ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС подхващат управлението на държавата на ротационен принцип

Идеята е правителството да работи поне 18 месеца, като първи премиер ще бъде акад. Николай Денков
22 май 2023 21:01, Йоана Цонева
73

Кабинет все пак ще има, макар и не с първия мандат. За това се разбраха ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". Те ще управляват ротационно - единият премиер ще предава щафетата на втория.

Папката, която днес връщам, е празна. В нея, от името на на ГЕРБ-СДС, няма да допусна да влязат имена на хора, които не са вследствие на открити, ясни разговори на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Така кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел не спази обещанието си да върне първия мандат на президента изпълнен, предаде Bulgaria ON AIR.

А обяснението за това дадоха по-рано, съвместно с акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната - Демократична България" на брифинг в Народното събрание. Първите две политически сили си стиснаха ръцете за кабинет с втория мандат. Те ще го оглавяват на ротационен принцип.

Идеята е правителството да работи поне 18 месеца, като министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел - зам.-министър-председател и министър на външните работи.

"Направихме толкова много отстъпки, но в името на едно - България да има редовно правителство", каза още Габриел.

Неспазено обещание има и от "Продължаваме промяната - Демократична България", а именно - да не участват в управление с ГЕРБ-СДС. Обратът в позицията им идва след 2 дни преговори с първата политическа сила. Вторият мандат е национален - обединиха се ГЕРБ-СДС и коалицията на "Промяната".

"Правителството се ангажира да реализира конституционна промени и в структурата на прокуратурата", подчерта акад. Денков.

Бъдещият кабинет ще има ангажимент и да върне изцяло машинния вот и да промени състава на ЦИК. Той ще внесе и законодателни промени за освобождаване на службите за сигурност от чуждо влияние.

Управлението е планирано да е с мандат от минимум 18 месеца, а надеждата на първите две политически сили е то да бъде излъчено с конституционно мнозинство. Това означава, че те ще търсят гласове и от другите политически сили.

"Времето за преговори с първия мандат обаче не е изгубено", смята Мария Габриел, а президентът оцени усилията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
какво е това нищо където отиваме ? Утре няма да изгрее слънце ли?откакто дойдоха ПП гласувам за тях,и сега какво...с герб...айде мерси.Възраааждаанее!
37
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е престъпление нарушаващо всички закони в Бг.
36
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако няма редовно правителство, което да носи ясна политическа отговорност, отиваме в нищото. Така че, колкотэ и да се мъчат копейките на Костадинов и Радев да подкопаят процеса и да подстрекават някакви противоречия, за хората се появи надежда и светлина в края на тунела.
35
4
 
12
 
! Отговори
ПРЕСТЪПНИЦИ преди 10 месеца
ТОВА Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО НЕВЪЗМОЖНО И ПРЕСТЪПНО ВСИЧКИ В ПАНДЕЛАТА
34
4
 
18
 
! Отговори
Горчиво! преди 10 месеца
Като се искат младите, да се вземат! Какво значи ще се въртят премиерите, първо Денков ще трамбова Габриел, после тя ще трамбова него? В пълно съответствие с европейските ценности. Много се охарчиха завалиите, покрай честите избори. Сега какво ударно пълнене на партийните касички и чекмеджета ще започне. Западът много ги натисна, пък и Габриел освободи комисарското място, сега по шуробаджанашки трябва да я направим барем премиер. Дано Украйна падне скоро, че направо не ми се мисли, какво ни чака
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За герб незнам,но п п наистина се изплюха се в лицето на избирателите си с..Ами чао п п дб ,другия път *** и да видим.
32
7
 
16
 
! Отговори
Дддд преди 10 месеца
България приключи ,Киро и Асан ше дърпат шалтера .Войната е сигурна ,краварите победиха .
31
10
 
9
 
! Отговори
Ужасена преди 10 месеца
Най доброто е, че на всяка цена трябва в България да се въведе еврото от началото на 2024 година и трябва на всяка цена България да се включи със жива сила във войната срещу Русия.
30
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами,добре..следващия път,Копйкин има гласът ми,твърдо!
29
1
 
12
 
! Отговори
СУВЕРЕН преди 10 месеца
Какво ли отроче ще родят след 9 месеца ,😀😀😀
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Честито на булката Асенчо и жениха Боко ,ще се менкат с Киро Простия
27
3
 
17
 
! Отговори
Хохол преди 10 месеца
Странното е,че някак цялата ситуация ми прилича, като правителството на Б. Филов през 1941г. Когато ни вкарват в тристранния пакт ,и във война срещу Русия....какво последва....;) Ще отваряме Белене скоро!!!!
26
1
 
6
 
! Отговори
СЪДБАТА НА БГ преди 10 месеца
ЗАВИСИ ОТ ИЗБОРИ. ИЗБОРИТЕ ЗАВИСЯТ ОТ ЦИК, А ЦИК ЗАВИСИ ОТ СЕВИНЧ СОЛАК
25
14
 
8
 
! Отговори
Стамболов преди 10 месеца
Политиката е изкуство за постигане на цели на цената на компромиси ! А по-благородна цел от здравословно реформиране на държавата няма. Браво на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за проявените зрялост, прагматизъм и мъжество ! Браво за предприетия дългоочакван държавнически ход ! Браво ! Браво! Браво!
24
0
 
4
 
! Отговори
МАХНЕТЕ ТУРКИНЯТА преди 10 месеца
СЕВИНЧ СОЛАК ОТ КЛЮЧОВИЯ ПОСТ СЕКРЕТАР НА ЦИК
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Поканете и онзи дето щеше да "изчегъртва" Боко бе, че орева навсякъде, че не му се обаждали... За Чалгаджията говоря. Тъкмо ще си направите шведска тройка
22
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е такава гавра с простолюдието не съм виждал, те направо се изхрачиха в лицето на народа
21
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сгодихме се, сгодихме се..........
20
6
 
25
 
! Отговори
Киро преди 10 месеца
Натресоха ни правителство на войната.
19
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дано наистина да стане и да сиотдъхнем от избори и всеки да започне да си гледа работата. ГЕРБ направиха много отстъпки, но не беше заради партийния интерес, а за държавния. ПП взеха повече отколкото заслужават, но за съжаление нашето общество е свикнало да дава на младите повече отколкото заслужават и да ги носи на ръце, сега това като че се повтаря и в политиката. Дано поне от ГЕРБ да ги наглеждат тези пепета, че вече съм с 20% на минус от досегашното им управление.