Двама Гюзелеви, заедно

Чавдар и Ясен Гюзелеви правят първата си съвместна изложба в България
Обновена: 28 апр 2011 09:48 | 28 апр 2011 09:47,
0
Двама Гюзелеви, заедно
Снимка: Галерия Гая

За първи път заедно ще представят произведения братята Чавдар и Ясен Гюзелеви в България.

Събититето със заглавие „Между другото“ ще се състои в галерия Гая на 28 април от 18,00 часа.

Чавдар Гюзелев ще се представи с подготвителни сценографски рисунки.

Ясен Гюзелев ще покаже подготвителни рисунки към картите Таро 1900, чието издаване предстои, и рисунки към книгите "Пинокио" и "Дон Кихот".

До този момент двамата братя са участвали съвместно два пъти, през 1984 в Парма, Италия и през пролетта на 2010 в Прага, Чехия.

Чавдар Гюзелев е илюстратор, сценограф, фотограф и графичен дизайнер – един от онези универсални артисти, които умело поддържат баланса между класическа традиционна култура и съвременна визия.
Роден е през 1961 в София. Завършил е Художествена академия, специалност Илюстрация.

Сътрудничил е на списания като Vogue, Vanity Fair, Max. Занимава се със сценография, илюстрация и оформление на книги и периодични издания.

През 2003 прави сценографията на пиесите „Klein Zaches Genannt Zinober“ (E.T.A Hoffman) Театър Талия, Хамбург, Германия и „Sirano” и (E. Rostan) Театър Талия, Хамбург, Германия.

През 2011 получава наградата „Икар” за спектакъла „Сирано Дьо Бержарак” с режисьор Теди Москов, Поставена в Народния театър.

Ясен Гюзелев e един от най-изтъкнатите илюстратори в наши дни. Неговото изкуство се характеризира с брилянтна техника, вдъхновена от Ренесанса, добрите реалистични школи оt XIX век, през Прерафаелитите до Сецесиона.

В същото време неговите творби са модерни по своята концепция за дизайн, гледни точки, игра между светло и тъмно. Характерната перспективна игра ни препраща към изкуството на Ешер.

В списъка на книгите, които е илюстрирал, с заглавия като „Алиса в страната на чудесата” и „Алиса в огледалния свят” от Луис Карол, „Пинокио” на Карло Колоди, “Дама пика’ от А.С.Пушкин, „Дон Кихот” на Сервантес, „Оливер Туист” на Чарлз Дикенс; приказки от братя Грим, Оскар Уайлд, Джон Ръскин; митологичните истории за „Артур и Екскалибур” или „Орфей и Евридика”, разкази за живота на личности като Сократ и Микеланджело; Карти Таро и др.

Работи за световни издатели, като J.F.Schreiber, Esslingen, Grimm Press и Taipej в Берлин, Simply read books във Ванкувър и Walker books в Лондон.

„Между другото“ ще продължи до 28 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари