ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС подхващат управлението на държавата на ротационен принцип

Идеята е правителството да работи поне 18 месеца, като първи премиер ще бъде акад. Николай Денков
22 май 2023 21:01, Йоана Цонева
73

Кабинет все пак ще има, макар и не с първия мандат. За това се разбраха ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". Те ще управляват ротационно - единият премиер ще предава щафетата на втория.

Папката, която днес връщам, е празна. В нея, от името на на ГЕРБ-СДС, няма да допусна да влязат имена на хора, които не са вследствие на открити, ясни разговори на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Така кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел не спази обещанието си да върне първия мандат на президента изпълнен, предаде Bulgaria ON AIR.

А обяснението за това дадоха по-рано, съвместно с акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната - Демократична България" на брифинг в Народното събрание. Първите две политически сили си стиснаха ръцете за кабинет с втория мандат. Те ще го оглавяват на ротационен принцип.

Идеята е правителството да работи поне 18 месеца, като министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел - зам.-министър-председател и министър на външните работи.

"Направихме толкова много отстъпки, но в името на едно - България да има редовно правителство", каза още Габриел.

Неспазено обещание има и от "Продължаваме промяната - Демократична България", а именно - да не участват в управление с ГЕРБ-СДС. Обратът в позицията им идва след 2 дни преговори с първата политическа сила. Вторият мандат е национален - обединиха се ГЕРБ-СДС и коалицията на "Промяната".

"Правителството се ангажира да реализира конституционна промени и в структурата на прокуратурата", подчерта акад. Денков.

Бъдещият кабинет ще има ангажимент и да върне изцяло машинния вот и да промени състава на ЦИК. Той ще внесе и законодателни промени за освобождаване на службите за сигурност от чуждо влияние.

Управлението е планирано да е с мандат от минимум 18 месеца, а надеждата на първите две политически сили е то да бъде излъчено с конституционно мнозинство. Това означава, че те ще търсят гласове и от другите политически сили.

"Времето за преговори с първия мандат обаче не е изгубено", смята Мария Габриел, а президентът оцени усилията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бойко е заобиколен от ***
17
6
 
18
 
! Отговори
Един там преди 10 месеца
Как тогава от ПП ще вкарат в затвора крадците от герб? Много се изложиха и показаха че слушат чужди държави, не слушат народа!
16
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Честито на гласувалите за геберастията та да не са ПП, как се чувствате.
15
4
 
17
 
! Отговори
Тези преди 10 месеца
Се готвят да управлява поне година, а не 9 месеца, защото като подаде оставка, започва пак рулетката от ГЕрб, ако нещо стане, тези остават до разпускане на НС и съставяне на служебно правителство. Това е мимикрия за по-дълго управление. След като повечето не искат шмекерите, тези им предоставят всичко на тепсия. И какво следващия бюджет да го прави асенча, дългът ще скочи с още 19 милиарда.
14
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хахаха, гласуваш за парапета и получаваш тиквеница, хахаха.
13
3
 
22
 
! Отговори
БАНко преди 10 месеца
ГЛАСУВАЙТЕ ЗА КРИПТО ИВАНОВ , ГРАДСКА ДЕСНИЦА , ПОЛУЧАВАШ СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ !!!
12
2
 
15
 
! Отговори
Ние евроатлантиците преди 10 месеца
казваме "НЕ", на това правителство. Завиждаме на "българските" партии. Ние имаме 71 броя ЛГБТ роли, а "българските" политици са толкова адаптивни, че всеки от тях играе безброй ЛГБТ роли и то едновременно.
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи е време за импийчмънт на ушко,па после и пандиз за лойко,ако тия две неща се случат,то наистина промяната е дошла!
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бойко ги качи и тези на шейната !
9
2
 
18
 
! Отговори
Фифи преди 10 месеца
А буци ще го вкарате или се отлага?
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не са ли ви прекалено много вождовете? Двама премиера, двама главни прокурора, двама-трима главни шута и цял парламент оркестър Кукубенд! Хайде да ги съкратите поне наполовина?
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз остро вербално порицавам съдията на мача!
6
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мачкай червенотиквеничковчетата, мачкай!
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кога влизаме във войната !
4
23
 
8
 
! Отговори
Маг Минчо преди 10 месеца
Най-смешното беше реакцията на Трифонов и Копейкин! Увиснаха им ченетата от изненада! А бе не разбрахте ли, че в България има само един истински професионален политик? И ви разиграва от 20 г. както си пожелае! Аматьори недорасли...
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще е чудо да изкарат и година, какво остава за 18 месеца !
2
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Възраждане ще ги измете тези на другите избори. Изплюха се в лицето на избирателите си.
1
4
 
33
 
! Отговори
Изчегъртване? преди 10 месеца
Или както заповядаха от Козяк:СВАТБА ЩЕ ИМА!