До средата на 2012 г. ще е готов българският Лувър

Борисов дари три картини – на Шагал, Дали и Пикасо
13 апр 2010 13:27,
37
До средата на 2012 г. ще е готов българският Лувър
Борисов и Рашидов с две от дарените картини. Снимка: БГНЕС

Премиерът и министърът на културата дадоха символичен старт на първия етап от изграждането на Съвременен музеен център в столицата.

Българският Лувър ще бъде готов до средата на 2012 година.

За фонда на бъдещия музей от името на правителството Бойко Борисов дари три оригинални творби на Марк Шагал, Пикасо и Салвадор Дали.

Новият музеен център ще бъде разположен на обща площ от 23 000 квадратни метра.

Музеят ще се намира между бул. "Васил Левски" и улиците "Московска", "19 февруари" и "Оборище". Там в момента са разположени Националната галерия за чуждестранно изкуство и изградените през миналата година нови хранилища за фонда на Националната художествена галерия.

Проектът предвижда зали за съхраняване и излагане на произведения на изкуството. Комплексът ще има големи експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, фондохранилища и реставрационни ателиета.

Изпълнението на техническия проект ще струва около 25 милиона лева.

"На този етап са осигурени 2,5 милиона лева от програмата "Регионално развитие" за част от обекта", отбеляза Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
ББ-Шут преди 14 години
"...от името на правителството Бойко Борисов дари три оригинални творби на Марк Шагал, Пикасо и Салвадор Дали." Уаууу, и пари имат, и от изкуство разбират, и с картините на Шагал, Пикасо и Дали са "на ти". Бойко, предполагам, че Цветелина или Pav-Gen са ти били от огромна полза ... Но действителната ситуация е друга, нали?
32
0
 
2
 
! Отговори
ххь преди 14 години
хахха, по-добре късно, от колкото никога :)) поздравления! но, според мен ще е добре и ако си приберем някои велики картини на български майстори, които са в частни ръце. все пак е история, и то нашата, което в този музей, се надявам да е приоритет!
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ееее баш на края на света тогава отворихме музей като хората :О)
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бойко тия оригинални творби дори ги е рисувал сам.
29
2
 
1
 
! Отговори
Gala Dali преди 14 години
Такива като теб не ме плашат. Виждала съм ги много приживе. Но на всички успях да им измъкна декларациите за доходи и имущество,пък и паричките, вкл. от там, накъдето биеш....Затова си го запуши за всеки случай.... Ида. И на онова място ще ти погледна, а без съмнение и в данъчните декларации на Сеньор Чвор. Кога е декларирал оригинали на мъж ми, на Пабло и на Марк. Както е тръгнал той и на рижавия холандец някой слънчоглед може да има. А рижавия не пада под 47 милиона юро.
28
2
 
2
 
! Отговори
Инженер Ганчев преди 14 години
Лелеее *** това си е старото славно МЕИ "В.И.Ленин" бе, аз там що 2-ки съм получил по Висша Математика и Съпромат да не казвам, кви картини върху турбината ли ще ги закачате долу не знам просто е смешно
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тоз Борис Дали кога е започнал да рисува? Браво на момчето, развива се!
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Милионните им творби много отдавна са в световните музеи и в някои ,,дебели,, частни колекции! Това което циркулира свободно насам - натам пак са оригинали, но от графични матрици и не струват кой знае колко скъпо!
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За фонда на бъдещия музей от името на правителството Бойко Борисов дари три оригинални творби на Марк Шагал, Пикасо и Салвадор Дали.....кво да коментирам ? хората за хляб пари нямат а нашият герой картини раздава.
24
4
 
2
 
! Отговори
Майстора преди 14 години
коконо, тоз Дали си го заври в ***!
23
0
 
7
 
! Отговори
Pehota преди 14 години
"... три оригинални творби ...". Викаш оригиналите са "някакви графични отпечатъци правени в стотици екземпляри", а? :)
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Най-после ще направят музей на нормално място. А не като сега да трябва да пътуваш до майната си. Аз за това спрях и да си водя децата.
21
2
 
3
 
! Отговори
ele преди 14 години
Tova, beshe proekt ot 80-te godini, a ne e idea na VEJDI .
20
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 14 години
Най-после добра новина. Трябва ни повече култура! Прочетете си само коментарите и ще Ви стане ясно. Четете книги, слушайте нормална музика и може и да не ни наричат културни прасета повече ...
19
5
 
3
 
! Отговори
Gala Dali преди 14 години
Ти пък от къде знаеш колко струват и какви са? Пък и си позволяваш да казваш за Божествения Дали голям праз!!!Всичко, до което се е докоснал, не само нарисувал Божествения не пада под милион. Аз съм правила ценообразуването. Нарисува три кръгчета и аз казах - продават се за милион (доларес). А дали ти и сеньор Чвор можете зда различите паламарка от картина на Божествения?
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе к'во се връзвате толкова ! Какво като са ,,Дали,, и ,,Пикасо,, ? Това са някакви графични отпечатъци правени в стотици екземпляри и не струват повече от 500- 600 евро! Не са от картините им дето струват милиони! Голям праз!
17
1
 
5
 
! Отговори
Модилиани преди 14 години
А от къде "правителството" българско има творби на Шагал, Дали и Пикасо????А има ли право да има??? Ако има - което е съмнително, кой е разрешил покупката им, и ако са собственост на "правителството+ без да знае народа, че Пикасо, Шагал и Дали красят кабинетите на административните му слуги, как така правителството пак без знанието на мизерстващия народ, който ги е платил, ще ги дарява на трагикомичната гротеска "български Лувър"?
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Интересно - два милиона за пенсионерите няма, по-малко от милион за здравни плащания няма, но за музей има... Особено щом Бойко ДАРЯВА картини в него. Хм, а откъде пари за тия картини? Декларирани ли са? Данък платен ли е?
15
0
 
4
 
! Отговори
PR преди 14 години
Ne gi e daril Borisov a Bulgarskoto pravitelstvo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!t.e. vsichki nie, danukoplatcite
14
0
 
4
 
! Отговори
вяняс преди 14 години
тези министри и премиер нямат ли PR съветници, че правят грешки дори когато идеята е добра. А вярно ли е, че фирма от кръга на сина на Рашидов ще прави ремонта?