При избори днес: ГЕРБ-СДС с близо 2% преднина, БВ и "Левицата!" прескачат бариерата

Медиана: "Възраждане" вече са на трета позиция
24 мар 2023 10:52, Александър Попов
515
При избори днес: ГЕРБ-СДС с близо 2% преднина, БВ и "Левицата!" прескачат бариерата

ГЕРБ-СДС води пред коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ с около 2% - 24.7% срещу 23.1%, сочи ново проучване на агенция Медиана за предизборните нагласи към 23 март 2023 г. Изследването е проведено в периода – 17 - 22 март 2023 г.  г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. То е реализирано със собствени средства на агенцията.

Коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации участващи в нея.

„Възраждане“ е трета политическа сила с 14.5%, като данните показват нарастване на потенциала им.

ДПС са четвърти с 13.2 %, като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина.

БСП изглежда, че засега е спряла бурния отлив на симпатизанти, но тук значително се е увеличил обема на колебаещи се избиратели – нещо нехарактерно за тази партия. Техният процент е 8.6.

Данните към 23 март 2023 г. показват, че следващият парламент вероятно ще бъде сформиран от седем партии/коалиции. „Левицата“ (4,3%) и „Български възход“ (4,5%) засега са над бариерата за влизане в парламента. ИТН също запазва шансове (3.4%).

Огромната маса от избирателите (около 60%) не биха искали нито правителство лидирано от ГЕРБ, нито правителство лидирано от ПП-ДБ, нито коалиционно правителство между двете. (Потенциално първите две политически формации). Същевременно огромната маса от избирателите са омерзени от непрестанната политическа баталия и политическа нестабилност и желаят сформирането на редовно правителство.

Оформя се парадоксална картина – не искаме тези или онези, не ги искаме и заедно, но трябва да се състави редовно правителство.

Изследването е проведено в периода – 17 - 22 март 2023 г.  г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. То е реализирано със собствени средства на агенция Медиана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


515
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
306
8
 
9
 
! Отговори
негласуващ преди 1 година
Явно Бою Тиквата е отворил някое чекмедже с милиони!ХАХА!
305
8
 
5
 
! Отговори
Един там преди 1 година
Това са проучвания и анкети от България, в чужбина никой не гласува за крадците от гроб...
304
3
 
13
 
! Отговори
Беновска пипа преди 1 година
Както се очакваше, ПП и ДБ заедно ще имат толкова, колкото преди имаха само ПП.
303
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички, които познавам каазват само, че ще гласуват против ДПС и ГЕРБ, но май повечето още не са решили за кого точно да гласуват.
302
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ГЕРБ управляваха при тази висока инфлация в ЕС, щяхме да сме обеднели 2-3 пъти. Би трябвало да благодарим на управлявалите след Бойко Борисов, че не допуснаха инфлацията започнала да скача през последните 8 месеца от управлението на Борисов, да достигне нива от над 50%, а може би и над 100%.
301
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че герб не са управляващи през последните година и 10 месеца, че иначе тази инфлация привнесена от ЕС щеше да е 50-60%, а не 16-18%, както беше през декември и януари.
300
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно е, че никой нормален човек няма да гласува за чекмеджетата, но въпроса за кого да се гласува си остава.
299
8
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Мутрите ще бъдат изчегъртани. Това е неизбежно.
298
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Най-обичам някой да ме "краде" , а аз да се замогвам , да отделям както казват хората - бели пари за черни дни , а най-мразя някой "да не ме краде" аз да обеднявам с увеличените пари и с тях да не мога да купя това което с малкото пари купувах преди 2 години . Да не говорим за изпарилите се десетки милиарди от банките, които инфлацията изяде като покупателна сила . Невиждана шарлатания.
297
9
 
11
 
! Отговори
Лейка преди 1 година
Куха съм и обичам Бойко! Защо ? Не знам. 12 години ме граби . Викат правил магистрали . А аз дори не карам . Нямам кола . Чувам го говори на разбираем език . Махленски . И го разбирам . Не е икономист . Не е финансист . Но разбира от всичко . Така казва той самия . И аз ми вярвам . Лейка съм . Затова . Куха . Празна . Като главата му . Затова му вярвам може би . Не вдига заплатите и пенсийте с години . Ами като няма пари? Така казва . И му вярвам.
296
12
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Аз съм привърженик на ПП. Никой не може да ми отнеме нито парите нито акъла - което нямам нямам !
295
0
 
0
 
! Отговори
Эръпшъна преди 1 година
До инструктирани:прибавете и гласовете на Левицата ако прескочат.
294
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
най големия ужас на краваршингтонските послушници от герб и пп е възраждане - всичката им сила е хвърлена за очернянето му- няма грях който да не са му приписали- разсъждаваме- ако е проамериканска скрита лимонка - все тая дали ще са те или ония двете- но ако не е имаме шанс за измъкване от краваршингтонската гилотина- това е
293
6
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Аз и семейството ми ще гласуваме за ПП , след като ни пуснаха от Карлуково за изборите , защото и такива като нас имали право на избор. След това обратно в л-уд-ница-та.
292
0
 
17
 
! Отговори
Избирател преди 1 година
Ние, Шарлатаните, ще ви излъжем най-добре! Другите също крадат и лъжа, но ние ще го направим със усмивка, ей така , с лекота! Ние доказахме, че през целият преход не имало такива, които за толкова кратко време да треснат и опоскат държавата като нас! Нашето управление ще се изплаща дестилетие напред! При нас, нито един роднина, баджанак или любовник не остана без работа! Ние ще ви прекараме най-добре!
291
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз и семейството ми ще гласуваме за ПП с номер 12.
290
4
 
16
 
! Отговори
Алооууу, преди 1 година
...Магнитски, или как беше там? Шарлатаните на Радев измъкнаха над 3 милиарда от от джобовете на българите, като на всеки литър бензин, си измъкваха по левче! И всичкото това отиде при руски посредници! Никога Русия не ни е правила така, както при Кики Парапета, Асен Чорапогащникът, под вещия надзор на Радев!
289
7
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Толкова малка преднина за ГЕРБ?-не е възможно. Има един филм " Боговете сигурно са по-луд-ели" . Плачем за римейк-"Българите сигурно са по-лу-дели" ако подкрепят шарлатаните.
288
4
 
0
 
! Отговори
инструктирани преди 1 година
са членовете и симпатизантите на БСП които не одобряват Нинова, да гласуват за ПП и Хр. Иванов.Инструкцията е от лидерите на БСП противници на Корнелия. Твърди бесепари от много години сега ми декламират - никаква Корни, ще гласувам за Христо Иванов.Такава е инструкцията. И ПП ще получат баницата от тях.
287
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ ако пак са първи, напускам тая ***.