Димитър Ганев: Политическата криза няма да бъде решена

Скрита коалиция под формата на експертен кабинет е възможността
28 мар 2023 15:41, Анисия Иванова
13
Димитър Ганев: Политическата криза няма да бъде решена
Снимка: БГНЕС

"Това, което изглежда от днес най-вероятно, е, че политическата криза няма да бъде решена на тези избори", смята
политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

Според него няма сериозни структурни разлики между 48-ото Народно събрание и предстоящото.

Не се вижда работеща формула за кабинет, независимо коя и от двете формации, борещи се за първото място на предсрочните парламентарни избори на 2-ри април, вземе първия мандат за съставяне на правителство, обясни той пред БНР.

По думите му единствената възможна конфигурация за правителство е "скрита коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ", но тя няма как да се състои, защото изисква много висока цена, която трябва да плащат и двете формации преди местните избори.

"Като казвам скрита, имам предвид да е етикетирана под формула на експертен кабинет на националното спасение, с ограничен хоризонт и с непартийни фигури", обясни той.

Според Ганев правителство на формациите от т.нар. хартиена коалиция е малко вероятно, защото и за това цената би била висока за партиите в нея.

"Крайната цена от това би била, че ГЕРБ ще подари победата на местните избори на ПП и ДБ, като така ги направи основен политически субект с перспектива в средносрочен и дългосрочен план", смята той.

Местните избори ще решат ребуса, прогнозира политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Прожектор преди 1 година
Очеизвадно е, че СИК-аджията повече никога няма да бъде на власт. Той е следващия на ред след Горанов в списъка "Магнитски". А ГЕРБ е авторитарна партия. Без Бойко няма и ГЕРБ. Преднината на ПП-ДБ е значително по-голяма. Какъв е смисълът хартиената коалиция да налива луди пари за купуване на корпоративен и ромския вот и за фалшифициране на резултата ? Така или иначе ГЕРБ повече няма да може да управлява. Или целта им е да предадат властта отново на Рундьо Митрофанов ?
11
0
 
1
 
! Отговори
Гледай си работата преди 1 година
Временното правителство не може да стои над главата на кокошката, за да снася 3 пъти повече яйца, за да станат по евтини. Партиите следва да седнат на масата на преговори с българските производители и да приемат дългосрочна програма за стопанско развитие на България, както направиха в Холандия преди 30 г. Днес Холандия е лидер в електрониката, роботиката и върховите аграрни технологии. Защото работят в екип ! Много разочаровани българи отидоха там !
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да има експертен кабинет без експерти, а такива, за съжаление, няма сред политиците. От друга страна истинските специалисти са достатъчно умни да не се набутат в политическото вонящо блато.
9
2
 
3
 
! Отговори
Пенко преди 1 година
Докато руснаци кадруват, начело с прецедента не виждам в обозримо бъдеще нито нормални избори, нито правителство. Ако народа си мисли, че той решава то тогава е в огромна заблуда и жервта на наивитет.Посланиците на САЩ и русия се държат като средновековни феодални владетели, като единия се бори да се докопа, а другия да не изпусне контрола над територията.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственото решение е експертен кабинет. Но е малко вероятно е да се случи.
7
0
 
1
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Няма засищане на тяхната алчност и лакомия и това си е.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не хората не искат политиците нямат единна цел за развитието на Държавата гледат как да докопат властта и ако може да е еднолична да крадат кой както може и да си получат субсидията от държавата
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кризата в БГ е навсякъде от 33г до днес.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като 48 НС остана с прозвището гадният парламент идва 49 НС , което ще е нелегитимният парламент.
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да бъде решена, защото хората не искат. Как да стане? Ако повечето гласуваха за ППДБ, тогава щеше да има правителство, ама насила хубост не става.
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че влязохме в ЕС и НАТО в точния момент
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как, по поръчка от Масква изпълзяха всите спасители за да няма правителство и да ни спре пътя към Европа.