Доц. Буруджиева с оценка на вота: Разочароващ резултат на ПП-ДБ

БСП се опази от най-тежкия срив, допълни политологът
49

Вече са ясни резултатите от изборите на 2 април при 100% обработени протоколи от СИК. Първа политическа сила е ГЕРБ-СДС, след тях е коалицията ПП-ДБ. Трета политическа сила е "Възраждане", следвани от ДПС, БСП и "Има такъв народ". Така в следващия парламент ще има общо 6 политически формации.

"За някои от гражданите е очакван резултат, но за някои от партиите - не. Имаше други намерения и заявки. Вероятно много разочаровани са хората от ПП-ДБ, които направиха тази предизборна коалиция с абсолютната убеденост и цел да спечелят 121 гласа. В същото време вероятно има поводи за анализи и в ДПС. В българския политически живот трайно се очертава липсата на балансьор в парламента. Говорим си много, че сме разделени и противопоставени по най-различни теми и позиции, но от 90-а година насам ДПС много пъти е играл ролята този балансьор", каза политологът доц. Татяна Буруджиева в студиото на "България сутрин".

Още по темата
По думите ѝ в последните години е имало отказ от всички партии да се възползват от това.

"БСП се опази от най-тежкия срив, който предвиждаха някои анализатори. В партията се стига до едно ядро, което е мотивирано да гласува за БСП, независимо от това кой е лидерът, дали харесват или не харесват водачите", допълни Буруджиева.

Тя посочи, че още в нощта на изборите е отбелязала, че е ключово важно дали ИТН ще влязат или няма да успеят заради съставянето на правителство. "По време на изборите публично, за да се мотивират и избирателите, партиите поставят по-високи цели и по-големи залози, отколкото прагматично могат да постигнат. Но да си поставиш за цел резултат и след това да постигнеш наполовината на този резултат - това вече говори за голям проблем", каза още доц. Буруджиева, визирайки "Продължаваме промяната".

Тя не е убедена, че третият мандат ще стигне до "Възраждане": "В самата заявка е ясно казано, че "Възраждане" няма да се опре на някоя от политическите сили, които са в парламента. Те наистина са силен фактор и ако другите политически партии продължават да не се съобразяват със своята роля и какво трябва да правят в парламента, "Възраждане" ще продължи да расте като подкрепа."

"От вчера съм се наслушала на заклинания и заплахи, които гласят, че който направи коалиция с ГЕРБ, ще е политически труп и умира. Непрекъснато има препоръки да се прави коалиция БСП, ДПС, "Има такъв народ" и ГЕРБ. Виждам един строен хор, който по някакъв начин се опитва да оправдае факта, че ПП-ДБ генерираха свръхочаквания. "Продължаваме промяната" маскираха електоралния срив като направиха коалиция", заяви политологът проф. Румяна Коларова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Те ограничиха отлива на избиратели до някаква степен. Говорихме и за малките партии, които ерозират подкрепата за големите. Говорихме, че ако "Има такъв народ" ерозира подкрепата за "Продължаваме промяната", тя ще влезе в парламента. Вотът за ИТН е протестен срещу "Продължаваме промяната". Що се отнася до "Български възход" - как ще влезе, след като имаме "Възраждане", която върви нагоре? А когато става дума за бъдеща коалиция, трябва да направим анализ на това, което се е случило, тя ще бъде затруднена от факта, че предизборно ПП-ДБ казаха: "Ние ще бъдем първи", каза още проф. Коларова.

Доц. Буруджиева е сигурна, че ще има правителство, защото местните избори са ключови и за функционирането на държавата, и за стабилността на партиите.

"Неслучайно и Христо Иванов коментира по друг план нещата, защото и той знае за какво става въпрос на местни избори. На тях интересите са много различни и там не доминират партийните интереси", коментира тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какъв срив при БСП, събрала се отайката от въртоглавите и ще правят конкурент на главните въртоглави - видяхме резултата, само бетонираха поста на отрочето на заврение зет пепеляшко, преди поне подаваше оставка за пето място, сега и това не направи
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
..платена буруджиева..от герп ,пфу...
44
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Анонименда се "обединят" с обслужващи путин?да се обединят с руски агенти и мафията ограбваща България?продължете да грабите и манипулирате хората оставени без образование и ценности от десетилетия!ПП няма да ви стане чадър!6 520 000 сме последното преброяване,имащите право на глас са 6 590 000...над 1 000 000 са непълнолетните нямащи право на глас...1 070 000 мъртви гласуват за руските партии дпс-гроб-***...дърти комунистки ви манипулират от десетилетия,четете фактите моля!
43
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП обещаха да изчагъртат Герб. да видим дали ще чагъртат или ще се обединят "за благото на България"
42
2
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Сигурно Бойко се надяваше ГЕРБ да е втора, защото тогава от ПП-ДБ щяха да дойдат с бъклица да го канят да подкрепи правителството им. Сега обаче палачинката се обърна: Бойко трябва да очаква подкрепа от тях. Най-вероятно (ако не се намеси посолството на САЩ) няма да получи подкрепа и няма да даде на вторият мандат. И пак отиваме на трети мандат, и пак (най-вероятно) на БСП. Просто няма на коя друга партия да го даде Радев. И какво следва? Почти сигурно - пак на избори.
41
1
 
4
 
! Отговори
До 39 преди 1 година
До Анонимен Точно в Пловдив МВР хвана хората на ПП от махалата, същото е и в София!
40
1
 
1
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
До мак Удобно си забравил, че ГЕРБ дойдоха на власт по време на световната финансовата криз!
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там където няма как да се купят гласовете, а именно в най големите градове на България- София и Пловдив, се видя какво стана. В София ППДБ водят двойно пред ГЕРБ. При месните избори само тия два града да вземат, това е половината население на България и най-големите бюджети. Честито на пировата победа на ГЕРБ, очаквам да спазят обещанието си и да направят правителство. Близките месеци ще бъдат много тежко и не очаквам да задържат рейтинг.
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мафията си върна държавата. После да не се оплаквате, че нещата не са добре.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко от 64-е депутати са ПП и колко ДБ?Заедно посолство питам:-))))
36
2
 
2
 
! Отговори
chelsea преди 1 година
Като цяло няма какво да се анализират тези избори ,те са опорочени,90%грешки в протоколите говори за адски некомпетентна и неквалифицирана изборна администрация,неумение елементарно да работиш с телефон и да броиш и смяташ,тези избори говорят за девалвация тотална на нацията ,опростачване на всяко ниво!КАСИРАНЕТО им е задължително,аргументи ,бол!!!!!
35
2
 
3
 
! Отговори
Лошо ... много лошо преди 1 година
И ПП+ДБ и Герб , все към война ни тласкат. В предишният парламент, първото нещо което гласуваха беше да се изпраща оръжие, даже преди да са съставили правителство. Сега ще гласуват за изпращане на жива сила и даване на територията ни за военни действия.
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази комунистическа скумрииия дъртаааа е време да се пенсионира и да си стои вкъщи. С ония двете - Пиргова и Коларова все на оборот го карат, квото има кажат партиите, тва говорят. Не ти трябва да си политолог, за да го разбереш
33
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 26 Айде стига с това пл.ю.eнe по ПП. Изборите вече минаха. Не можете да се спрете. Нали ГЕРБ спечелиха с техните машинации, както 12 год. го правеха.
32
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големият губещ са ПП, щото ГЕРБ/ ДПС прецакаха умишлено машинния вот. Колко РАЗПИСКИ от машинния вот не са отчетени, никой няма да каже. Колко бюлетини на хартия за ПП са задраскани, никой няма да каже. ГЕРБ/ ДПС изиграха ПП, както се очакваше. Продажната Нинова стои в основата на хартиената коалиция. Тая същата да излезе пред пенсионерите и да каже защо няма да има Великденска добавка. Нали БСП уж е социална партия, нали уж загрижена за хората...
31
1
 
5
 
! Отговори
мак преди 1 година
До Анонимен25. Май навсякъде пп причиниха катастрофа, не само тук, нали. Сега за 0 време герб ще оправи положението, ама друг път. Хората ги искат - искат ги на принципа да се върне познато зло, освен това помнят, че по гербаво време беше друго не защото вожда и шайка са велики, а защото нямаше кризи и война и управляваха с рахат.
30
1
 
2
 
! Отговори
todor преди 1 година
ЕДна песен пеехте преди избори,друга сега ...или кой по допре ви захранва,лобитате та се зомбирате !!1
29
3
 
7
 
! Отговори
999 преди 1 година
Ами да. ЗАЩО КИРО НЕ ОПОВЕСТИ КОЯ Е НАЙ- БОГАТАТА ЖЕНА В БГ??? И това е Цветелина Бориславова. Защо Киро сега не каже и коя е Славена Точева, хостесата от Герб?!?
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро наля много пари в тая кампания, подкупил беше и медиите. Ако си спомняте в изборната нощ как обявиха, че ПП са първи. А то изобщо не е било така. И после, видиш ли, обрат настъпил... Ей така, манипулации и изцепки две години гледахме.
27
4
 
8
 
! Отговори
Страдащ преди 1 година
Изборите не са спечелени,те са КУПЕНИ.СРАМ И СМЯХ?