Форма, структура, обем

Валентин Савчев с нова скулптурна изложба
10 май 2011 12:57,
1
Форма, структура, обем
"Утро". Снимка: Галерия Минерва

На 11 май в галерия Минерва ще бъде открита изложбата скулптура на Валентин Савчев.

Авторът работи в областта на малката пластика и декоративно-монументалната скулптура – най-конкретното и трайно пластично изкуство, което има способността да предаде жизнен облик на явленията от заобикалящата ни действителност.

Във всяка пластика на Валентин Савчев, съществува неизразима интимност, отражение на неговата лична свобода, която изгражда художествените му образи.

Владеенето на пластическите изразни средства отвежда твореца към познанието на съдържателните аспекти на създадените от него скулптури.

В тях той търси въздействието на затвореното пространство, изградено чрез съчетаване на пропорции и линии.

Ясната конструкция на работите му не е самоцелна или схематична. Тя съдържа определена пространственост, функциониращо самостоятелно поле с ясно изразена повърхност, обем и граници.

От една страна пространството в пластиките му ограничава формата, придава й конкретност и е равноправно на обема. От друга границите и ритъмът превръщат ограденото пространство в активен формообразуващ фактор в образа.

Валентин Савчев е роден в гр. София през 1956 г. През 1982 г. завършва Художествена академия, специалност скулптура при проф. Илия Илиев.

Участва в организираните от Съюза на българските художници общи и специализирани изложби. От 1996 г. е преподавател по рисуване и скулптура в НБУ.

Изложбата му продължава до 9 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 12 години
Форма, структура, обем ,*** ,идиотизъм ,безмислица....