Цеков: Демократичните държави не използват машини за гласуване

Лъжа е твърдението, че са просто принтери, категоричен е той
2 ное 2023 18:45, Анисия Иванова
75
Цеков: Демократичните държави не използват машини за гласуване
Снимка: БГНЕС

Само в Третия свят се гласува машинно и се изчисляват гласове машинно. Демокрацията има интерес да се гласува на хартия, защото това е единственият прозрачен и доказан в целия демократичен свят начин да се гласува. Това каза пред БНР доц. Борислав Цеков, конституционалист.

"Модерните демократични държави не използват машини за гласуване. Там, където се използва някаква технологизация на вота - в САЩ - то няма нищо общо с машините за гласуване у нас. Там процесът на изчисляване на гласовете не е електронизиран, а там, където беше, го отменят - последният пример е Луизиана", уточни той.

Според Борислав Цеков е лъжа твърдението, че машините са просто принтери:

"Не са принтери и всеки, който иска да разбере истината, е достатъчно да прочете методическите указания на ЦИК. Флаш паметите се съхраняват в Общинските избирателни комисии ... Ако се манипулира софтуера на тези машини и поискате оспорване пред съда, ще се използва тази флаш памет, която се съхранява в ОИК, независимо, че са броени бюлетините, които машината е принтирала".

Доц. Цеков посочи като най-неуязвим начин за гласуване, без да бъдат произведени невалидни бюлетини, използване на тъчскрийн, който разпечатва бюлетина и не се съхранява в паметта на машината, след което преброяването е със сканиращи устройства, контролирано от хора, но се премахва човешкият фактор, "който може да заличава бюлетини или да не ги брои".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
9
 
! Отговори
Само плондир преди 6 месеца
Гласува с машина, за която не знае какъв софтуер има, кой контролира този софтуер и как се преброяват гласовете! Вие даже не знаете разликата между софтуер и драйвър! И какво е хеш код! Това не са принтери!!
43
2
 
4
 
! Отговори
До 45 преди 6 месеца
Прондир, принтера има драйвъри да си говори със софтуера!! Не софуер! И операционна система ще изкараш че има!
42
4
 
2
 
! Отговори
NVP преди 6 месеца
Е тоя определено за лудницата няма да му трябват връзки. Директно там.Щом тая простотия изрече.
41
3
 
7
 
! Отговори
До 43 от Берлин преди 6 месеца
О моля ти се! В Берлин трябваше да повтаряме местните избори заради нередности и 500 900 невалидни бюлетини! Също е нямало достатъчно бюлетини и хората не могли да гласуват! А уж Германия е цивилизована държава..
40
4
 
4
 
! Отговори
уДжас преди 6 месеца
До тоя дето пише "...Разбира се че не са принтери!!! Принтера няма софтуер!.." Аве плондер, разбира се че всеки всеки принтер има софтуер. Ако някога си работил с компютър, би трябвало да знаеш, че ПК си "говори" с принтера и това става със софтуер. Хардуера без софтуер нищо не може да направи !
39
3
 
8
 
! Отговори
Берлин преди 6 месеца
В Германия Върховния Съд е забранил гласуване с машини, защото всеки човек който гласува трябва са може да разбере процеса от момента в който гласува до прецрояването! В случая това НЕ е налице в България! Никой българин не може да си представи как се образува хеш код на софтуера! Даже министъра трябвало да си го снима за да го разбере! Ха ха ха!
38
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В демократичните държави господин Цеков,не биха допуснали над 400 000 невалидни бюлетини,масово купуване на гласове,изборен туризъм и всякакви други фалшификации за промяна на вота.Е затова гласуваме с машини,защото поведението ни е като на хора от третия свят!
37
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аман смешници. По тая логика индианците НЕ използват перални , от утре почвайте на ръка. Машините са час от настоящето и си имат плюсове. Мн по малко хартия се ползва , която вие плащате, няма как някой леля за200лв да ви драска по вота или да го прави невалиден , защото няма как да е невалиден . Хартиените вотове са отживелица и където ги има става дума само за манипулации. Нищо друго.
36
1
 
6
 
! Отговори
уДжас преди 6 месеца
Днес слушах доц. Цеков по БНР. Ако всички българи с научни титли са като него, то направо да закриваме БАН, всички ВУЗове и сие.
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Снимал е хеш кодовете. Значи иска да има достъп до машините, за да види кой как е гласувал. Но това е работа на ДАНС. И от ДАНС са се притеснили защо му е да гледа в паметта на машините. Може някое посолство да се интересува кой как гласува?
34
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Затова се пускат бюлетините в 2 отделни урни, за да се водят 2 отделни списъка и после да се разбере по реда на гласуване кой как е гласувал. Всичко е измислено.
33
2
 
8
 
! Отговори
Абориген преди 6 месеца
Както и да гласуваме, няма демокрация в БГ!
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С носене на чувалчета по тъмна доба е напълно доказано...Те изборите не зависят от хартията и машините.
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хеш кодовете им трябват точно за да видят коя машина в коя секция е била и да разберат после кой как е гласувал по реда на гласуването. Обаче нещо не са се разбрали кой да има достъп до информацията и накрая стана цирк.
30
0
 
7
 
! Отговори
Венелин преди 6 месеца
Машините са добри, но трябва да се използват точно като принтери - отпечатваш си бюлетината, проверяваш за грешка, печат и в урната. След това се броят бюлетините. По-лесно и по-бързо.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И аз мисля, че е май-добре да се разпечатва бюлетина (ако е невалидна, просто няма да се разпечата и ще трябва да си поправиш грешката, за да гласуваш). После със скенер да се броят разпечатките. Ако някой иска, да брои паралелно и ръчно. Това е начинът.
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Принтери, и принтерите имат софтуер. Всеки разбирач прави едни заключения и ги нарича тия машини според собственото си разбиране, за главата да се хване човек. Принтери били, добре че не им викат пишещи машини.
27
2
 
8
 
! Отговори
Пепи преди 6 месеца
Леле, леле, леле колко разбирачи има от принтери софтуери и технологии. Нямали софтуер- а драйвери са компири. Фактите са - с машини 0% невалиден вот, без-16%. С машини, няма доказана измама, само теории. Без машини-гледаме по телевизията всички този цирк.
26
4
 
10
 
! Отговори
Демократ преди 6 месеца
При 20 % НЕВАЛИДНИ бюлетини с ХАРТИЯТА...има ли алтернатива машинното гласуване?
25
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Щом информацията се пази в машините, по реда на гласуване може да се види кой как е гласувал. Предполагам, че някой в секцията си прави списък на хората по реда на гласуване.