Трима титани

Изложбата “Първите в новата българска скулптура - Борис Шац, Жеко Спиридонов и Марин Василев" показва творби на тримата творци, върху чиито рамене се гради съвременната скулптура в България
12 апр 2007 16:28,
Трима титани
Снимка: Национална художествена галерия

На 12 април 2007 г. в салоните на Националната художествена галерия се открива изложбата “Първите в новата българска скулптура - Борис Шац (1867-1932), Жеко Спиридонов (1867-1945) и Марин Василев (1867-1931)”.

Тя се организира по повод 140-годишнината от рождението на основоположниците на новата българска скулптура и ще продължи до 13 май.

Това е първата изложба, в която ще бъдат представени едновременно творби и на тримата скулптори, свързали трайно съдбата си с възникването и развитието на пластиката ни от края на 19 и началото на 20 век. Експозицията обаче няма характера на ретроспектива.

Нейната цел е да покаже общото между първите ваятели в Следосвобожденска България – академичната школовка, която всеки един от тях получава в големите художествени центрове на Европа и фактът, че те пренасят у нас непознатия дотогава и съвършено чужд на българската художествена традиция модел на академичната европейска скулптура.

Изключително важно за оценката на мястото и ролята на тримата първи скулптори в историята на новото ни изкуство е, че те са и пионерите на обучението по скулптура в Държавното рисувално училище в София, днес Национална художествена академия, и първите наши професори по скулптура.

Тримата големи не просто създават началните образци на пластичното изкуство у нас, но и предават уменията и вижданията си на няколко поколения български творци като Андрей Николов, Иван Лазаров, Александър Андреев, Марко Марков, Иван Фунев, Мара Георгиева, Михаил Михайлов, Янко Павлов, Петър Рамаданов и още много, много други.

В изложбата са включени творби от колекциите на Националната художествена галерия, Националния военно-исторически музей, Софийската градска художествена галерия и Къща-музей „Иван Вазов”.

Ще бъдат показани някои от първите скулптури влезли в колекцията на Народния музей, днес НХГ – „Сатир” (или както е наричен тогава „Бакхант”) на Жеко Спиридонов и „Убийството на Св. Стефан” на Марин Василев, откупени през 1897 г. от Втората изложба на Дружеството за поддържане на изкуството в България.

Могат да бъдат видени първите релефи и кръгли скулптури със сюжети от българския селски бит от Борис Шац, както и шестнадесет бронзови плакети с теми от Стария Завет, показани в посмъртната изложба на скулптора през 1934 г.

В изложбата са включени и декоративната релефна рамка на Борис Шац за картината на Иван Мърквичка „Портрет на княгиня Мария-Луиза”, наградена с медал на всемирното изложение в Париж през 1900 г. и скулптурните му етюди към албума, подарен от българската държава на руския император по повод неговата коронация през 1896 г., в които Шац използва декоративни мотиви от средновековното българско изкуство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание