Йотова: Дори когато са искрени политиците, остава усещането, че не са

Вицепрезидентът настоя, че трябва да има редовно правителство
27 апр 2023 19:00, Нели Христова
35
Йотова: Дори когато са искрени политиците, остава усещането, че не са
Снимка: БГНЕС

"Позицията ни с президента Румен Радев е ясна и постоянна – България се нуждае от редовен кабинет със стабилно мнозинство. Ние не упрекваме партиите, а поставяме пред тях реалните проблеми на хората, на държавата. Много лесно е да обвиняваш другия за своите неуспехи".

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на дискусия с участниците в първия курс на Национална програма „Управленски умения“ на Българско училище за политика "Димитър Паница". В продължилия над 3 часа разговор беше обсъден широк кръг от проблеми – въпросът за лидерството и поемането на отговорност, актуалната политическа обстановка в България и проблемите пред държавата, отношенията с Република Северна Македония, членството в Шенген и еврозоната, войната в Украйна, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Вицепрезидентът посочи основните качества на истинския лидер, които илюстрира с примери от историята и от настоящия политически живот в страната и чужбина.

"Образованието е в основата на лидерството, защото лидерът се налага да взима решения, които влияят върху повече хора, и трябва да бъде добре образован и информиран", посочи Йотова. Според нея сред качествата на лидера е умението да чуваш различното мнение.

"Голяма част от тези, които днес взимат решенията, не желаят да чуят другите, а така няма как да се постигне компромис", заяви вицепрезидентът и постави въпроса за границите на компромиса. "Голямо изкуство е постигането на компромис така, че да останеш верен на убежденията и да не проявиш безхарактерност", подчерта тя. Йотова отбеляза умението да се носи отговорност за грешките и провалите като неизменно качество на истинския лидер.

В дискусията беше обсъден въпросът за липсата на доверие в политическата система. "Дори когато са искрени политиците, остава усещането, че не са. Това трябва да променим", заяви вицепрезидентът. Тя подчерта като проблем сериозното отдалечаване на някои политически ръководства на партиите от техните избиратели, като определи като показател за това изборните резултати.

По темата за Шенген Илияна Йотова отново изтъкна своята позиция, че 12 години политически критерии спъват приемането на България в зоната без граничен контрол.

Вицепрезидентът е категорична, че с присъединяването към еврозоната нашата страна ще завърши пълноправното си членство в европейското семейство. Йотова подчерта липсата на сериозна информационна кампания в обществото, която да разсее необосновани страхове.

Вицепрезидентът и участниците в курса обсъдиха войната в Украйна и последствията от нея, както и слабата роля на международните организации при справянето с такива конфликти.

Във връзка с отношенията между България и Република Северна Македония Йотова заяви, че проблемът не е само в историята, а в спазването на правата на македонските българи. „Европейският съюз е защита на човешките права. Върху тази европейска основа Република Северна Македония трябва да развива отношенията си с България, ако иска да бъде част от ЕС“, посочи вицепрезидентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво подслуша? Г-яд!
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една нищоправеща охранена кобила която е на държавна хранилка и която не знае за какво получава заплата изказва мнение също като господаря си!Една излишна институция...
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По повод искреността за пореден път ще попитам: И вицепрезидемтката, и Президентът се показаха изненадани от започването на мащабни военни действия на североизток от България. Значи ли това, че не получават натоска информация, защото , както става пределнио видно и явно, много натовски страни са действали и действат военно отдавна пълномащабно в Украйна, или двмцата бълг. първенци просто си лъжат по подражание от страх пред началството?
21
1
 
5
 
! Отговори
Радев е пътник преди 1 година
Румен Радев ще си отиде, както изчезна и Слави Трифонов. Ред е на прокуратурата да вземе съответните решения за повдигане на обвинения, относно многобройните престъпления от екипа на Радев - Йотова.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти ли бе?
19
3
 
5
 
! Отговори
бисипар преди 1 година
Тая требеше да дебне рундьо да не кривне от червения път, ама май нея я издебнаха изотзаде...
18
3
 
8
 
! Отговори
Прозтаг преди 1 година
Молъ ви съ, махнете тази снимка да не плашите дицата!!
17
4
 
2
 
! Отговори
КЪСНОТО закриване преди 1 година
Канас Юбиги АСПАРУХ имал за закрилник Свети Николай защото се надявал на военна помощ по МОРЕ..................българофобите Авари заявили:"добре де,няма да обявяваме война на Аспарух а само ще *** българите в аварския хаганат"....................Накрая Късен Василевс и късен наш Цар твърдели че юдеохазарите ги подслушват и от тогава е закрит юдеохазарския хаганат...........Р.Рейгън казал:"Открихме подслушвател в посолството на САЩ в Москва та съборете цялата сграда.........
16
3
 
6
 
! Отговори
хахахахахаах преди 1 година
а Йотова каква е?
15
0
 
4
 
! Отговори
Чаушев Строеж преди 1 година
До its me---------Лъжеш са че Първо Роналд Рейгън 1980 открива ЕДНО подслушват едно устройство в посолството на САЩ в Москва,СССР и заявява "Цялата сграда на САЩ в Москва трябва да бъде срината до основите"......Факт
14
0
 
8
 
! Отговори
...? преди 1 година
Не става въпрос, дали политиците са искрени или не ! Става въпрос, кой го казва! А Тази и превратаджията Радев са от най-големите лицемери в нашата политика! Организираха протест уж на младите, които искали "Европа", а ни отдалечиха с десетилетие от Европа, и ни засилиха към Евразия! Никога не трябва да забравяме, как тази падна на колене на руския Поп, да му целува ***!
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А искрени ли са?
12
0
 
11
 
! Отговори
Nqkoi преди 1 година
То и тя е политик, та същото важи и за нея! Ама като цяло ви знаем, че никога не сте искрени
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Йотова запозната ли е с" пътят на коприната",чиито менторите са в президентството?От 800 кг хваната 2020гпо митниците,миналата година 10,а по-миналата 8.Да живей труда.
10
0
 
1
 
! Отговори
Железар Тилев преди 1 година
Расистки Благоевград на расиста Карл Маркс и расиста Димитър Благоев и излиза че последните комунисти ще са Полша
9
2
 
1
 
! Отговори
its me преди 1 година
когато станете искрени за построяването на дворец на Уилям, you will be very sorry about it
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им се неначудиш на червената "интелигенция", станала навремето студент(ка) по параграф за прием във ВУЗ с предимство или набутала се като снаха/зет/паралелна секс-връзка в нечие номенклатурно семейство. Така се изразяват, че само тетка им Пена - пенсионерката с основно образование от съседния вход, може да ги разбере и да им се възхити на изказа. Защото са на един акъл.
7
0
 
2
 
! Отговори
Железар Тилев преди 1 година
Димитър Талев осъвременен и модернизиран бил написал:"комунизма някой ден ще бъде изцяло изличен от Земята и предпоследният комунист ще е българин а последният комунист ще е поляк".....................Дъщерята на Збигнев,.Мика Бжежинска шефка на НОВИЯ СССР на армееца Генерал Ярузелски от Варшавския договор.........................Презерватив Тодор Живков и на Мика Презерватива Христо Стоичков по всички взети от тях интервюта СЪПАРТИЙЦИ от БКП дето го НЕМА... ха-ха-ха....а не от БСП
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
''Ударник на труда'' е тая!Да я ожали човек колко ''мнооого'' се труди!
5
2
 
5
 
! Отговори
много възмутен преди 1 година
посочете една статия публикувана от днеса която да зарадва българите , всички са сякаш идва края на света като първата е колко са починали от КОВИД . и това не е само днес .