Астрономи отговарят с изложба дали идва "краят на света"

Според специалистите, тълкуването на календара на маите, е погрешно
6 окт 2012 14:08, Петя Славова
38
Астрономи отговарят с изложба дали идва "краят на света"
Снимка: БТА

Астрономите от Планетариума в Смолян отговарят с изложба дали на 21 декември 2012 г. ще настъпи "краят на света".

В  "Предизвикателствата на 2012 или идва ли краят на света" се разглежда от астрономическа гледна точка вероятността да се случат заплахите и спекулациите, тиражирани напоследък около тази дата.

Тотална спекулация са подобни твърдения, че ще се случи нещо катастрофално на Земята, коментира Христина Калайджиева - физик в Планетариума.

В експозицията календарът на маите се разглежда от гледна точка на предвещанията за "край на света" именно на 21 декември, за което все по-често питат посетителите в звездната зала на Планетариума, пише БТА.

Според Христина Калайджиева тези спекулации се позовават на намерена каменна таблица с писменост на маите, в която се разказва, че през тази година ще има триумф на божество, което ще придобие голяма сила и мощ, т. е. ще се случи колосално събитие. Но никъде в самия каменен надпис не се споменава, че това колосално събитие ще има катастрофален характер за Земята, допълва астрономът.

Съвременните маи, които живеят на територията на днешно Мексико казват, че това тълкуване за "края на света" не е залегнало в тяхната митология,а е по-скоро интерпретация на западнохристиянския мироглед, допълва Калайджиева.

Според нея изложбата дава категорично отрицателен отговор на свързваните с 21 декември катастрофични заплахи за този ден: ще си разменят ли местата земните полюси; има ли опасност от мощно слънчево изригване, което би причинило гибел на планетата; ще се случи ли фатално подреждане на планетите или сблъсък на Земята с комета.

Астрономите от Планетариума развенчават твърденията, че информацията за "края на света" през 2012 г. е в календара на маите. В намерени текстове на маите се разказва за години, които, съпоставени с нашето летоброене, надминават 2012, говори се дори за над 4000 години. Това според звездните специалисти означава, че маите не предполагат, че 2012 г. е последна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
5
 
! Отговори
До 35 и сие преди 11 години
Пък ако не стане догодина, сигурно ще е по-догодина, ако не е и тогава ще да е по-по-догодина и т.н., нали?Ако някой много го вземе навътре, може да потърси спокоен пристан в специализирано лечебно заведение. там със сигурност ще подходят към проблема с внимани и разбиране. :-)))
29
3
 
2
 
! Отговори
***JANA*** преди 11 години
****SHE IMA NESHTO***SHE DOIDAI ISVANSEMNITE****V MINALOTO MAITE SA IMALI KONTAKT S TJX I TE SA NI OSTAVILI KALENDARA DA SNAEM***SVETA NJMA DA SVARSHI***SHE NI POMOGNAT DA SAPO$NEM NOV JIVOT***PALEN S OBI4 ***MIR***I XARMONIA***DAI BOJE***NIE SHE VI 4AKAME***SLED MILIARDI GODINI SHE SE SRESHEM***
28
6
 
3
 
! Отговори
do 24 преди 11 години
tam kudeto si ti moje i da e Bulgaria no v internet prostranstvoto kideto se namira i tozi sayt vseki e svoboden da pi6e na kakifto si ezik poiska!!! a sega dano da pukne6 gad mrusna !!!
27
1
 
5
 
! Отговори
Венцислав преди 11 години
Абе къде ще свърши света тея чуват ли се какво говорят!
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** ногу сте ***...на планетата е складирано оръжие,достатъчно да я унищожи 60 и няколко пъти...к`во сте се вторачили у тоо космос,я падне нещо,я не...
25
3
 
3
 
! Отговори
дрън дрън преди 11 години
До АнонименБлагодаря - значи МИСЛИ са били...Ъх... не знаех как се казва досега.. тоя сърбеж от вътрешната страна на черепната кутия... Ей анонимния щом не приемаш разумното ми предложение - значи нямаш с кой... ти си за съжаление... размножаването е игра за двама... сам не е същото...
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До дрън дрънЯко . Имаш мисленето на животно.
23
1
 
4
 
! Отговори
дрън дрън преди 11 години
До Анонименпо леко и с признаването на неща които няма нужда да разбираме...Занимавай се с размножаване - много е приятно, коментирането по сайтовете го остави на други:-Р
22
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото и да се пъчат разни "учени" , "астрономи" и всякаква друга "научна" общност истината е че човешкото познание е примитивно. Никой дори и не смее да си зададе истинските въпроси ,защото инстиктивно знае че е ограничен от майката природа и никога няма да получи отговорите. Така че малко по леко с отричането на неща които не разбираме . Поогледайте се и си признайте че единственното което правим успешно е да се размножаваме и избиваме.
21
1
 
6
 
! Отговори
22 преди 11 години
Много ще ме е яд ако вземе да дойде края на света... Ще пропуснем Коледа и Нова Година!Голяма минавка ще бъде... Да вземем да го отложим тоя край на света!А и аз се съмнявам че Края на Света е питал Бат Бойко дали може да дойде в България... Значи няма да се притеснявам, Бат Бойко или ще го изгони или ще му направи медийна кампания с рязване на лентичка и т.н. "Добре дошъл по нашите краища скъпи ни Край на Света..."Хи - хи - хи
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спокойно, съзнанието на българина скоро няма да се промени. Толкова тъпотия за месец-два не изчесва...
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
моше се посира от факта ,че с смяната на магнитните полюси се променя и съзнанието на хората по света и ,че повече гнусните ционистки номера няма да минават никъде
18
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всички евреи и турци пишещи на латиница да се омитат от форума и темите в него ,защото тук е България ,официалния език е българския и се пише на кирилица
17
3
 
5
 
! Отговори
vivian преди 11 години
Вече многократно се каза, че няма да има край на света, а ще се завърне бога на маите Кетцалкоатъл. Завръщането му означава нов световен ред,промяна в мисленето.Тогава ще има нов календар и нови предсказания за следващите хилядолетия:)))
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
никъде в календара на майте няма намек за свършек на света ,това е една колосална медийна манипулация на продажните еврейски медии , майте говорят за колосална промяна в живота на хората ,заради промяна на съзнанието ни ,а то ще се промени с промяна на маг.полюси ,точно магнитната решетка ,която се образува около земята обуславя нашето поведение и съзнание и не само нашето ,ами и и на цялата животинска флора и фауна
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това колосално събитие е появата на песента Psy - gangnam style!
14
3
 
5
 
! Отговори
Maks преди 11 години
До Анонимен . Единствената заплаха за всичко живо около нас сме самите ние ! Ние които унищожаваме планетата Земя, нашето безумие и материална ( консуматорска ) насоченост ще направят точно това. Идва време в което ще си получим заслуженото !
13
3
 
8
 
! Отговори
Замислете се преди 11 години
2012 година е 11-та година от 9/11 2001, и едни поклонници на сатаната имат план, който ще изпълнят, или поне ще се опитат. Хората тогава ще разберат за какво всъщност става дума, ще раберат всичко за което са се питали, и ще започнат да мислят по друг начин.Замислете се, защо в света цари такъв хаос, кой е виновен за това, и защо е искал да стане така.Погледнете във vbox7 една реч на Кенеди, който говори за това тайно общество, и след това е убит.Явно тези хора искат да контролират всичко.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
" Астрономи отговарят с изложба дали идва "краят на света" "Ами че идва - идва. Обаче кога ще е никой не знае. Обаче той си идва. В крайна сметка дори и след 10 млн. години да е, пак идва. В смисъл, че вчера пак сме били по-далече от него, отколкото днес. Отговорих. Чакам покана на изложбата и съответното заплащане.И помнете: Истината е във виното.Поздрави: Леко пияния философ.
11
3
 
6
 
! Отговори
Maks преди 11 години
Маите предричат корена промяна на живота на хората , а не края на нашата цивилизация. Ако искате да научите повече гледайте " Господарите На Времето/седемте Предсказания На Маите - Превод - Трета Част " vbox7/play:ef337dbb