Демерджиев увери: Без евакуация в местата за гласуване без реална опасност

От събота секциите ще бъдат под засилена охрана на МВР
31 мар 2023 14:18, Красимир Ангелов
25

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изборният процес на 2 април няма да бъде прекъсван заради подадени сигнали за поставени взривни устройства, увери МВР шефът Иван Демерджиев след среща с Централната избирателна комисия (ЦИК) по въпроси, свързани с безпроблемното протичане на изборния ден в неделя.

"Хората ще бъдат изведени само в една ситуация - когато имаме реални данни да е поставено взривно устройство", посочи вътрешният министър.

Още по темата
Преди дни със заповед на министър-председателя Гълъб Донев бе създадена Междуведомствена работна група със задача да изготви процедура за реагиране при заплаха за взривно устройство в обекти от критичната инфраструктура и до края на май да актуализира Националния план за противодействие на тероризма.

Според Демерджиев поставянето на взривно устройство е само теоретична възможност заради мерките, предприети от МВР. От събота до изборния ден периметърът ще е под охрана, каза той. Изборният ден ще премине без инциденти и без каквито и да е затруднения или заплахи за гражданите, увери министърът.

Демерджиев каза още, че работна група, ръководена от него, е приела днес преработени правила за действие при заплаха за задействане на взривно устройство, спрямо тези правила МВР и службите за сигурност поемат отговорност и ще преценяват какви действия следва да се предприемат. От следващата седмица няма да се стига до освобождаване на ученици, при такива заплахи, посочи Демерджиев.

На разстояние от сградите, в които се гласува, полицията ще проверява хора с обемни чанти и раници, обясни министър Демерджиев, цитиран от БТА.

Той посочи, че "тази проверка ще бъде дискретна" и "няма да затрудни никой да упражни правото си на глас". Той добави, че членовете на Секционната избирателна комисия ще информират МВР, чрез телефон за връзка, при сигнал за заплаха в сградите, като след това полицията задейства процедурата приета днес от работната група.

Процедурата не предвижда евакуация на хора от сградите без да бъде констатирана реална опасност и вярвам, че няма да се стигне до ситуация, в която да се преустанови процесът на гласуване дори в една секция, заяви министър Иван Демерджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ако заплахата е там, където са събрани секционните комисии за предаване на протоколите и има стотици хора /т.е.в в РИК-овете/? Тогава какво правим?
20
0
 
0
 
! Отговори
отбрана трябва преди 1 година
не пазачи/охрана
19
0
 
2
 
! Отговори
Име преди 1 година
Тези заплахи са странни. Никой реално не им вярва - не знам. ГЕРб имат такъв навик, обаче - не са те - прекалено са изплашени вече.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз няма да гласувам. Освен, че няма за кого, сега и да ме взривят.. Аре не, мерси и успех.
17
0
 
1
 
! Отговори
власт + пари преди 1 година
До SS . Борбата е за сладък кокал.
16
0
 
1
 
! Отговори
5 кучета убиха жена преди 1 година
Ако тя се бе евакуирала оттук, щеше да е жива.
15
0
 
3
 
! Отговори
SS преди 1 година
Евакуация няма да има ! Властта и борбата за нея е над всичко !
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такъв завършен кухоглавец като тоя министър най му отива да бъде звеновод в бригадата на каруцарите в едно ТКЗС.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо гласувайте на площада и изкарайте гилотината на площада!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати държавата, това ли е демокрация? Да избирате Чалготека и Кукубенд парламент под заплахи? Това не е демокрация. Демокрация е сами да си управлявате държавата без партии ифатмаци и машини и бомби в машините.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко картини намери днес? или само абаджийски тефтери?
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не се окаже, че охраната ще бъде повече, отколкото гласоподавателите?
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ААА НЕ СЕ ЗНАЕ, МОЖЕ И ИСТИНСКИ АТЕНТАТИ ДА ИМА, ТЕ РУСКИТЕ *** ИМАТ 100 Г. ПРАКТИКА...
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ви ли е страх от нацистите? Не виждате ли чуждите сини нацистки знамена над главите ви? Гласувате за масови убийци.
7
0
 
1
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Амииии, ако някой кихне, *** охраняващ секцията, няма ли да се насе....ри, че и куршум после да му лее, баба Пена
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
bulgaria kato lunna pustinia, vie ste veche evakuirani, ve slavi?
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почвам да се чудя дали сами не си отправят бомбени заплахи, за да си придадат героичен облик. Бомбените заплахи били свързани с изборите, малиииии! Че кой му дреме за вас и вашите избори? Май ни се правите на интересни и значими.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
купона почва на 2-ри от 12 на обяд...
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
pri nalichie na kmetstva, posti, banki, policeiski i armeiski administracii, sportni, turisticheski, religiozni i kulturni budjetni sgradi, autogari i gari, pristanista, letista, vie li ste mi iznasilvate bg uchenici i bg uchiteli za partizanski teror gratis trud, kogato ima plateni ot budjeta milioni marzelivi na darjaven stat s turist pagoni, muzikanti i drugi sportni ujkim i kulturtregeri na budjetna izdrajka ot 20 procenta dds na vseki iznasilen bg rabotnik ili bg pensioner?! ne poznahte! ;)
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изборите да се проведат на открито,в училищните дворове. Времето ще е хубаво, тъкмо ще се напекат от слънцето нафталиновите кастюмчета. Какво ще ми се завират по класни стаи.