Има как до всеки дом да достига качествена българска храна на ниска цена

Обновена: 31 мар 2023 21:24 | 30 мар 2023 17:58, Александър Попов
48
Има как до всеки дом да достига качествена българска храна на ниска цена

Българите заслужават да върнат на трапезата си качествените родни плодове, зеленчуци, месни и млечни продукти. В управленската програма на коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България” малките и средни ферми у нас стават национален приоритет.

Обединението ще подкрепи българското производство на качествени, разнообразни и чисти храни с адекватни политики, така че България отново да стане важен производител и износител, а до българската трапеза да достигат по-качествени храни на по-ниски цени.

Преди години страната ни е била важен износител, а сега внасяме 50% от доматите, 70% от месото, 45% от яйцата и 30% от млякото. През последните десетилетия управляващите в България изоставиха родните производители, като задушиха развитието им с лобистки и необмислени политики, корупция и източване на еврофондове за земеделието.
Една от най-важните причини цената на основни хранителни продукти в България да е по-висока отколкото в ЕС, е именно високото ниво на внос. Анализите сочат, че като се спестят транспортните и логистични разходи и се съкратят веригите на доставки, цените ще паднат с 15%. Другата ключова причина за високите цени на хранителните стоки в момента се крие в регулатора КЗК, която по буквата на закона трябва да се бори ефективно със спекулата, но реално бездейства. Съставът на КЗК сега е изцяло доминиран от приближени на ГЕРБ, включително по роднинска линия.

Всичко това може да се промени и отново българите да се изхранват с качествени плодове, зеленчуци, месни и млечни продукти, родени и произведени от плодородната ни и слънчева земя.

Насърчаването на работата на малките и средни ферми е важна стъпка за възраждане на родното земеделие. Според експерти, ако фермерите продават стоката си директно на българските пазари, цените ще паднат с още 20%.
Обединението „Продължаваме Промяната – Демократична България” планира да се пренасочат европейските средства към малките и средни ферми. Ще се следва политика за нулева толерантност към корупцията, която дълги години ощетяваше честните производители с източване на средствата за земеделие към приятелски кръгове на управляващите 12 г. страната ни. Сега има воля да има повече субсидии за малки и средни производители на мляко, месо, плодове и зеленчуци. Ще помогнем на фермите да модернизират производството си, за да са по-ефективни, както и да се кооперират, за да могат да произвеждат на по-ниска себестойност. В управленската програма на ПП-ДБ е предвидено да се насочат инвестиции към поливни системи за подкрепа на поливното земеделие в основната животновъдна инфраструктура, фуражното и оранжерийното производство. Българските детски градини и училищата ще имат възможност да се снабдяват приоритетно с пресни храни местно производство, с високо качество и без пестициди, на най-добрата цена.

Планира се и въвеждането на дългосрочна стратегия за развитието на селските райони, за да се навакса голямото изоставане от последните десетилетия. Ще се осигури равен достъп до конкурентен и честен пазар на всички производители на храни. Държавата ще се погрижи за българските ферми така, както трябваше да го направи много отдавна, включително и с мерки за опазване на земеделската продукция от посегателства.

Има как качествените български храни да се върнат в ежедневието на българите. Това включва и силна политическа воля да се сложи край на рекета и фаворизираните фирми.

Стриктно ще се следи да не се отпуска контролът по границите, който беше затегнат по време на кабинета „Петков“, така че вносни плодове и зеленчуци, които не отговарят на стандартите за безопасност и качество, да не стигат до магазините.

За да има истински реални мерки срещу спекулата, след спечелването на изборите на 2 април и съставяне на редовно правителство, коалицията ПП-ДБ ще подмени състава на КЗК, за да може Комисията да заработи по разписаните правила и в интерес на обществото.

Обединението „Продължаваме Промяната – Демократична България”, подкрепено от „Обединени земеделци”, БЗНС и десетки граждански движения има волята да върне достойнството на българските земеделци и да осигури условия родната продукция да радва с качеството си всяко семейство. Има как това да стане с ясни и прозрачни политики, както и с адекватно насочване на финансирането за изграждането на модерни ферми.

На 2 април изборът е ясен. Стабилна бедност отново или нормален европейски живот. Няма спасител, зависи от теб. Гласувай в неделя с номер 12. Има как!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
kk преди 2 месеца
Един човек не познавам, който сега да гласува за тях. Дори тези, които гласуваха за тях на предишните избори, сега се отказаха пп/дб. Не мога да си обясня от къде взимат 25%? Явно се очакват фалшификации на мах
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Качествена храна на ниска цена няма как да има. По-правилно е да се казва - на приемлива за потребителите цена!
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПП и ДБ не знаят все още, че 2+2 не винаги е четири, има доста хора от ДБ които не могат да понасят Киро и Асен и сега ще го разберат по трудния начин.
34
0
 
3
 
! Отговори
Стоян преди 2 месеца
Крайна форма на популизъм, елементарна, все едно живеем в третия свят!
33
0
 
4
 
! Отговори
Валя преди 2 месеца
Негодници ,не могат да спрат да лъжат.Навлеци, разкарайте се,всичко омърсихте дори и въздуха.
32
0
 
5
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 2 месеца
ЛЪЖЦИ СПРЕТЕ ВЕЧЕ ОЩЕ ИСКАТЕ НЕИСТОВО ЛЕСНИ ПАРИ ЗА НИЩОПРАВЕНЕ В ПАРЛАМЕНТА КОКОРЧО КАКВО СТАНА С ТЕЧОВЕТЕ КЪДЕ СА ОНЕЗИ 8 МИЛИАРДА ТЕЧОВЕ КОКОРЧО ПОЗОР
31
1
 
4
 
! Отговори
Сатир преди 2 месеца
Кокорчо, а две години какво правихте освен далавери????
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никой не може да ви даде това, което аз мога да ви обещая! :D
29
1
 
6
 
! Отговори
Ken преди 2 месеца
Запишете си го в програмата, като обещание. С конкретни цели и срокове и съответно с действията, които ще предприемете ако не ги изпълните - оставки, отговорности и т.н.
28
1
 
3
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 месеца
Няма как да достигне никаква храна до най-бедните безработни и хората с нулеви доходи според кредиторите от банка ДСК . ДСК печели въвличайки в престъпните си схеми и практики най-бедните безработни и хората с нулеви доходи .
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Под тази статия за пп може да се пишат коментари -- какъв пропуск ! Под другите статии за тези мошеници липсва възможност за коментар, така са си платили.
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ъ, това на снимката е някакво мероприятие на трансджендъри водено от цели ДВЕ ДРАГ КРАЛИЦИ. Определено има как.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имам как да се построи космодрум у Кремиковци ... ама е малко вероятно
24
2
 
14
 
! Отговори
няма как преди 2 месеца
Аз не познавам нито един, който да гласува за тияшарлатани.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българският кулак смята, че "Евтиното е пазарна аномалия.". Нямаме дуг избор, освен да внасяме и да го конкурираме с внос. Иначе българският кулак ще ни убие с глад и скъпотия. Българският кулак гордо казва на всички нас: "Евтиното е пазарна аномалия, скъпото е пазарна икономика."
22
1
 
5
 
! Отговори
Има нема има нема преди 2 месеца
Море има има как да нема море нема нема само лаже
21
1
 
18
 
! Отговори
Бай Пешо преди 2 месеца
Къде останаха завидите за батерии? А петте моста над Дунав? Нали преди годиба това ви бе приоритета. Или само и само да се харесате на народа си въртите гъзохранилищата наляво и надясно, докато някой не клъвне.
20
2
 
15
 
! Отговори
и те така преди 2 месеца
разбира се че има как , про100 не трябва да се гласува с бюлетина 12 .
19
0
 
9
 
! Отговори
извинети преди 2 месеца
а какво означава пп-дб ?
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Открихте си кампанията с гейското знаме сега що го зарязахте ? За нищо не ставате! И Господ се е отдръпнал от вас! Вашите сатанински мераци са да си вкарате евроразврата ,педофолия, зоофилия, но не на нас ! Да питам като сте големи харварди и европейци защо не нагостихте на брънча вашите фенове с червеи *** и всякаква буболечка,а изкарахте нормална храна? Питам само!