Детските книги заплашени от конкуренцията на мултимедийните продукти

Участници във фестивала на детската книга ще търсят начини за засилване на интереса на децата към книгите
20 апр 2005 17:10,
Детските книги заплашени от конкуренцията на мултимедийните продукти

Конкуренцията с новите мултимедийни продукти ще бъде сред основните теми за дискусии на тазгодишното седмо издание на националния фестивал на детската книга. Той ще се проведе в Сливен от 9 до 11 май, съобщиха организаторите от Националния център за книгата към Министерството на културата и туризма.

В рамките на кръглата маса “Съвременната детска литература и нейните читатели – тенденции, проблеми, перспективи” участниците ще очертаят проблемите и ще набележат пътищата за засилване на интереса на децата към книгата и четенето, който все повече намалява, заплашен от влиянието на компютърни игри, телевизия и Интернет.

Фестивалът се провежда ежегодно през месец май от 1999 г. Организира се от Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" – Сливен, Националния център за книгата към Министерството на културата и туризма, Община Сливен, Областната управа на Сливен, Агенцията за българите в чужбина, Ротари клуб-Сливен, издателства.

В седмото издание на форума ще участват представители на Института за литература към БАН, Софийския университет, Висшето училище по библиотечни и информационни технологии, Техническия университет, Народната библиотека, писатели, издатели, библиотекари, критици.

Ще присъстват и много чуждестранни специалисти в областта - от Русия, Италия, Унгария, Сърбия и Черна гора и Швеция.

Своя опит ще споделят представителите на Международния фестивал “Библиобраз” – Москва, на Андерсеновия фестивал, който се провежда вече 38 години в град Сестри Леванте, Италия и на Международния фестивал на изкуствата за деца “Змееве дече игре” – Нови сад, Сърбия и Черна гора.

"Националният фестивал на детската книга е уникално явление в културния ни живот. Целта на организаторите е създателите и разпространителите на детската книга, както от България, така и от други страни, да имат форум за ежегодна изява и да обсъждат състоянието и бъдещето на детското книгоиздаване”, подчерта директорът на Националния център за книгата Игор Чипев.

Националната награда “Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване тази година ще се присъди в четири категории – за цялостен принос, за автор, за издателство и за илюстратор. Церемонията по награждаването ще се състои на 10 май на тържествен концерт-спектакъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание