Авангард и инсталация в Sofia Design Week

Още няколко любопитни изложби в програмата
Обновена: 26 юни 2013 14:41 | 26 юни 2013 14:39, Петя Славова
0

Снимка:  Sofia Design week

Нова Българска типография е изложба графичен дизайн с куратор Кирил Златков, който от години работи в различни области на визуалните изкуства и при все това е култивирал специално отношение към писаното слово.

Експозицията е част от програмата на Sofia Design Week. Той е подбрал около 20 автори от няколко поколения, които творят благодарение на и за езика. Представени са доцент Илия Груев, Филип Попов (златен медалист от San Francisco International Wine Competition), и представители на управителния съвет на Art Directors Club Bulgaria. Внимание е отделено и на младите надежди, които експериментират с калиграфия като Косьо Кокаланов, и създават нови шрифтове като Type Depot или Иван Христов.

Следващото събитие в програмата на феста е Байтове Свобода - мултимедийна изложба на Пламен Бончев и София Бурхарди. Инсталацията изследва естетически два взаимосвързани разказа, дълбоко вкоренени в колективната идентичност на българина. Посредством комбинация от интервюта и знаменателен видеоматериал разширява перспективата към онова, какво представлява свободата на словото онлайн и как традиционният медиен пейзаж се променя необратимо, дори и в България. Авторите Пламен Бончев (роден 1980-а в България) и София Бурхарди (родена 1981-а в Дания) в момента живеят в Берлин, като от началото на съвместната си работа, от 2007-а насам, проучват глобализацията и дигитализацията с разнообразни творчески средства.

На 27 юни ще бъдат открити изложбите на Букурещкият Хайд Парк, Проблясъци и Руският литературен авангард в комикси.

Първата - Букурещкият Хайд Парк е изложба за графичен дизайн. През 19-и век лондонският Хайд Парк става символ на свободното слово, а през 21-и век духът на демокрацията продължава да съществува благодарение на глобалното движение “Окупирай”. Само че няколко години преди лозунгите с 99-е процента, през 2005-а, един билборд се появява на малката и запусната букурещка уличка “Артур Верона”. Като атакуват визуалната агресия на външната реклама и в същото време дават глас на обикновените румънци, Cohn & Jansen превръщат един обикновен правоъгълник 4:3 в трибуна. Агенцията започва да получава мейли, изразяващи загриженост по горещи национални теми като политика, футбол, обществено здравеопазване, култура, екология, и всеки месец, под кураторската супервизия на Андрей Кон, билбордът дава израз на тези проблеми, което пък от своя страна често получава отзвук в медиите. Не след дълго авторите на графити превземат пространството около билборда, следва фестивал на изкуствата и занаятите на открито.

Проблясъци продължава традицията да e платформа за смелите, експериментални и непопулярни изяви в сферата на българския продуктов дизайн. За трета поредна година Адриана Димитрова селектира и подрежда в едно пространство част от най-иновативните и творчески проекти, дело на родни автори, които прилагат нов подход към материалите, сглобките, установените форми, начините на изработка и контекста на употреба. В изложбата участват предметите на Archabits, Деница Бояджиева, dontDIY, Константин Ачков, Марина Драгомирова, Odd Matter, Рая Стефанова, Мая Иванова, Волен Валентинов, Студио 2те и Цвета Динова.

Руският литературен авангард в комикси е изложба балкански комикси. Изложбата е на Електрика, за която автори от балканските и други страни (Италия, Полша, Унгария, Германия, Франция, Русия, Латвия, Литва, дори Бразилия!) прехвърлят на хартия мощните и причудливи послания на руския авангардизъм. Експозицията представя и сюжети, които не са директна илюстрация на текстове от руски писатели, но са вдъхновени от техния повествователен подход и техника, визуално и езиково.

В 16.00 в НБУ ще се проведе отворена лекция на Ира Рожавски от Holon Institute of Technoloy. По същото време, от 16.00 до 17.30 ще се случи обществена дискусия Нещо повече от колело - малки иновативни решения за големия град, в която ще се включат главният архитект на София, Петър Диков, активни организации в града, които спомагат за развитието на велосипедния транспорт, формации от хора с отношение към въпроса, граждани, които ще споделят своите специфични проблеми във връзка с велосипедната тема, както и няколко официални гости: Валентин Водев (български продуктов дизайнер на велосипеди в чужбина), aрх. Петя Петрова - (aрхитект-велосипедист, член на сдружение Велоеволюция), Драгомир Кузов (изпълнителен директор на DRAG Bicycles, Вячеслав Стоянов (създател на Sofia Bike), aрх. Петър Диков (главен архитект на Столична община), както и представители на ЦГМ и Общинския съвет на град София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари