Графитите и градът

9-ият Sprite Graffiti Fest с картини от тиксо
Обновена: 17 сеп 2012 14:11 | 17 сеп 2012 10:48, Петя Славова
1
Графитите и градът
Фотография, направена от хеликоптер показва какво се случи на феста. Снимка: Sprite Graffiti Fest

9-тото издание на националния Sprite Graffiti Fest събра мнозина на градското изкуство пред Паметника на съветската армия в София, въпреки мрачното време и дъжда. Тази година фестът е част от инициативите за кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 г.

Традиционният форум на графити изкуството изненада освен с нова локация (досега той се провеждаше пред НДК, около паметника 13 века България), и с нови предизвикателства: графити върху платна-пейки и изкуство с тиксо, представено от момчетата от TapeThat – Берлин. Фест атмосфера създадоха музикалните изпълнения на групите The Top Stoppers и Оги 23, наелектризиращите сетове от DJ SAVA и подскоците на отбора на Power Jump. „Урок по танци” изнесоха балерините на балет Нова, които закриха феста.

Лошото време не спря феновете на алтернативното изкуство и те се стекоха в центъра на София, за да станат свидетели на битката на финалистите в Sprite Graffiti Fest. В нея взеха участие 11 графитисти или отбори от графитисти от цялата страна, избрани след конкурс, в който участваха повече от 60 проекта и скици.

Излъчени бяха трима победители, а останалите участници получиха грамоти. На 1-во място застана BROKE, последван от миналогодишния победител WION. Той беше отличен и със специалната награда на Немско Посолство София – сет за tape арт, с пожеланието да е първият български артист, който прави картини с тиксо. На трето място се наредиха момчетата от TA CREW.

За финалната категория, графитистите рисуваха по темата «Графитите и градът» на специални пана с формата на логотипа за кандидатурата на София 2019. След като бяха нарисувани, паната бяха подредени и заснети с хеликоптер от мрачното небе над София.

Освен традиционното графити състезание, у нас бе представена и новата атрактивна форма на улично изкуство – набиращият популярност в Европа TapeArt (или изкуство с тиксо). Специални гости бяха популярния берлински тандем Щефан и Томас | TapeThat, които на 15 септември облепиха двуметровото си пано-пейка рамо до рамо с финалистите на Sprite Graffiti Fest, а на16 септември се преобразиха и стената на Посолството на Германия в София.

“Sprite Graffiti Fest” се организира от 2003 година от Сдружение за младежка култура и съвременни изкуства “Радар”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
графитаджия преди 11 години
Какво се случи ли?? Ми, умряла работа, пълно с некадърници, едни и същи стари муцени, които вечно се хвалят един друг, жалка работа, с две думи.. Работата която спечели, няма нищо общо с графити.. Спрайт Графити Батъл...