Отбелязват 110-годишнина от рождението на Златю Бояджиев

Картините му са подредени в СГХГ
12 юни 2013 15:49, Петя Славова
0

Изложба, посветена на 110-годишнината от рождението на Златю Бояджиев, ще бъде открита от 18.00 часа на 12 юни в Софийската градска художествена галерия /СГХГ/, съобщиха от галерията.

"Златю Бояджиев и Бараците" е разделена на две части.  Първата включва емблематични творби на Златю Бояджиев от различни периоди, а втората е посветена на приятелството му с Васил Бараков и Давид Перец, тримата известни като Бараците, и проследява както общия им път в изкуството, така и индивидуалното развитие на всеки от тях.

Съдбата среща тримата художници в Пловдив, когато правят своите първи стъпки в изкуството. Този път започва от рисуването в развалините на Куршум хан, от фирмата за табели, през Художествената академия и общата квартира в София, за да гиизведе по пътеките на Родопите.

Своите художествени средства Бараков, Бояджиев и Перец откриват в тази мека и красива планина, която години наред ги привлича. Пейзажът в творчеството на Бояджиев, Бараков и Перец не е просто красива гледка, а е определена творческа нагласа и начин на мислене, подчинени на чисто субективното авторско виждане и усещане, припомнят от СГХГ.

Тримата художници бавно през десетилетията изминават своя път от родопските пейзажи през натюрмортите, фигуралните композиции и портретите.

По повод на изложбата е издаден двуезичен /български ианглийски/ каталог от 100 страници със 114 репродукции, изчерпателна биография на Златю Бояджиев и пълна библиография за тримата художници. След София изложбата ще бъде показана в художественитегалерии на Пловдив и Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари