Започва удостоверяване на машините за изборите в неделя

Всяка стъпка от новата процедура ще бъде документирана
31 окт 2023 12:43, Нели Христова
52
Започва удостоверяване на машините за изборите в неделя
Снимка: БГНЕС

Започва процедура, която да гарантира на българските граждани възможността да гласуват и машинно на втория тур на местни избори 2023. Това казва министърът на електронното управление Александър Йоловски, след като Върховният административен съд окончателно реши в понеделник, че "удостоверяване на съответствието на машините по смисъла на чл. 213а, ал.2 от Изборния кодекс е изрична компетентност на министъра на електронното управление".

Екипите по сертифициране на Министерството на електронното управление (МЕУ) ще работят извънредно и ще повторят вече извършени процедури по удостоверяване, които бяха подписани в срок преди първия тур от делегирания от министъра, отговорник за процеса зам.-министър Михаил Стойнов.

В края на новата процедура, за да се избегнат всякакви рискове за повторна отмяна на машинния вот, подписа си ще положи министърът на електронното управление Александър Йоловски, информират от МЕУ.

Всяка стъпка от новата процедура ще бъде документирана. МЕУ ще поиска днес от Централната избирателна комисия (ЦИК) разрешение за пълна публичност и прозрачност на всички стъпки от процеса по удостоверяване, които се изпълняват от министерството.

Министърът на електронното управление кани представители на Държавна агенция „Национална сигурност“, на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите, на неправителствените организации, регистрирани наблюдатели на съответния вид избор, както и на Българската академия на науките да наблюдават всяка стъпка от процеса. Те ще получат достъп до цялата информация по реда, определен от ЦИК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като е с хартия измамата се вижда и може да се докаже.Както виждате като има нарушения ги записват и с камерата.А с машинките ходи докажи после,че някой дистанционно си е "поиграл с кодовете".Няма как...
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ПП подмяната е на 100 %,измамници ,иначе Киро се бие в гърдите
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Алекс 46 Но същата ЦИК миналият път е приела упълномощаване. Защо не се е решил тогава този въпрос?
46
1
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 5 месеца
И какво излиза? Цялата каша с машините е забъркана от калинката-министър на електонното управление Алекандър Йоловски,който изобщо не е имал право да делегира процедурата по удостоверяване на заместника си.Денков да не реве,че докладът на ДАНС е манипулативен,а да погледне какъв неграмотен министър е назначил.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всички пишман експерти, които твърдяха, че Стойнов откраднал кода, да отиват с фотоапарати и флашки и да покажат как става хакването на машините :)
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До анонимен 33 Измамници сте които го твърдите. Съдът казва, че не трябвало зам., а самият министър. Тогава министърът е виновен. Но се е случило и на предишните избори, тъй че ЦИК по-добре да си обмисля лъжите.
43
1
 
3
 
! Отговори
Истината!!! преди 5 месеца
На ви хартиен вот! 400 000 бюлетини са невалидни!!!! Машините нямаше да позволят невалиден вот.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До до колкото 38 Но миналият път го е разрешила :)
41
1
 
3
 
! Отговори
ниско прелитащ преди 5 месеца
Явно неграмотниците , назначени в комисиите по села и паланки ,нямаха акъл и хартиени бюлетини да фалшифицират , та сега да се пробваме по- на едро ! Нали уж в цяла Европа са се отказали от Маgypoвките , а ние , баш европейците - не ?
40
0
 
4
 
! Отговори
The Three fools преди 5 месеца
Тоя път Баце, Дабелеевски и разрошена Тошка дали са отишли лично на наблюдават процеса по Update-ване на кода? Съвременните трима (анти)герои на Доньо Донев.
39
0
 
0
 
! Отговори
Чиновник преди 5 месеца
До Public enemiesТи пък си най-големия експерт.
38
0
 
2
 
! Отговори
до колкото преди 5 месеца
разбрах това може да извърши единствено и само министър на ЕУ, не и негов заместник. Това е упоменато в решението от вчера на ВАС. И ако това не се случи ЦИК пак няма да разреши ползването на машините. Това е разписано в законите и Изборния кодекс
37
3
 
4
 
! Отговори
Московские новости преди 5 месеца
Крайно време е да излезе статия за грандиозните успехи на украинската армия в контранастъплението. Вече трета седница държите хората в информационно затъмнение.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Видяхте ли как се фалшифицират хартиени бюлетини с химикалка?
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен Не е възможно да няма грешки но я виж колко са с машини и колко с хартия. Има ги резултати и при предишни избори и сега категорично в полза на машините.
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 23... Ами тоя дето брои бюлетините ги драсва с химикала и те вече стават невалидни... Особено ако са на другата партия..
33
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
Какво става със измамника,зам.министър,който е извършил престъплението,съда се произнася за незаконосъобразен акт,това означава,че ИМА извършено престъпление
32
2
 
1
 
! Отговори
:) преди 5 месеца
До Дневника е подправен Носете си флашки всички трoляци и докажете как става манипулацията :):):) И снимайте. Непременно.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Демек, когато мадуро използваше машините всички обяснявахте как стават шашмите с тях... А сега, когато нашите мадурки използват същите машини, пак същите обясняват колко са сигурни машините и че не можело да се барат...
30
3
 
6
 
! Отговори
Кво Стана със преди 5 месеца
Зеленски?! от Седмици вече не се Събуждаме и не Заспиваме със Зеленски!