Лесно ли е да си "НеБългарин" в България

За хората, които не са родени у нас, но живеят тук
20 окт 2015 12:27, Петя Славова
40
Лесно ли е да си "НеБългарин" в България
Снимка: Антони Георгиев

Около 42 000 чужденци, или 0,6% от населението са живели у нас през 2013 г, според Евростат. Около 11 000 са от Европейския съюз, останалите са от всички други страни в света.

Много от тях са добре интегрирани в обществото – имат професии, занимават се с бизнес, преподават или се учат. Немалка част са тук предимно по време на туристическия сезон – те са се възползвали от неотдавнашния бум в пазара на недвижими имоти и са купили "втори дом" за себе си и за семействата си. Много чужди граждани са в България по лични причини – последвали са своите български съпрузи или съпруги, за да създадат семейство на чужда територия.

Но други са тук, защото страната ни се превърна във входен пункт за търсещи убежище. За миналата година около 11 000 души са потърсили закрила в страната ни, според данни на Държавната агенция за бежанците към Министерски съвет. Това са хора, които са напуснали собствените си домове – понякога сами, понякога със семействата си – и не могат да се върнат там по политически причини или поради война.

Съвкупност от всички тези хора, дошли в България принудително или по собствено желание ще видим в изложбата "НеБългарите", която се открива на 20 октомври в столицата.

От фотосите ще разберем кои са хората, върху които с лекота се лепват стереотипи. Ще усетим чувствата на американският предприемач или на руския художник в София. Ще се замислим достатъчно сигурно ли е за един бежанец мюсюлманин от Близкия изток да се разхожда по българските улици.

Изложбата изследва още въпроси като този дали е лесно да се прави собствен бизнес в страната ни, ако лицето ти е с няколко нюанса по-светло – или по-тъмно.

"НеБългарите" идентифицира широк кръг хора – от Нова Зеландия до щата Вашингтон и от Пакистан до Великобритания, живеещи в луксозни затворени комплекси в кварталите около София или в имигрантски общежития, и им задава въпроси за идентичността – тяхната идентичност по рождение и идентичността им на хора, живеещи в България. Отговорите им рисуват пъстра картина на техния живот, работа, радости и скърби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: НеБългарите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кво викаш Сезгин-*** или калпак така ли?АЗ СЪМ БЪЛГАРКА!
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
22.Ти кога си ползвал дипломата си навън , че знаеш че няма никакви изпити .Даже на доктор не се признава - държат се изпити около 2 години !Английски зъболекари , дошли в Америка полагат изпити !
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До иванова от 18Донякъде съм съгласен. Да, направихме компромиси, но права не сме губили, поне аз не го разбирам така. Дори напротив. Имаме правото да кажем, че сме част от една европа в която може спокойно да отидеш да живееш, да работиш и да създадеш семейство в която страна искаш. Това е свободата която ни липсваше толкова много години. А не да живееш като крепостен селянин цял живот.
21
2
 
1
 
! Отговори
djoni преди 8 години
Поздравление-Амиго за това умно и откровенно мислене....тук в бг останаха много млади-Деца.Те не са виновни,че не могат да излязьт.просто вече ги зомбирват и не могат да видят и се осьзнаят,че има нещо по красиво за душата и свободата е друга.Йалкото е че се претопяваме като Племе....Което е било много-Велико в миналото,губиме си Гена като мьже и жени.Найстина нашите Деца нямат Бьдеще тука с такива ***-управляващи.....
20
1
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРПИН преди 8 години
В БЪЛГАРИЯ Н(Е Е ЛЕСНО,КОГАТО СИ БЪЛГАРИН,А ,КОГАТО СИ НЕБЪЛГАРИН,СИ Е МНОГО ГОТ ДАЖЕ!
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен
18
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
колкот по-далеч от *** толкова по добър става животаНе знам що тъй ама факт!За успяващи хората като мен Терминал 1 беше достатъченЗа посредствените хора направиха Терминал 2Терминал 3 ли чакаш?Виж Орела- напуска страната и отива където си поиска и се връща когато си поиска, и винаги остава Орел където и да отидеА пък врабците са закотвен цял живот на едно мястоНякой ден Орела умира сред красотата където живее но само веднъж докато врабеца си умира всеки денПоздрави от Сидни Ав$$тралия
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
няма чужбина няма чуж-до там където човек успява. Чужбина е за лузарите за тях е чуждо, за успяващите не е чужбинаНяма човек който да е излязъл навън и да се е върнал изключение малък процент непрокопсали и неуспелиТорба пари насред гето няма никаква стойност, от личен опит ви казвам. Ако имаше целия холивуд да се е преместил да живее в балканското гето. И златна клетка да си построите пак е насред гето заобиколено от клошари и панелни скотовеКолкото по далеч толкова по добър е живота. Факт!
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами ако някога сте живял извън този *** ще забележите че колкото по далеч от тоя *** толкова по добър става животаНе знам що така но е факт.Преди живях в западна европа сега от няколко години живея в Сидни което е още по далеч и от Америка и затова сме 4-та година на 1-во място в класацията за най добра страна за живеене, доходи 10% по високи от американските, безплатна здравна система, пенсиона, средна продължителност на живота 84г., дъждовни джунгли, островипоздрави Сидни Ав$$тралия
15
5
 
8
 
! Отговори
КаРамбо преди 8 години
от 42 хиляди, около 40 хиляди се опитват всячески да се измъкнат от страната в която повечето хора сериозно обмислят дали да се къпят / перат днес или просто да обърнат на обратно тениската, основанта им религия са парите, а вместо усмивки в устата държат цигари и бълват псувни. Алккохола се пие вместо вода, омразата е далеч по-силна от любовта, зависта е основен мотиватор, а ненависта към различния се счита за основен КОЗ при избирането ти за ръководен пост в публичната администрация...
14
0
 
13
 
! Отговори
иванова преди 8 години
до 18За да имат право българите,румънците,поляците да работят и живеят в уредените западни държави би трябвало да знаете колко години преговаряхме,колко глави отворихме и затворихме,на колко правила се подчинихме и от колко права се отказахме.Освен това за западните страни на тумби заминаха българските и румънските *** и те създадоха първата представа за тези страни.Но пък ни ги върнаха пак в пакет.Трябваше да мине време докато в Англия,,започнат да различават *** от българите
13
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПълни глупости, няма никакви приравнителни изпити, продължаваш да лъжеш!
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 16Медиците започват работа след приравнителни изпити.Другите специалности никой не ги поглежда.Аз не лъжа,вие не сте осведомен
11
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък не мога да разбера как в една страна от която през последните 20 години са излезнали към 2 млн. икономически емигранти има такова отношение към хората които търсят по-добри възможности за живот?*** е, че когато англичаните и холандците казва, че българите и румънците са мързеливи пиявици, които гледат само да източват системата се сърдим. Пък в същото време се отнасяме по абсолютно същия начин към хората които искат абсолютно същото нещо - по-добри условия за живот.
10
0
 
20
 
! Отговори
аз преди 8 години
до 12-сезгинМюсулманите са длъжни да се съобразяват със законите и обичаите на страните,в които са се натресли неканени! Те трябва да положат усилия да се интегрират,а не да променят! Ако ли не-знаят пътя за обратно! НАГЛЕЦИ ДО БЕЗУМИЕ!!
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До гост, дипломите на нашите младежи се признават в цяла Европа, не случайно над 70% от завършващите медицина директно започват работа на запад! Така че не лъжи господине!
8
1
 
17
 
! Отговори
гост преди 8 години
Дори уредена и богата държава като Германия пропищя от КУЛТУРНИТЕ И ОБРАЗОВАНИ СИРИЙЦИ ,АФГАНИСТАНЦИ И ИРАКЧАНИ. При средна възраст 25-30 години кога свариха да завършат висшето си образование в родните си страни,където бушуват войни,и да станат специалисти.Защо дипломите на нашите младежи не се признават в Европа ,а ние ще признаем дипломите от Афганистан!
7
1
 
17
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Зависи откъде идваш, ако си германец, американец, австралиец е лесно, жените ти се лепят като мухи на мед, (почти) навсякъде те уважават и ти се радват. Ако си арабин, черен, индиец, пакистанец, афганец си третиран като ***. Така че всичко е според зависи.
6
5
 
4
 
! Отговори
emigrant преди 8 години
I nie emigrirahme po politi4eski pri4ini.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези на снимката не са авганистанците !