Машината победи хартията на вота, 59% избраха устройството

В София над 70% от избирателите са дали глас с машина
98
Машината победи хартията на вота, 59% избраха устройството
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Малко над 59% от избирателите са гласували с машина. Това са около 1,477 млн. души, а малко над 1,021 млн. са гласували с хартиени бюлетини". Това заяви пред БНР Диана Ефтимова - председател на УС на Института за развитие на публичната среда, който направи анализ на резултатите, публикувани в протоколите на РИК-овете.

"Най-голям дял от избирателите са дали вота си с машина в 3 района в София - 23 РИК - малко над 78%, 24 РИК - 74,8%, в 25 РИК - 72,3%. Пловдив-град също е другият район в страната, в който повече от 70% от избирателите са използвали машинни устройства за сметка на хартиената бюлетина", посочи данните Ефтимова в предаването "Преди всички".

В районите Видин, Разград и Търговище най-малко хора са гласували с машина - между 40 и 44%, добави тя. Там хартията печели с между 55 и 60%.

"Тези партии, които в най-голяма степен настояваха за връщането на хартиената бюлетина и въвеждането на смесено гласуване, техните избиратели са се възползвали в най-голяма степен", коментира Диана Ефтимова.

При ДПС около 40% от избирателите са гласували с машина, останалите с хартия. При ГЕРБ-СДС съотношението е 44 - 56%. При БСП гласовете са разпределени поравно - 49,5 на 50,5%.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тези хартии и машини, сложете изискване на имат поне 7 клас тези дето гласуват. Неграмотниците определят бъдещето на страната.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С устройство или с хартия гласоподаватели бяха наречени вчера фашисти от човек на който никога няма да простя това крадеца да вика дръжте крадеца.
33
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички в Европа гласуват с хартия, защото машините са по лесни за фалшификация дори от хартията, само ние гласуваме с машини. *** народ, слаба държава!
32
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маалите масово фъргаха с хартия.
31
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хартията трябваше на герб, дпс и бсп, това е от ясно по-ясно. Пазара си вървеше супер.
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам но мен едно властолюбиво протеже се опита да ме следи на машината , искаше да разбере как гласувам беше пуснато непосредствено след мен. Не знам защо не чака вън а до машината да наднича доносника да клевети после.
29
7
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До 24. Купен е дядо ти. Последните два вота с хартия и после само с машини показаха напълно идентични резултати. Още един мит на тротинеткаджиите отшумя.
28
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без машина гласуват само избиратели на Възраждане, БСП и подобни допотопни формации. Както и мъртвите души на ГЕРБ. Откъде мислите ГЕРБ взе толкова гласове?! Иначе в загубения прованс не е лошо да видите за кого гласуват богатите квартали в СОфия и да вземете малко пример. Не че ще станете по-богати де- аутсайдери до живот сте, но все пак се учете и попийте нещо от образованите батковци с парите. ПП-ДБ.
27
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив - коалицията на тоалетната хартия в комбинация с ромите победи машините и прогреса. Промяната се отлага. Кражбите продължават.
26
4
 
4
 
! Отговори
НЕзаконни избори преди 1 година
Изборите са НЕЗАКОННИ. НАд 65 % от българите не гласуваха. Измамени да гласуват са жертви на пси активни нагло престъпни обсебвания провеждани от нагли престъпници менкащи на власт НАРОЧНО СЪЗДАДЕНИ ОПАСНИ ГРУПИРОВКИ МАСКИРаНИ КАТО ПАРТИИ. Експерти по сигурноста докладват пред телевизии че всеки един имал подробно досие за извършени нагли престъпления.. НЯма арестувани .. Даже опасни престъпници като този се подиграват гръмогласно на народа.
25
0
 
9
 
! Отговори
А,ха преди 1 година
21 а защо не се въведе образователен ценз за гласуващите?Неграмотните,които не плащат данъци,осигуровки,консумативи и живеят на помощи гладуват за 50лв.и определят бъдещето на децата ни.
24
8
 
8
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
40%, са купените павиани от ГЕРБ, ДПС и комунистите
23
7
 
10
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
Не се излагай.Хартиения вот 50 % е купен.Само там може да си снимаш бюлетината или да ти дадат попълнена бюлетина.Иначе пари няма.
22
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори така да е по-важното е че 40% са предпочели да гасуват с хартия а това са над 1 млн гласоподаватели, които са били принудени да използват машината или не са гласували изобщо на предишните избори заради *** идеи на някои хора.
21
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласуваш с хартия ,но явно не мислиш много. Показаха един път в парламента как се съсипва вот. Някой я изцапва ,надраскване, дописва и тн. И вота ти става невалиден :)) На машината ти издава листенце, колкото касов бон където е отразено вота ти. Пускаш го отново в урна. Но там никой неможе да го додрасква ...защото машина го е принтирала ,а не химикал:))
20
9
 
9
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
Целият развит свят, към който всички искате да принадлежите и на когото завиждате за доходите гласува с хартия! България обаче, като държава на всякакви абсурди си избира машини за гласуване, вместо да се въведе образователен ценз за участие в комисия. Не е виновна хартията за големия брой недействителни бюлетини, а неграмотността на членовете в комисията, барабар с председателите в някои от районите.
19
8
 
8
 
! Отговори
Ценко преди 1 година
не че и на хартия не може да си напечаташ примерно 400 хил. бюлетини, но на машина е още по-лесна подмяната
18
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По цял свят хартиената бюлетина постепенно отпада, а в България ГЕРБ и ДПС я върнаха, за да си правят фалшификациите и купуването на гласове. Ако махнем купените гласове и фалшифицираните гласове, едва ли повече от 20% са гласували с хартия и то може би защото не е имало машина.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 20 В Полша примерно, гласуват ПО ПОЩАТА! Ама...тук НЕ МОЖЕ. Що тъй?
16
8
 
12
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Койно иска да не изгори гласа му, гласува на машината. Като нямаше хартия на миналите избори един красавец/красавица от "НЯКОЙ КВАРТАЛИ" нямаше пред секциите, сега тъпкано с тях. За това беше зора за гласуване с "ХАРТИШКИ ЗА ***".