Може да има драма с печатите върху бюлетините

Това може да даде основание за оспорване на резултата
6 ное 2023 10:45, Стела Стоянова
19
Може да има драма с печатите върху бюлетините
Снимка БГНЕС

"В момента вие вече броите победителите и победените, но според мен ще има допълнителен разговор дали има недействителни бюлетини в балотажите. Имам предвид, че част от секционните комисии не са поставяли печати на бюлетините или разписките от машинното гласуване. Това също може да създаде основание за оспорване на резултатите. Задължението е, след като се принтира разписката, преди да бъде пусната в кутията, тя да има печат. Ако са без печат, те са недействителни".

Това заяви в "Тази сутрин" по bTV доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. Тя загатна и вариант за хипотетична човешка намеса и след машинното гласуване, при преброяването: "Ако е имало "бий печата, за да са действителни".

Доц. Киселова засегна проблемите заради липсата на разяснителна кампания за гласуване, обучението на Общинските избирателни комисии, както и заради факта в какъв момент са предоставени методическите указания за членовете на секционните избирателни комисии.

"Въпросът с организацията не е само в това колко рано бяха насрочени изборите, какво бе направено от ЦИК по отношение на машините, за да има "изпълнение на закона", да го кажем така. Защото забавянето във всяка от фазите от подготовката доведе до това в петък преди изборите да няма все още яснота ще се ползват ли машини на първи тур. Което беше явно отклонение на Изборния кодекс", каза Киселова.

"Монополярният модел в България е разбит. По друг начин ще вървят и разговорите за промени в Изборния кодекс", заяви още тя.

"Трета година говоря, че трябва да се въведат машини - алтернатива на хартиените бюлетини, от типа за регистриране на вот. Разпечатва бюлетината, но в паметтта на машината не се записва нито вотът, нито се брои. После може да има сканиращи устройства, които да броят. Често пъти в секционните комисии партиите се договарят: "Няма да броим. Вие си бройте преференциите на вашите хора, ние - на нашите". Това е практика от години, не от сега", заяви доц. Борислав Цеков - експерт по конституционно право.

"Има нужда от спешни промени в Изборния кодекс. Трябва да се спре с двете крайни, фанатични позиции. Едната - само машини, които да изчисляват. Другата - само хартиени бюлетини. Нека ги има и двата вида, но да подберем машините така, че да са сигурни. Защото в тези има недоверие", добави Цеков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Избирател преди 5 месеца
В община Тервел, всичко е манипулация от кмет,до съветници ,кметове .Общинската комисия от една председателка,майни,майни, майка и и баща и бяха м.а.ф.ио ти.макати у БКС,крадла,баща шофьор на камион с нафта, кражби,кражби и до днес.имахте парно на нафта нали!!!.в цялата улица бяхте като деца на лордове.ама племенника ти е май от тия дето ги чукат отзад.има възмездие.
17
1
 
1
 
! Отговори
tc tc tc преди 5 месеца
Докато има човек намесен в процеса, ще има винаги проблеми. Машините трябва да отчитат и броят директно и после данните в централната база данни.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От написаното, според мен, ставя ясно, че госпожата казва: Вие укорявате селата, гледате видеата на селата, но погледнете и покажете какво на практика правят в София!
15
0
 
1
 
! Отговори
Когато преди 5 месеца
Крадем и подаряваме на нашите хора целия държавен ресурс, драма няма.
14
1
 
1
 
! Отговори
1111 преди 5 месеца
Не ми пречи визията на тази другарка , в крайна сметка няма да се женя за нея....Това , което не харесвам е липсата на обективност и представяне на истината или "истината" само от една гледна точка , точката на "дондуков"2.
13
2
 
3
 
! Отговори
Тази лелка преди 5 месеца
Откак стана известна с прецакването на Слави навсякъде я канят да коментира, преди това никога , ама никога никой не я беше виждал или питал за нещо в медиите.
12
1
 
6
 
! Отговори
Totenkopf преди 5 месеца
Логиката на това изкопаемо е железна, значи не е проблем че на първия тур има над 500 000 невалидни бюлетини, сега печатите и пречели
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много правилно. Преференциите да си ги броят партиите. Сега може ли някой да каже колко хора са въведени успешно с машина и са им позволили да повторят ръчно поради проблем с печата! За наказание Атанасов и Денков да преброят всички гласове ръчно. През свободното си време!
10
3
 
13
 
! Отговори
под вола теле преди 5 месеца
Половин България отсвири Герб! ПП спечели във Варна и София! Копейките ридаят!
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кремъл активира спяща клетка!
8
2
 
12
 
! Отговори
Страхил преди 5 месеца
ЦИК тотално се провали, най-лошото е, че е абсолютно умишлено!
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе тия говорители, експерти, политолози, икономисти и тем подобни да не би по конкурс за грозотия да ги подбират, все едни такива отблъскващи, стресиращи, тука Киселова, оная Ковид спеца Александрова, Пиргова, все едни стряскащи, уж дами, а мязат на чучела
6
1
 
16
 
! Отговори
Стига драми преди 5 месеца
Ако не са слагали печати,това си е саботаж на изборите.Да се разследват.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Също като проф.Александрова по ковида :)))
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има вид на тежък алкохолик
3
5
 
11
 
! Отговори
Това преди 5 месеца
нещо на снимката е на пияницита мистик гаджето!
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Противна ама много търсена :)))
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тая Киселова е толкова противна