Цеков: Демократичните държави не използват машини за гласуване

Лъжа е твърдението, че са просто принтери, категоричен е той
2 ное 2023 18:45, Анисия Иванова
75
Цеков: Демократичните държави не използват машини за гласуване
Снимка: БГНЕС

Само в Третия свят се гласува машинно и се изчисляват гласове машинно. Демокрацията има интерес да се гласува на хартия, защото това е единственият прозрачен и доказан в целия демократичен свят начин да се гласува. Това каза пред БНР доц. Борислав Цеков, конституционалист.

"Модерните демократични държави не използват машини за гласуване. Там, където се използва някаква технологизация на вота - в САЩ - то няма нищо общо с машините за гласуване у нас. Там процесът на изчисляване на гласовете не е електронизиран, а там, където беше, го отменят - последният пример е Луизиана", уточни той.

Според Борислав Цеков е лъжа твърдението, че машините са просто принтери:

"Не са принтери и всеки, който иска да разбере истината, е достатъчно да прочете методическите указания на ЦИК. Флаш паметите се съхраняват в Общинските избирателни комисии ... Ако се манипулира софтуера на тези машини и поискате оспорване пред съда, ще се използва тази флаш памет, която се съхранява в ОИК, независимо, че са броени бюлетините, които машината е принтирала".

Доц. Цеков посочи като най-неуязвим начин за гласуване, без да бъдат произведени невалидни бюлетини, използване на тъчскрийн, който разпечатва бюлетина и не се съхранява в паметта на машината, след което преброяването е със сканиращи устройства, контролирано от хора, но се премахва човешкият фактор, "който може да заличава бюлетини или да не ги брои".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
ха-ха преди 5 месеца
Другарю Цеков ,сега кажи кои (къде) са тез демократични държави ! Ако са като нашата т.нар. държава , по-добре не ги казвай ...
63
0
 
2
 
! Отговори
ндсв преди 5 месеца
Какво може да се очаква от един бивш царист, пристанал на Бойко ?
62
0
 
3
 
! Отговори
уДжас преди 5 месеца
До този с "...принтера има драйвъри да си говори със софтуера!! Не софуер!..." Драги какво е драйвер ? Не е ли една малка програмка (софтуер) между изпълнителният механизъм (печатащото устройство) на принтера и софтуера на ПК ? И този драйвер не се ли съхранява на шлашпамет на принтера ?
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
МНОГО СМЕ ЗЛЕ ЩОМ НЕКАДЪРНОСТТА БОРИСЛАВ ЦЕКОВ ПОЧНА ДА НИ ОГРАМОТЯВА ЗА ПРИНТЕРИТЕ. МИ ПОНЕ ДА БЕШЕ ОТВОРИЛ ИНТЕРНЕТ, ПЪК ДА ПРОЧЕТЕ НЕЩО ПО ВЪПРОСА. НАЙ-ПРОСТО ОБЯСНЕНИЕТО Е: Firmware in the printer + driver in the computer = Functional printer , КОЕТО ЗА МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ ОЗНАЧАВА И КОМПЮТЪР И ПРИНТЕР В ЕДНО СЪС СЪОТВЕТНАТА ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА. АКО НЕ ВЯРВАТЕ, НЕ ПОЛЗВАЙТЕ БАНКОМАТИ ЩОТО ЩЕ ВИ ОТКРАДНАТ ВОТА, ПАРДОН ПАРИТЕ!!!...
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Закривайте тая пародия на държава. Народът е с акъл на тухла. Тук, таме, някой дето става и тия го мразят. Краят на България ще е новия европейски празник
59
0
 
2
 
! Отговори
Да гласуваме преди 5 месеца
С Руска рулетка! Държиме пистолет до главата на кандидатите от Партиите и който оживее, печели изборите! Пистолета може да се натиска ръчно или с дистанционно машинно управление.
58
1
 
4
 
! Отговори
Шефа преди 5 месеца
С Борисов и Пеевск и разни минава политици като Слави и Христо десанчика ,демокрация не може да се прави! Ами те ни върнаха при Дочоулу ,Чочоулу и Гочоулу!
57
1
 
6
 
! Отговори
ПосолствоТО преди 5 месеца
В България отворихме най-голямото изборно казино в света!
56
5
 
4
 
! Отговори
Дони преди 5 месеца
Жалък плехар...
55
0
 
6
 
! Отговори
Избирател преди 5 месеца
Цеков, в "демократичните държави" може да се гласува само на хартия, но там явно няма като нашите ***, които дописват "на мен, на теб" или "за бачо Цено, за Мартин и Боби". А всичко може да се реши много лесно и без машини: КАТО СЕ ПРЕМАХНАТ НОМЕРАТА НА ПАРТИИТЕ И КАНДИДАТИТЕ В БЮЛЕТИНИТЕ !!! Тогава за да гласуваш ще трябва да прочетеш. Ако не можеш да четеш, няма и смисъл да ти се купува гласа. Така и партиите ще се демотивират партиите да купуват гласове.
54
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Този е доцент, а ти си вчерашна плюнка. Може позицииите му да са спорни, но щом не си *** чувал значи нямаш идея за какво коментираш изобщо. Самият факт че на прокопиевите ви спуснаха папагалската опорка да повтаряте глуповетиваната за принтера е достатъчен. Избирателният кодекс не е някакъв принтер в офиса, има тайна на вота има много неща които не си чувал. Кога тъпогрозните "умнокрасавци" ще осъзнаете че света не са върти около опорките ви тип пищов в училище и купена диплома?
53
0
 
1
 
! Отговори
Интересно До 45 преди 5 месеца
Какво ли е фърмуера на принтера?Явно му идва свише!
52
5
 
1
 
! Отговори
Този пък преди 5 месеца
Кой е ? И какъв е?Всички принтери имат флаш памет. И може да отпечаташ последните подадени документи.Това поредния "експерт" ли е?
51
5
 
4
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 5 месеца
Промените вече са спокойни алабала в действие БЪЛГАРИ ЗАЩО СПИТЕ ЗАЩО СЕ ОСТАВЯТЕ ДА ВИ ЛЪЖАТ
50
6
 
7
 
! Отговори
До 54 преди 5 месеца
Каквото каже Посолството на САЩ това!И без това всичко е Синхронизирано с Посолството..да си спестим парите от посредническите услуги на 230 депутати, машини, избори итн. Един Говорител на Посолството на САЩ в България е достатъчен! Защо целия скъп цирк?!
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-добре е да гласуваме с пръстов отпечатък.Ай да видим тогава как ще ни фалшифицират вота.Или да пускаме цветни мъниста в урните,или ,..айде предложете нещо по-атрактивно,че аз зациклих до тук.
48
8
 
13
 
! Отговори
Глупави сте преди 5 месеца
С хартия може и да се купиш някой друг глас ..с машина направо целия вот! Листчетата дето ги принтират не са преброяват! Колкото напечата софтуера толкова са гласували! Който има контрал над софтуера той печели всичкоо!
47
2
 
9
 
! Отговори
До 51 преди 5 месеца
Ти не можеш ли са четеш бе! Местни избори в Берлин, знаеш ли колко е населението на Берлин и колко са гласували? Айде в лево! 3 милиона!Разкрити бяха след 1 година! От жерналисти с разследване!
46
8
 
6
 
! Отговори
До 46 преди 5 месеца
500 000 невалидни бюлетини в 76 милионна Германия и толкова невалидни в 6 милионна България.При това германците са повторили избора.Аз само те цитирам,ама ти не се усещаш как сама си го вкарваш.
45
3
 
10
 
! Отговори
От цялата работа преди 5 месеца
Най ме кефи че излезе наяве, че финансовия министър и външния ни министър, са регистрирани на адрес в САЩ и Белгия и нямат право са гласуват! Но имат право да разполагат върху бюджета и съдбата на България ха ха ха ха