Мерилин Монро и Робърт Кенеди в иконична изложба

В България пристига изложбата „Мерилин Монро и Америка през шейсетте” на легендарния фотограф Лорънс Шилър
30 ное 2007 13:36, Елена Пенева
3
Мерилин Монро и Робърт Кенеди в иконична изложба
Голата Мерилин, излизаща от басейн, е сред най-ценните кадри в изложбата. Снимки: Лари Шилър
След като се зарадвахме на една от големите книги, описващи Америка през 60-те, можем да се насладим и на образите от онова необикновено време. Защото, след успеха на изложбата „Мерилин Монро и Америка през шейсетте” в най-големите световни галерии, самостоятелната изложба на легендарния фотограф Лорънс Шилър пристига в България.

От 30 ноември до 15 декември в Националната Галерия за чуждестранно изкуство ценителите на фотографското изкуство ще се запознаят с над 70 авторски творби, които са запаметили образите-икони на динамичния период и събития в Америка през шейсетте години, сред които Мерилин Монро, Робърт Кенеди, Барбара Стрейзанд, Мохамед Али, Алфред Хичкок, Ричърд Никсън, Бети Дейвис, Мартин Лутър Кинг, София Лорен, и много други личности, които по индивидуален начин са допринесли за развитието на световната история.

Лорънс Шилър гостува в България за официалното откриване на изложбата „Мерилин Монро и Америка през 60-те”. Тя постигна забележителен международен успех в градовете, където вече е била представена – Пекин, Ню Йорк, Дюседорф, Лос Анжелис и Сан Франциско. След премиерата в България експозицията ще бъде представена в Хонг Конг, Залцбург и Москва.

Експозицията представя 70 фотографии, които са избрани сред близо 10 хил. творби на Лорънс Шилър. Това са снимките на двадесетгодишен фотограф, който е имал шанса да бъде на точното място в точното време. Години след заснемането им се усеща същинското значение и сила на отразените в тях събития. Това е най-бурният период в американската история.

Една от най-важните поредици фотографии на Шилър е тази с Мерилин Монро. Историята отрежда на Шилър да увековечи последните дни на актрисата на снимачната площадка по време на последния й филм „Нещо трябва да се даде” (Something's Gotta Give 1962) който остава незавършен. За холивудската икона Шилър разказва: „Когато влезеше в обектива, независимо дали на кинокамера или на фотоапарат, тя се оживяваше. Мерилин беше истинска актриса. Образът на „безсловесната блондинка” беше само роля”.

В творческата биография на Лорънс Шилър присъстват кадри от знакови моменти на много други исторически личности. Фотографът е запаметил последния полет на Робърт Кенеди, по време на президентската кампания на Демократическата партия през 1968 г. в САЩ. Шилър заснема и „най-известната пушка в американската история” от ъгъл, който разграничава фотографските му способности от тези на всички останали.

Това е оръжието, което отнема живота на американския президент Джон Ф. Кенеди. Шилър прави революция в еротичната фотография през 1969 г., когато за пръв път на страниците на списание „Плейбой” се появява интимно окосмяване.

В този период е действала голяма цензура, упражнявана от Пощенската служба на Съединените щати, но снимката е с толкова голяма художествена стойност, че издателят Хю Хефнър поема риска да предизвика цензурата и да пробва дали Америка е готова да възприеме една жена в целия й блясък.

Лари Шилър е роден на 28 декември 1936 г. в Бруклин, Ню Йорк. Носител е на наградата „Еми” на Академията за телевизионно изкуство и наука и на няколко приза на Националната асоциация на фотографите в печатни медии на САЩ.

3
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
диана преди 9 години
ех...хубава е изложбата!ако имате време,отидете и се уверете сами:)въпреки че не съм живяла през 60-те,и то в америка,така ми се прииска поне за миг да стана част от тях:))
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 9 години
Kade se namira galeriata po-to4no ?