Творби на Стария в галерия Дебют

Добри Добрев е дългогодишен преподавател в Художествената гимназия - София
18 ное 2008 14:38, Петя Славова
2
Творби на Стария в галерия Дебют
Снимка: Галерия Дебют

Изложба на Добри Добрев (Стария) ще бъде подредена в галерия Дебют.

Поводът е 110-ата годишнина от рождението на художника и дългогодишен преподавател в Художествената гимназия - София

Откриването е на 24 ноември и ще продължи до 12 декември.

Авторът е познат предимно с пейзажите си, но в тази експозиция ще бъдат включени портрети на негови колеги, от годините му на преподавателска дейност в гимназията.

В експозицията ще бъдат представени и творби на ученици от Художествената гимназия “Димитър Добрович” – гр. Сливен, които са лауреати на конкурса, носещ името на Добри Добрев: Анжела Терзиева, Антония Колева, Мартин Добрев, Михаела Зоева, Пламена Господинова, както и на Ива Добрева-Драгостинова – внучка на художника.

Добри Добрев е роден на 21 декември в Сливен. Следва живопис в Пражката художествена академия при видните чешки професори Якоб Обровски, Макс Пирнер, Макс Швабински и Войтех Хинайс.

Още през далечната 1924 г. урежда в Сливен и в Пилзен първите си самостоятелни изложби. Следват и първите академични експозиции в столицата, както и самостоятелни изложби у нас и в чужбина.

Негови картини притежават националните галерии в София, Прага и Братислава, градските художествени галерии в Сливен, София, Пловдив,  Велико Търново, Пазарджик, Монтана, Плевен,  Казанлък,  Видин, Смолян, Етнографският, Военноисторическият, Литературният и други музеи и галерии в София и страната, Градските галерии в Пилзен, Бърно и Храдец Кралове, както и редица частни колекции у нас, Чехия, Словакия, САЩ, Испания, Япония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
31
 
! Отговори
К.Ц. - негов ученик преди 15 години
Свалям му шапка и дълбоко се покланям.