"Мачът" в София ще реши формата на управлението в страната?

При загуба на ПП-ДБ Борисов може да счупи сглобката
Обновена: 1 ное 2023 10:52 | 1 ное 2023 10:49, Александър Попов
80

Предстои втори тур за кметския стол на София, в който се изправят Васил Терзиев срещу Ваня Григорова. БСП преговаря започна усилено да търси подкрепа за своя кандидат на балотажа, като ИТН вече застана зад тях. Въпреки солидната преднина на Терзиев, изходът не е сигурен. Освен в София, предстоят и десетки балотажи в цялата страна.

"Трудно може да се каже, че някой е победител. Естествено, че ГЕРБ със своите кандидати ветерани успя да запази влиянието си в някои от големите областни градове. Аз го наричам "Дъгата на ГЕРБ" - като започнем от Бургас и се стигне до Враца и Монтана. Разбира се, някои от кандидатите им отиват на балотаж. Във Велико Търново Панов отива на балотаж. Интересна ще е битката във Варна и Пловдив, в Благоевград има директна битка между ПП-ДБ и ГЕРБ", каза политологът Светлин Тачев пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че ПП-ДБ са направили пробив в общинските съвети.

"Но като че ли не постигнаха това, което очакваха в такава степен. Естествено, остава и битката за София. В момента имаме типично ляво-дясно противопоставяне, защото от едната страна имаме кандидат на трудещите се хора, а от друга страна имаме кандидат на бизнеса. Ваня Григорова е една от малкото, които имаха ясен идеологически профил от самото начало. Относно това, което каза Борисов - той няма как да подкрепи директно Ваня Григорова, но тя да спечели София е в негов интерес", допълни Тачев.

По думите му загуба на ПП-ДБ ще е в интерес на Борисов, защото това ще натежи върху националното управление.

"Ситуацията в София е много различна и на изборите, които бяха в неделя, и на предстоящите - този път е доста по-особено. За разлика от парламентарните избори - и местните коалиции, и нагласите на гражданите не се влияят от своите идеологически предпочитания такива, каквито ги водят при парламентарни избори. Там, където има кметове от предходен мандат, които са били сполучливи, са подкрепени с много висок резултат на първия тур", коментира политологът доц. д-р Албена Танева.

"Ако Ваня Григорова бъде избрана, вероятността да не успее като кмет изглежда по-голяма. Това е от гледна точка на конфигурацията на Общинския съвет и на опита на екипа. Разбира се, че партиите имат значение, но в местната власт дупките по улиците не са леви и десни. Отговорността на политическите партии е зад какъв тип кандидати застават, кого подкрепят и когато мине мандатът, да се види по какъв начин те са имали полезно взаимодействие", заяви още доц. Танева.

Попитан какъв удар ще бъде за ПП-ДБ, ако Ваня Григорова "обърне мача", Светлин Тачев отговори: "Основният удар е по националното управление. В София сблъсъкът е политически - ако ПП-ДБ не успее да спечели в София, загуби в Пловдив и Варна, Борисов попада в ситуация, в която спокойно може да развали управлението. Това е тест за него как се движат нагласите. При едни предсрочни избори той може да има по-добри позиции."

Всичко за Местни избори 2023 четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
седнали бабите да се чудат защо работих 50 годинида не могада си бутна бастуна пред пенсионерския клуб, който не могат да ремонтират 50г.
57
1
 
1
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 6 месеца
Терзиев ДС Григорова подкрепена от БКП Това е България 2023 год ПОТЪВАНЕ
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дано Ванчето премести паметника пред софийския университех пред КАТ в музея където му е мястото.
55
2
 
2
 
! Отговори
десен на Бойко бесен преди 6 месеца
Всички десни евроатлантици отиваме и гласуваме с "Не подкрепям Никой". Така ако получим над 30% ще покажем че София не желае Държавна сигурност и комунистите-путинисти да ни управляват.
54
1
 
1
 
! Отговори
681 преди 6 месеца
България трябва да се управлява само от крайнодесни или националисти, за да бъде спасена от либералния, мултикултурен и ЛГБТ разпад...
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
и тъй като на балотажа останаха двама червени, по-добре да е само наследник на комунисти, отколкото настоящ комунист!
52
4
 
2
 
! Отговори
Мдааа преди 6 месеца
Който е етнически българин ще гласува за Терзиев, а за етническата ромка Ванчето е ясно каква е и кой я е сложил там. БКП-то се опитва да пробие с кандидат от малцинствата, това само ще засили проблемите които и в момента имаме !
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какъв мач ? Ваня ще победи Чат бота поне 70% на 30 %
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Африканска Република България
49
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Формата на управление на страната е Аз, брато и аверите! Какво очаквате от държава където болшевиките 45 години са унищожавали всичко, гонения, убийства, преследване, концлагери. После 33 години по руски модел кражби, разграбване, страх и застраховане на сила, убийства. Каква форма на управление може да има занапред? Много ми е интересно, какво очаквате, че ще се случи?
48
4
 
3
 
! Отговори
Ахахах преди 6 месеца
До 50 - аз съм работник, ако чакам кака ти Ваня да се бори за моите права, опазил ме господ! Досега като синдикат за какво се е борила и какво е направила? Айде баста. Васил създаде хиляди работни места и даде хляб на много "работници"!!!
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ваня Григорова ще се бори за права на работниците, Терзиев и Бонев ще се борят за права на ЛЖБ-тата. Това е разликата. Избирайте.
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ПП-ДС на внуците на ДС. Пинокио, Гном Атанасов, внук Терзиев.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Най силен съюз е този между бездарниците.
44
7
 
2
 
! Отговори
Ваня е соросоидка преди 6 месеца
Ваня Григорова е работила в "Отворено общество" на Сорос. Минала е и през "Хелзински комитет". После става синдикалист и набутва много хора на Сорос в синдикатите. Това е кандидата на еврейтие.
43
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Формата на управление? При Терзиев - технокрация, при Ванчето - съветско-ромска република!
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Противопоставянето не е ляво - дясно .. Битката е срещу краварските предатели
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Политиците все говорят за прозрачност и все призраци търсят дето бродят.
40
0
 
8
 
! Отговори
ъ преди 6 месеца
Интересна работа - като напише човек, че г-н Терзиев е с ДС произход и коментарът му изчезва. Не е ли много интересно?
39
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако Ваня се отрече от Путин през тази седмица, има шанс в неделя. Ако не го направи, от мен ще получи едно "НЕ" върху името си, както и нейният конкурент. Това е защото не обичам да пиша нецензурни думи, иначе щяха да са трибуквени думички и за двамата.