Кой за кого гласува в изборния ден в София, Пловдив и Варна?

Галъп интернешънъл с профил на кметския избор в трите най-големи града
30 окт 2023 17:22, Красимир Ангелов
51
Кой за кого гласува в изборния ден в София, Пловдив и Варна?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ваня Григорова успя да си проправи път до балотажа в София за сметка на кандидата на ГЕРБ Антон Хекимян и това без съмнение е един от най-важните резултати в изборната нощ.
 
Кой обаче гласува за Ваня Григорова?
 
При Григорова личи силен мажоритарен елемент. 55% от гласувалите за Ваня Григорова са гласували за листа на БСП за България, т.е. близо половината идва от други места. На фона на това една десета идват от гласували за „Възраждане“, друга около една десета – от отказали да гласуват за общински съвет или отбелязали квадратчето „Не подкрепям никого“. Ако специално погледнем последните, сред тях, оказва се, Григорова получава най-голяма степен подкрепа, се чете в анализ на Галъп интернешънъл по повод първия тур на местните избори в най-големите три града в страната.

Още по темата
Според социолозите това може да се счита за протестен вот, но едва ли това е цялото обяснение.

Едно от най-големите преливания на гласове за Ваня Григорова идва от гласувалите за „Възраждане“ в листите за общински съветници. Две трети от гласувалите за листа на „Възраждане“ са предпочели Деян Николов, но малко повече от една пета са избрали Григорова. Над една десета от гласувалите за ИТН пък са предпочели Григорова пред Ивайло Вълчев.
 
Хомогенност сред електоратите
 
В София, от гласувалите за общински листи, привържениците на ПП-ДБ-СС и БСП изглеждат „най-стегнати“ в избора на собствените си кандидати – по около 90%, т.е. практически единодушно, от двата електората са гласували съответно за Терзиев и Григорова.

От гласувалите за листа на ГЕРБ-СДС обаче подкрепилите Антон Хекимян са на малко по-ниски нива – близо до 80%. Останалите гласове са се прелели сред останалите кандидати. 5% от гласувалите за ГЕРБ-СДС обаче са предпочели Лилков. За сравнение, само около процент са гласувалите за ПП-ДБ, подкрепили Лилков, т.е. Лилков като че ли е бил малко по-опасен за ГЕРБ, отколкото от ПП-ДБ.

Според социолозите това не означава, че като абсолютни стойности дяловете на привърженици на партията на Борисов и на сините сред подкрепата за Лилков се различават съществено. Последното личи при анализ на данните спрямо вота на 2 април. Казано кратко: Лилков се е доказал като „средно място“ за мигриращи привърженици и на двете страни.  
 
В Пловдив и Варна електоратите на водещите формации изглеждат доста по-хомогенни от тези в София. Интересен е казусът с кандидата на „Съединени за Пловдив“. Сред гласувалите за Славчо Атанасов, 72% са подкрепили издигналата го коалиция. 18% пък са предпочели по-малки партии или са избрали „Не подкрепям никого“ или не са гласували за общински съветници.
 
Демографски прилики и отлики
 
По традиция, любопитно е да се опише картината, която се оформя сред избирателите на ПП-ДБ и ГЕРБ на база образование и възраст в трите най-големи общини в страната.

Васил Терзиев, Ивайло Старибратов и Благомир Коцев, например, получават най-по-големи дялове подкрепа сред младите и сред по-високо образованите в сравнение с опонентите си в челните тройки. В известна степен, Антон Хекимян, Костадин Димитров и Иван Портних пък получават повече гласове сред по-възрастни хора, тези със средно образование и т.н.

Освен характерната подкрепа сред по-възрастните, при Ваня Григорова няма ясно очертан демографски профил, което говори и за изявен елемент на протестен вот, се чете в анализа на Галъп интернешънъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гробарите прекалиха с изборните измами.
16
0
 
2
 
! Отговори
? преди 6 месеца
Е кой притежава ДНЕС...туима бе
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Народа бере душа след 12 години управление на ГЕРБ. И неколко години управление на БСП. Не знам колко, не ги броя.
14
3
 
1
 
! Отговори
ДС БУТА М О Ч А.... преди 6 месеца
ИНАЧЕ НЯМА ГЛАС ЗА ДС...
13
8
 
2
 
! Отговори
+ преди 6 месеца
Община Варна и Община Бургас се постараха да почиваме на море в Гърция.Изберете си ги пак тези таланти.Явно е че нито тръбите след наводнението нито изливането на канализацията във Варненското езеро са променили мнението на избирателите.За останалите, е има Гърция.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Най-стегнати са тесните социалисти!
11
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нямаше ли самозапалили се хора във Варна?
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
*** се казва сектата от ченгета! Гласувайте за промяната да се върне Варна на държавата. Не да бъде в ръцете на самозабравили се мутри. Гласувай Варна!
9
5
 
2
 
! Отговори
Има Видиьо преди 6 месеца
Пуснете си дебата от Софийски Университет и обърнете внимание в началото, когато Вили Лилков говори, какви странни физиономии прави Ваня Григорова. Тази не е добре с психиката. Не трябва да е кмет, а в лyдница...
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не харесвам Кирил, Асен и Лорер и няма да подкрепя техния кандидат за Варна, още повече, че е едно мамино синче и както е тръгна с рушвети ще превърне Морската градина в своя собственост. По-добре е да избера по-малкото зло-Портних. Не може да му се отрече, че в сравнение с Кирил Йорданов направи 10 пити повече за града.
7
5
 
3
 
! Отговори
Иванка Фръндъкова преди 6 месеца
Ваня Григорова няма нужните качества за кмет на столицата.
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ясно е, че Ваня Григорова е единственият читав кандидат за кмет в София. Има разни кандидати на мафията събрали доста гласове.
5
2
 
4
 
! Отговори
мак преди 6 месеца
Продънихте ни ушите с Варна, София и Пловдив.
4
0
 
5
 
! Отговори
Възражданец преди 6 месеца
Трябва да видим кой е гласувал за лилавия венец от Чистота, да му вземем софийското гражданство и да го изселим от столицата с шутове и псувни.
3
6
 
5
 
! Отговори
Бай Миле преди 6 месеца
Ясно е, че за Григорова беше корпоративния вод. Да му мислим ако спечели на балотажа, фалита на столицата е гарантиран от БСП до НГ!
2
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много фалшиви и изкуствени партии има, създаде с цел да се рабие единството на хората и да се раводни гласуването. Това е в полза на ГЕРБ и основните мафиотски партии на статуквото. Хора опомнете се! Възраждане, ИТН, ВМРО, Атака и подобни работят за опазването на ГЕРБ и БСП! Кога ще го разберете? Те и техните родове и семейства отиват и гласуват заедно и така се самоопазват във властта и парите. Вие какво правите. Отивате и гласувате на кой каквото му падне! Така не се създава единно общество
1
1
 
7
 
! Отговори
саркастично преди 6 месеца
Като цяло се напускаха едни готови бюлетини, тук-там някой съвестен дойде и гласува, колкото да се види за пред камерите, че избори има у нас. Такива избори и в Донбас не е имало!