Започва удостоверяване на машините за изборите в неделя

Всяка стъпка от новата процедура ще бъде документирана
31 окт 2023 12:43, Нели Христова
52
Започва удостоверяване на машините за изборите в неделя
Снимка: БГНЕС

Започва процедура, която да гарантира на българските граждани възможността да гласуват и машинно на втория тур на местни избори 2023. Това казва министърът на електронното управление Александър Йоловски, след като Върховният административен съд окончателно реши в понеделник, че "удостоверяване на съответствието на машините по смисъла на чл. 213а, ал.2 от Изборния кодекс е изрична компетентност на министъра на електронното управление".

Екипите по сертифициране на Министерството на електронното управление (МЕУ) ще работят извънредно и ще повторят вече извършени процедури по удостоверяване, които бяха подписани в срок преди първия тур от делегирания от министъра, отговорник за процеса зам.-министър Михаил Стойнов.

В края на новата процедура, за да се избегнат всякакви рискове за повторна отмяна на машинния вот, подписа си ще положи министърът на електронното управление Александър Йоловски, информират от МЕУ.

Всяка стъпка от новата процедура ще бъде документирана. МЕУ ще поиска днес от Централната избирателна комисия (ЦИК) разрешение за пълна публичност и прозрачност на всички стъпки от процеса по удостоверяване, които се изпълняват от министерството.

Министърът на електронното управление кани представители на Държавна агенция „Национална сигурност“, на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите, на неправителствените организации, регистрирани наблюдатели на съответния вид избор, както и на Българската академия на науките да наблюдават всяка стъпка от процеса. Те ще получат достъп до цялата информация по реда, определен от ЦИК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
5
 
! Отговори
Бах мама му. преди 6 месеца
Значи машинките за първи тур не са били удоктоверени. ДАНС и ЦИК са постъпили правилна.
28
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Има ли тука другари, които са навити да им седна на стеблото?
27
3
 
5
 
! Отговори
Василка Терзиева преди 6 месеца
Сега ще ги нагласим за точен резултат!
26
3
 
2
 
! Отговори
:) преди 6 месеца
До Така и Не Разбрах Не точно. Всъщност изрично са казали, че описаното не може да опорочи изборите. ЦИК са виновни.
25
3
 
2
 
! Отговори
КОВИДПапагалБезМозък преди 6 месеца
Машините са Сигурно и Ефективни! Пардон, Ваксините са БезОпасни и Ефективни!!
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
21 как определи че няма разлика?
23
1
 
2
 
! Отговори
:) преди 6 месеца
До Феминистът. За какво ли? За стотици хиляди невалидни бюлетини. Затова. Това са хора, чието право на глас е отнето и те дори не знаят. Нито могат да се жалват. А на места това можеше да промени резултатите.
22
2
 
5
 
! Отговори
а МеждуВременно преди 6 месеца
"Цената на урана скочи, горивото за АЕЦ не е било толкова скъпо от 15 г. насам" - краденето продължава като за Световно, чрез Унищожаването на Добрите Отнешения между България и Русия - а Сметката я Пращате - Вие!
21
4
 
1
 
! Отговори
Public enemies преди 6 месеца
Никой не казва че ДАНС са излъгали, просто след като в машинно и хартиено гласуване няма разлика в резултатите няма логика машинно да се забранява. Експерти в България колкото щеш, всеки втори е експерт.
20
0
 
4
 
! Отговори
Дневника е подправен преди 6 месеца
Искам и аз да ги "удостоверя" ще си нося флашка да си поиграя с кода.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За разлика от всякакви шашми с хартиените бюлетини, които дори сега нагледно бяха демнстрирани, аз досега не съм срещал смислено обяснение как би се получило с машините и кодовете. Всъщност с тях на теория може да се прави същото като с хартиените бюлетени, тоест в малки секции между свои хора да се добавят още машинни разписки от името на негласували хора, ама то това се прави или може да се прави и с хартиените бюлетини и без кодовете на зам.-министъра. Та защо тогава да забраняваме машините?
18
0
 
6
 
! Отговори
Така и Не Разбрах преди 6 месеца
ДАНС са Излъгали - така ли?!
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До баба ви все на Баба ми все за БКП-то е гласувала :) че нямаше други. Дай, сега като баба ми. То, не че има много различни :)
16
0
 
2
 
! Отговори
Public enemies преди 6 месеца
И в крайна сметка машинно или хартиено няма разлика в резултатите, щом машинното не им харесва нека броят и размотават бюлетини :)
15
0
 
3
 
! Отговори
Феминистът. преди 6 месеца
И за какво беше всичко това? За какво се вдигна цялата олелия? Да, съдът реши, че има пропуск - министърът трябва да подписва окончателното решение, а не негов заместник. Но партиите не се ограничиха с този пропуск в критиките си, дори не го забелязаха. Стигна се до най-пещерни, най-примитивни и насъскващи обвинения в национално предателство. Само една партия не хлътна в това пропагандно кудкудякане, дори и ГЕРБ се подведе.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Я Виж Ти 10 Не се правете на улави. Съдът преценява дали ЦИК е имала основание. Експертите са в ДАНС. И те казват, че това, което е направил зам.министърът не може да доведе до манипулиране на изборите. Това са написали в справката.
13
2
 
2
 
! Отговори
Public enemies преди 6 месеца
Не знаете кой от ДАНС приближен на Боко Кратуната е правил тоя доклад, основната теза бе ПП са 7-8 %, всичко е фалшифицирано, социологическите агенции също бъркат, ПП е далеч от тези 7-8 % и разлика между машинно и хартиено гласуване няма и резултатите съвпадат доста със социологическите проучвания.
12
2
 
2
 
! Отговори
баба ви все на преди 6 месеца
машина е гласувала . Важно е че има време . 5 дни за всичко . Може . За малко да почнат да клеветят , как всичко свършило , няма време и победител , каква пропаст сме си в българия и резил .
11
1
 
2
 
! Отговори
:) преди 6 месеца
Отивайте всички да крадете кодове :):):)
10
1
 
4
 
! Отговори
Я Виж Ти преди 6 месеца
Не Експерти по ИТ Сигурност, а Съда били Компетентните да Кажат Машините - Читави ли са?! Браво, Съдиите ни са бъдещите Мъкс и Гейтс, ама на Бананова ИТ Индустрия - влиза в Завода Компутер - излиза от Завода - Банан!!