Най-много висшисти са гласували за ПП-ДБ и "Възраждане"

Предимно жени "не подкрепят никого"
Обновена: 3 апр 2023 20:18 | 3 апр 2023 13:06, Йоана Цонева
119
Най-много висшисти са гласували за ПП-ДБ и "Възраждане"
Снимка: БГНЕС

17% от българите са решили за кого да гласуват в последните няколко дни преди изборите. 78% от избирателите на ГЕРБ-СДС са решили да гласуват за коалицията още преди кампанията. Една четвърт от електората на ПП-ДБ са взели решение да гласуват за тях в последните 30 дни. Сред привържениците на "Възраждане", близо една пета са решили да гласуват за тях в последните няколко дни. Това показва екзитпол на "Тренд" за парламентарните избори от 2 април 2023 г., изследването е възложено и финансирано от "Нова телевизия".

Избирателите на ПП-ДБ в най-голяма степен са предпочели да гласуват на машина (83%). БСП и ДПС са единствените две партии, при които избирателите им са предпочели хартиената бюлетина пред гласуването на машина.

Електоратите на отделните партии са сравнително балансирано разпределени по пол. Прави впечатление единствено подчертано по-женския профил на избирателя на "Левицата" - над 60% от гласувалите за коалицията са жени. Това се дължи в най-голяма степен на женско лидерско присъствие в коалицията.

62% от избирателите на БСП са хора над 60 години. Над 50% от гласувалите за "Има такъв народ" са до 40 години. Близо една трета от всички между 18-29 години са гласували за коалицията ПП-ДБ. БСП е първа политическа сила сред хората над 70 години.

Сред основните формации, електоратите на ПП-ДБ и "Възраждане" са тези с най-висок образователен статус - съответно 57% и 53% от избирателите им са висшисти.

Още по темата
При почти всички основни формации, над 80% от избирателите са повторили вота си на тези избори в сравнение с проведените през октомври. Изключение правят гласувалите за "Продължаваме промяната" на изборите през миналата година, сред които 25% са променили вота си на 2 април.

Една четвърт от избирателите на ПП-ДБ живеят в столицата. Близо половината (47%) от симпатизантите на ГЕРБ са от областните градове. 77% от електората на ДПС живеят в селата.

60 на сто от всички отбелязали квадратчето "Не подкрепям никого" са жени на възраст до 30 години. Отличително е по-високото образование, жители на столицата или големите областни центрове. Това са активни, млади, образовани, интелигентни хора, разочаровани от политическите партии, с ниско доверие в политическите партии, но с желание за се включат в обществените процеси. Това коментира пред БНР социологът от "Галъп интернешънъл болкан" Яница Петкова.

Партии като "Възраждане" имат преимуществено мъжки вот. При ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ има малко повече жени, отколкото мъже, но това се дължи най-вече на възрастта на респондентите, очерта друг аспект на изборните резултати Яница Петкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
10
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Доказателство че идиoти3ма е облечен в диплома
69
4
 
7
 
! Отговори
Задължително преди 1 година
Нужно е да се приеме задължителноното гласуване! Така ще се обезмисли купуването на гласове и ще имаме редовно правителство всеки път!
68
14
 
14
 
! Отговори
Ггг преди 1 година
Висшистите гласували за Възраждане да си скъсат дипломите, защото вероятно не ги заслужават!
67
0
 
9
 
! Отговори
Shark преди 1 година
И как разбрахте? Попитахте 100 човека ли? Аз съм висшист, имате ли представа за кого съм гласувал?
66
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такава секта са избирателите на Възраждане , че няма да се учудя да пишат се пишат "висше" в анкетите . Хора с голям комплекс и страхове .
65
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вишисти като Кирчо...
64
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Висшистите на Възраждане са от новите висшисти, тия дето едно изречение не могат да напишат без правописни грешки, но иначе знаят всичко.
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега що сменихте заглавието ?
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И от какъв зор ще се мъкна до гласуваници, ако не подкрепям никого? Просто така-гъзи път да види.
61
1
 
10
 
! Отговори
Ангел преди 1 година
Достатъчно добро доказателство за това на какво ниво е образователната система
60
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В анонимните анкети възрожденците лъжат, че са висшисти. Какво се чудите.
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Висшисти глупости .... пак ни лъжат също, както подписите за референдум . Един минава и се подписва по няколко пъти .
58
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рухна митът за умните и красиви избиратели на ДБПП
57
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да имаш висше и да гласуваш както за едните, така и за другите(особено Възраждане) не е признак на много ум и интелигентност.
56
1
 
4
 
! Отговори
До 54 преди 1 година
Едно хора са се обадили по телефона на определени избрани според търсения резултат гласоподаватели (предполагам малка група от стотина човека) и са ги питали и ето ти го подзаглавието - умните и образовани гласуват за, а другите за. В Русия и Украйна пропагандата е по-слаба отколкото тук.
55
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комплексарите от Възраждане са лъгали анкетьорите, че са висшисти.
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зависи кои вишисити. Които не са ит са за възраждане защото са беработни и бедни. Които са ит гласуват за Пепе или Бебе. Ит в чужбина гласуват за Дебе. Турци вишисти и юристи са за ДПС, за да се уредят с добри места в съда.
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В анонимна анкета можеш да лъжеш как си искаш. Всички са с докторантури.
52
0
 
1
 
! Отговори
Абее.. преди 1 година
До Анонимен""каруцар,ама и там се искат знания,нали?А *** се оправяй с коня да ти видя!Тъй,че и там се иска експертиза.Не е майтап работа.
51
3
 
1
 
! Отговори
чакай ,сега преди 1 година
До анонимен""кажи какво ти е средното образование защото имаше и разновидности като СПТУ,сулю и пулю тръгнали да учат.