Най-много висшисти са гласували за ПП-ДБ и "Възраждане"

Предимно жени "не подкрепят никого"
Обновена: 3 апр 2023 20:18 | 3 апр 2023 13:06, Йоана Цонева
119
Най-много висшисти са гласували за ПП-ДБ и "Възраждане"
Снимка: БГНЕС

17% от българите са решили за кого да гласуват в последните няколко дни преди изборите. 78% от избирателите на ГЕРБ-СДС са решили да гласуват за коалицията още преди кампанията. Една четвърт от електората на ПП-ДБ са взели решение да гласуват за тях в последните 30 дни. Сред привържениците на "Възраждане", близо една пета са решили да гласуват за тях в последните няколко дни. Това показва екзитпол на "Тренд" за парламентарните избори от 2 април 2023 г., изследването е възложено и финансирано от "Нова телевизия".

Избирателите на ПП-ДБ в най-голяма степен са предпочели да гласуват на машина (83%). БСП и ДПС са единствените две партии, при които избирателите им са предпочели хартиената бюлетина пред гласуването на машина.

Електоратите на отделните партии са сравнително балансирано разпределени по пол. Прави впечатление единствено подчертано по-женския профил на избирателя на "Левицата" - над 60% от гласувалите за коалицията са жени. Това се дължи в най-голяма степен на женско лидерско присъствие в коалицията.

62% от избирателите на БСП са хора над 60 години. Над 50% от гласувалите за "Има такъв народ" са до 40 години. Близо една трета от всички между 18-29 години са гласували за коалицията ПП-ДБ. БСП е първа политическа сила сред хората над 70 години.

Сред основните формации, електоратите на ПП-ДБ и "Възраждане" са тези с най-висок образователен статус - съответно 57% и 53% от избирателите им са висшисти.

Още по темата
При почти всички основни формации, над 80% от избирателите са повторили вота си на тези избори в сравнение с проведените през октомври. Изключение правят гласувалите за "Продължаваме промяната" на изборите през миналата година, сред които 25% са променили вота си на 2 април.

Една четвърт от избирателите на ПП-ДБ живеят в столицата. Близо половината (47%) от симпатизантите на ГЕРБ са от областните градове. 77% от електората на ДПС живеят в селата.

60 на сто от всички отбелязали квадратчето "Не подкрепям никого" са жени на възраст до 30 години. Отличително е по-високото образование, жители на столицата или големите областни центрове. Това са активни, млади, образовани, интелигентни хора, разочаровани от политическите партии, с ниско доверие в политическите партии, но с желание за се включат в обществените процеси. Това коментира пред БНР социологът от "Галъп интернешънъл болкан" Яница Петкова.

Партии като "Възраждане" имат преимуществено мъжки вот. При ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ има малко повече жени, отколкото мъже, но това се дължи най-вече на възрастта на респондентите, очерта друг аспект на изборните резултати Яница Петкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
17
 
! Отговори
Е Нали преди 1 година
Гласуването е анонимно и не се знае кой за кого е гласувал. Как направиха статистиката, да проверят не само кой за кого е гласувал, но и да знаят кой от гласувалите какво е завършил?!? Кажи ми и не ме лъжи.
49
3
 
7
 
! Отговори
contractor преди 1 година
Ако е верно значи вишистити са умни само за някой работи. ха ха
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахах,купените дипломи и спонсорирани висшисти от нпотата.
47
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо Бойко е сам на снимка, нали уж са герб сдс, къде е лицето на сдс, пак шменти капели.
46
1
 
9
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Как разбрахте че най много висшисти са гласували за ПП и Възраждане. Да не би да пише в личните карти с какво образование сме ? Аз съм лекар и не съм гласувал за тези пус-ти-няци.От Врачанско съм. От Врачанско съм..
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаят всеки как е гласувал явно , първите мобилизирани ще са гласувалите на машина
44
1
 
10
 
! Отговори
логика преди 1 година
Тези ,които не са гласували явно нямат и завършена детска градина
43
5
 
10
 
! Отговори
пояснение преди 1 година
Тези завършили навън са гласували за 'продължаваме предателството'
42
5
 
16
 
! Отговори
Наистина преди 1 година
всичко си има логично обяснение и нищо в този живот не е случайно. Имайки предвид нивото и интелекта на голяма част от завършилите висше ,особено последните 20- тина години,обяснява този вот!
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На уж анонимен вот как разбрахте жените за какво са гласували, както и висшистите?
40
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом гласуват за ПП, значи са с купени дипломи Истинските висшисти гласувахме за Възраждане.
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 40. Някои социолози пускат на излизане от секцията анонимни анкети за кого си гласувал и с какво образование си. В тях име не се попълва. Всеки пише, че висшист, за да е такъв поне в анкета, ))))
38
4
 
14
 
! Отговори
Айде,сега.. преди 1 година
Как познахте.На челата ли им беше написано,или си носеха дипломите?Нали видяхме сагата с изборните протоколи?Те говорят много.Нямаме ресурс дори едни избори да направим.Дори елементарно образование липсва.Наскоро "хванах"продавачка в книжарница,че въобще не е на ясно как се смятат проценти?Симпатична,около 30те години.Ами,дожаля ми.Честна дума.
37
3
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
никога не казвайте с какви дипломи сте - вижда се много добре колко знаете , потънали сме в мръсотия и мизерия , потънали сме в дългове това е от висшето ви образование
36
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костадинов с платената докторантура е висшист. И всички са лъгали като него. Пак като не са се представяли за доктори на науките, добре!
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А как се разбира какво ти е образованието когато гласуваш?
34
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доносническа България завлече и Кирчо и ще имат с 8 депутата по-малко муахахаха.
33
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най важното е че на Герб им отрязаха "топките" :))))) мухаха и няма повече да правят за резил България и тапотията си , шкембаците си и газовете си и "то лупите си" както е казал г-н Боко каквото и да значи това
32
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възрожденци-висшисти! Тия избиха рибата. Всички козметички, маргинали и старшини са висшисти))))), стига бе! Друг път да си показват дипломите пред анкетиращите. Колко му е да кажеш, че си висшист! Господ наказва лъжците, рано или късно.
31
8
 
10
 
! Отговори
От зайчарника преди 1 година
Аз съм прочел една книга "Винету".А Ти.