Реставратори предпазват ранните картини на Дали

Според специалисти творбите не могат да бъдат повече пренасяни
16 сеп 2013 11:31, Петя Славова
0
Реставратори предпазват ранните картини на Дали
Снимка: Reuters

Европейски реставратори са разработили оригинална методика за диагностициране "здравето" на картините с помощта на инфрачервени лъчи и са установили, че ранните творби на художника Салвадор Дали скоро няма да могат да бъдат пренасяни и излагани в нови галерии. Причината е в памучните платна за рисуване, които са застрашени от увреждане, съобщи сп. Analytical Methods.

"Ние може на око да оценим състоянието на външните слоеве боя, но досега не съществуваше метод за оценка на крехкостта на платното, без да се отреже парче от него. А това е напълно неприемливо. Нашият метод най-накрая дава на реставраторите възможност да видят какво е състоянието на платното, без да се докосват до него.

Сега ние можем да разберем от какъв материал е било изтъкано платното, което е важно при избирането на методи за предпазване на картината от по-нататъшното й увреждане" - заяви Айрин Сивил от Фонда Гала-Салвадор Дали във Фигерас (Испания).

Сивил и нейните колеги са разработили методиката по поръчка на ръководството на фонда, което е искало да се оцени доколко добре са се запазили картините на прочутия испански сюрреалист, пише БТА.

Според авторите на статията, част от произведенията на Дали са били нарисувани на относително некачествено памучно платно, чиито нишки се разрушават лесно под въздействието на киселини и други агресивни съединения във въздуха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари