Кой за кого гласува в изборния ден в София, Пловдив и Варна?

Галъп интернешънъл с профил на кметския избор в трите най-големи града
30 окт 2023 17:22, Красимир Ангелов
51
Кой за кого гласува в изборния ден в София, Пловдив и Варна?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ваня Григорова успя да си проправи път до балотажа в София за сметка на кандидата на ГЕРБ Антон Хекимян и това без съмнение е един от най-важните резултати в изборната нощ.
 
Кой обаче гласува за Ваня Григорова?
 
При Григорова личи силен мажоритарен елемент. 55% от гласувалите за Ваня Григорова са гласували за листа на БСП за България, т.е. близо половината идва от други места. На фона на това една десета идват от гласували за „Възраждане“, друга около една десета – от отказали да гласуват за общински съвет или отбелязали квадратчето „Не подкрепям никого“. Ако специално погледнем последните, сред тях, оказва се, Григорова получава най-голяма степен подкрепа, се чете в анализ на Галъп интернешънъл по повод първия тур на местните избори в най-големите три града в страната.

Още по темата
Според социолозите това може да се счита за протестен вот, но едва ли това е цялото обяснение.

Едно от най-големите преливания на гласове за Ваня Григорова идва от гласувалите за „Възраждане“ в листите за общински съветници. Две трети от гласувалите за листа на „Възраждане“ са предпочели Деян Николов, но малко повече от една пета са избрали Григорова. Над една десета от гласувалите за ИТН пък са предпочели Григорова пред Ивайло Вълчев.
 
Хомогенност сред електоратите
 
В София, от гласувалите за общински листи, привържениците на ПП-ДБ-СС и БСП изглеждат „най-стегнати“ в избора на собствените си кандидати – по около 90%, т.е. практически единодушно, от двата електората са гласували съответно за Терзиев и Григорова.

От гласувалите за листа на ГЕРБ-СДС обаче подкрепилите Антон Хекимян са на малко по-ниски нива – близо до 80%. Останалите гласове са се прелели сред останалите кандидати. 5% от гласувалите за ГЕРБ-СДС обаче са предпочели Лилков. За сравнение, само около процент са гласувалите за ПП-ДБ, подкрепили Лилков, т.е. Лилков като че ли е бил малко по-опасен за ГЕРБ, отколкото от ПП-ДБ.

Според социолозите това не означава, че като абсолютни стойности дяловете на привърженици на партията на Борисов и на сините сред подкрепата за Лилков се различават съществено. Последното личи при анализ на данните спрямо вота на 2 април. Казано кратко: Лилков се е доказал като „средно място“ за мигриращи привърженици и на двете страни.  
 
В Пловдив и Варна електоратите на водещите формации изглеждат доста по-хомогенни от тези в София. Интересен е казусът с кандидата на „Съединени за Пловдив“. Сред гласувалите за Славчо Атанасов, 72% са подкрепили издигналата го коалиция. 18% пък са предпочели по-малки партии или са избрали „Не подкрепям никого“ или не са гласували за общински съветници.
 
Демографски прилики и отлики
 
По традиция, любопитно е да се опише картината, която се оформя сред избирателите на ПП-ДБ и ГЕРБ на база образование и възраст в трите най-големи общини в страната.

Васил Терзиев, Ивайло Старибратов и Благомир Коцев, например, получават най-по-големи дялове подкрепа сред младите и сред по-високо образованите в сравнение с опонентите си в челните тройки. В известна степен, Антон Хекимян, Костадин Димитров и Иван Портних пък получават повече гласове сред по-възрастни хора, тези със средно образование и т.н.

Освен характерната подкрепа сред по-възрастните, при Ваня Григорова няма ясно очертан демографски профил, което говори и за изявен елемент на протестен вот, се чете в анализа на Галъп интернешънъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
КОИ СА КАПИТАЛИСТИТЕ ДНЕС В БЪЛГАРИЯ ??? ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ НА АКТИВНИТЕ БОРЦИ, КОИТО ОТКРАДНАХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ !!! ЗА КОГО ГЛАСУВАТ ТЕ ??? ЗА БСП !!! КАПИТАЛИСТИТЕ ГЛАСУВАТ ЗА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ !!! БСП ЧИИ ИНТЕРЕСИ ЗАЩИТАВА ??? НА ДНЕШНИТЕ КАПИТАЛИСТИ !!! ЗА МОШЕНИЦИ ИСКАТЕ ЛИ ДА ГЛАСУВАТЕ ??? ЗАЩО И ОТ КОГО ИЗБЯГАХА НА ЗАПАД 2 МИЛИОНА МЛАДИ БЪЛГАРИ ??? ИЗБЯГАХА ОТ БСП И ДС !!! ИСКАТЕ ЛИ И ОСТАНАЛИТЕ ДА ИЗБЯГАТ НА ЗАПАД ??? ТОГАВА ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА БСП И ЩЕ ГЛАДУВАТЕ !!!
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
гледайте дават костадинов по тв алфа как коментира голямата победа един кмет в някакво село с роми и естествено много областни градове и белотажи ха ха ха ха къде сте бе русофили възраждане нали бяхте 80% смешници на следващите избори ще ви изтрием
35
3
 
1
 
! Отговори
Да бе! преди 5 месеца
Най-неориентирани са ГЕРБ-аджийте, всички българи знаят,че през 2017 г. Борисов и Радев са ходили тайно в Кремъл, за да подпишат договора с Путин за Турския поток, построен с 3 милиарда лева от джоба на българските данъкоплатци, и пак ГЕРБ-аджийте сега гласуваха за дс-агент Буда. Това ми било евро-атлантици. Аре чупката бе!
34
1
 
2
 
! Отговори
Лъжааааат! преди 5 месеца
По-високо образованите гласували за Терзиев?!? Е, това вече е еталон за предплатени поръчкови "изводи" от "проучвания". Припомням, че истинските "Галъп" забраниха чрез съдебно дело на "Кънчовците" да ползват името им. Но "Кънчовците" нагло добавиха още една дума към названието "Галъп".
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До срама е голям срам.. Ти гласуваш за държавна сигурност, демек за КГБ, демек за Путин.... Що да да те е срам....?
32
2
 
0
 
! Отговори
ппдбдпсгроб преди 5 месеца
Сглобката качествено се подиграва с матриала, па той нагълтал чак плувката.
31
2
 
2
 
! Отговори
срама е голям срам преди 5 месеца
НАПРАВЕТЕ ГЛАСУВАНЕТО ЯВНО. Защо трябва да се крия, когато гласувам - аз не се срамувам, че подкрепям ППДБ. Ако някой го е срам, да не ходи да гласува.
30
6
 
3
 
! Отговори
смех смех смех преди 5 месеца
не харчете парите за балотаж. Григорова има нулев шанс да спечели изборите срещу Терзиев. Ако беше Хекимян - да, но Григорова... по-добре дайте парите на децата сираци. Това са грешни пари.
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Васил Терзиев ще я тупа като текезесарка в цикъл - чирпански килим сабалем
28
5
 
3
 
! Отговори
Безспорен Факт преди 5 месеца
София и Варна отиват за ПП.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И аз мразя лорер , кирча и кокорча ! Ще гласувам за Портних разбира се !
26
5
 
1
 
! Отговори
Васо Терзиата преди 5 месеца
Васко ще я отвее като летен смерч тоалетна хартия
25
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Веселин Терзиев ще я бие като маче дирек
24
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бате Васьо ще я отстрани като ceлска невеста - кокоши трън.
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
г-н Терзиев ще я опатка като *** бъчва с домашна сливова
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Васо Терзъта ще я отнесе тая като попско дете суха паста "Балкан" на задушница.
21
4
 
2
 
! Отговори
Бабалюга преди 5 месеца
Важното е ГЕРБ-алюгите да не се докосват до власт, тая нема кво да я мислим - бат Васко ще я отвее като гладно коте кокоша трътка
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
*** къде са 80 % русофили смешници.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това са избори срещу краварския окупатор..
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не са само те. Към Варна и Бургас се свличат, където кой е укрил и окрал от държавата за да строи хотели и да купува яхти. Всички, които са почитатели на този модел ГЕРБ-БСП да ограбиш своите за да строиш хотел, заради тях почивате на Гърция. Заради тях държавата е в това положение. Заради хора, които не са обединени и гласуват през глава от злоба и инат, отново за предложените им партии от задкулисието!