.

А що се отнася до „Има такъв народ“, политологът е на мнение, че в политиката късметът обикновено веднъж каца на рамото на такива формации. „С предишния референдум те определено задвижиха един механизъм, който им даде фундамент“, добави проф. Коларова и обясни, че сега мнозинството от техните избиратели гледат на ИТН като на интересна кауза, която обаче няма място в парламента. „Защо няма място в парламента? Защото хората гласуват за парламент с желанието да бъдат управлявани, с желанието да се формира правителство, от сега е ясно, че ИТН няма с кого да формира правителство. Така, че от тази гледна точка те са аутсайдери и всички следващи избори ги правят все повече и повече аутсайдери“, отбеляза тя.

Политологът подчерта, че ИТН са имали някаква надежда, че с разобличаването на ПП ще получат бонус, но това обикновено не се случва, защото тогава, когато има конфликт между бивши коалиционни партньори, губят и двете страни. Тя е категорична, че колкото повече се доближаваме до местните избори, толкова по-малко вероятно е да се формира коалиция, например между ГЕРБ и БСП. „Защото е ясно, че на местно ниво ГЕРБ и БСП са много силна конкуренция. Дори си мисля, че твърде малко вероятно е и при временно преходно правителство те да се договорят. Същото е, разбира се, и с ДПС. А що се отнася до ПП и ДБ, там ситуацията е ясно – те ще действат с оглед на местните избори, което означава, че няма да искат да правят коалиция с ГЕРБ“, коментира още политологът.

„За мен най-големият въпрос, когато мислим за резултатите, е свързан с това намерение те да направят коалиция, защото ако те направят коалиция и са първа политическа сила, е пределно ясно, че те няма да искат да направят кабинет. А ако като първа политическа сила не направят кабинет, ги чака съдбата на ИТН“, посочи проф. Коларова, като заяви, че ако не станат първа политическа сила, това ще бъде пагубно за ПП. Според нея от стратегическа гледна точка щеше да бъде, ако ПП и ДБ се бяха обединили предизборно през есента на 2021 г. или през есента на 2022 г. Сега по думите ѝ ПП не просто ще загубят електорат, а вече са загубили и именно това е причината да се обединяват с ДБ. Едно подобно обединение в момента, коментира още политологът, е добро за ПП, но не и за ДБ.

Проф. Коларова изрази мнение и за служебните кабинети на Румен Радев. „Разликата с предишните два кабинета е, че бяха предизборни кабинети, те активно се намесваха в изборите, целта им беше преизбирането на президента, и работеха къртовски в тази посока, много активно, много агресивно, с всички сили“, каза тя и допълни, че сега този кабинет се опитва да стабилизира управлението, което обаче определи като „сизифовски труд“. „Ако търсят някакъв вид стабилизация, те трябва да я търсят в държавните служители, а държавните служители ПП ги уволни“, припомни политологът и уточни, че и в предишните два служебни кабинета на Радев също уволняваха държавни служители, слагайки им етикета „гербери“. „В този случай опитът да стабилизират управлението след Кирил Петков води дотам, че ги обвиняват в реставрация, обаче ако не го направят, ситуацията ще бъде извън контрол. Както министрите и Гълъб Донев, така и Радев, си дават сметка, че ситуацията е доста критична в много отношения, има нужда от здраво администриране“, отбеляза проф. Коларова, като подчерта, че това е нещо, което предишните две правителства на Радев не правеха, а напротив, тяхната основна цел беше да изчегъртват ГЕРБ. /БГНЕС
 


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
До горките европейциЕвропа си нямат дпс-гроб и купуващият гласове пеевски,нямат си депутати от дпс-гроб носещи чували с бюлетини,имат си прокуратури,следствия,независима администрация спазваща закона,у нас мафията създадена и финансирана от путин да сее разочарования и несправедливости,да отблъсква хората от идеята за Свободен и Справедлив Свят...платени "ценности" от раша обслужвани от дпс-гро-израждане-вмро-бсп...агенти на кгб!!!г-жата явно дължи много услуги на боко и раша,позори се
83
1
 
1
 
! Отговори
горките европейци преди 1 месец
До ДА ЗНАЕМ ТАКА Е - явно и в Европа с хартиите им е пълен фалш, само дето ти си с обратна резббба
82
1
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
хайде импотентният боко пак вади мумийте,ами дължат му услуги и нямат избор,държавната и общинските са на гроб г-жо,бизнесмените не пройзвеждащи тищо,няма ги на Световните борси! също са на дпс-гроб,"избирателите "са администрацията и корпоративният!рЕзидента сега отново преназначи гроб кадрите със служебните си,кого манипулирате?идва критичната когато хората ще им омръзне от лъжите и кражбите ви,масово ще излезем и ще ви бием шута!!!
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РБългария има 6 милиона население и на 30000 души се полага един депутат В НС трябва да има 200 депутата.
80
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А НИЕ ЩЕ СЛОЖИМ НА ТЕЗИ ИЗБОРИ ЕТИКЕТЪТ "ИЗБОРИ ДО ДУПКА" И ЩЕ ПОДЪЛЖИМ ПРОМЯНАТА ДО ПЪЛНОТО ОТСТРАНЯВАНЕ НА ГЕРБ-СДС И ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННАТА ДПС, ИЗТОЧНИЦИ НА КОРУПЦИЯ, ОТ ПОЛИТИЧЕСКОТО БИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ !!!
79
10
 
9
 
! Отговори
Възмутен преди 1 месец
Тази жена е толкова противна не само с външния си вид, но с това, че не спря да коментира колко всички са лоши, само нейната хранилка герб са най- добри. Чудя се защо продължават да я канят по студиата, но какво да се прави, нали и те са като нея, особено "великата" БТВ.
78
4
 
5
 
! Отговори
Политическата преди 1 месец
Криза е за предпочитане пред преспективата за мобилизиране на български мъже и изпращане в месомелачката в Украйна. Така докато се ръфат помежду си поне нас да ни оставят на мира.
77
10
 
5
 
! Отговори
Бавно е ЧЕРГЪТАНЕТО преди 1 месец
Това е бавен и продължителен повтарящ се процес ИЗЧЕГЪРТВАНЕТО имаме още нужда от серия от нови предсрочни избори само това е начина и пътят и истината.
76
8
 
6
 
! Отговори
ДА ЗНАЕМ ТАКА Е преди 1 месец
Тези избори ще най-големият провал като върнаха хартията. Каквото и да са резултатите априлските избори ще са пълен фалш?
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как да се отървем от тая ***- депутатите и да дойдат хора милеещи за Родината!?
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кажи, че е невъзможно, защо се страхуваш?
73
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази така наречена "професорка" само ходи по студиата да облъчва населението с гербавите си представи за бъдещето. Все си мисля че професори, социолози, антрополози и т.н. анализатори трябва да са безпристрастни. А тази лелка е толкова про-ГЕРБ, че и на малко дете ще му стане ясно кой я финансира. Жалко за университете и образованието в държавата ни, с което можехме да се гордеем допреди 10-15 години.
72
5
 
6
 
! Отговори
Икономист преди 1 месец
Този път професорката е права за много от нещата, които е казала. Аз не съм хпрофесор, но също мисля, че шансовете за съставяне на кабинет след поредните предсрочни или извънредни избори са много малки. От финансова гл. т. е изключително глупаво да се харчат пари за избори. Както и да се дават субсидии на партиите. Щом се мислят за богопомазани, нека си финансират сами кампаниите.
71
6
 
13
 
! Отговори
Психодиспансер преди 1 месец
Продадената невеста! Ужасяващо е да гледаш как Алма Матер е превзета от подобни персонажи абонирани за телевизии и преса!
70
4
 
13
 
! Отговори
ха ха преди 1 месец
Завършила специалност"Научен комунизъм" и специализирала в Лондон?!!!Ха наляво,ха надясно,право във л-ното прясно.
69
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коларова още ли я финансират от ГЕрб?
68
0
 
11
 
! Отговори
Black Metal преди 1 месец
Пак ще ходят за гъби, а после вкупом ще реват - ама, тея пак ни управляват! Само преди 2 седмици, в Чехия имаше избори за президент. Избирателната активност беше 75%!!! Чехите, като мислещ народ, си избра кой иска да го предствалява. Бг "народът", понеже са всичките много отворени, умни, красиви, дЯсни, демократи, европейци и антикомунисти, на всички избори са пас, щото "нямало за кой" да гласуват и "всички са мекерета". Недейте да ревете тогава!
67
5
 
1
 
! Отговори
така е преди 1 месец
Преди тях също. Извод - от избори няма смисъл!
66
3
 
4
 
! Отговори
Джипкова преди 1 месец
Ако не може Коларов,Мерцедесов ще го направи.
65
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Турците извадиха късмет, трусне ги, поизтрепе ги и си продължат живота. Тук болшевишките изчaдия на сатаната ни морят поколение след поколение. Такива като тая са перманентно бедствие