НДК, изрисувано с графити

Художниците запълваха огромно пано пред очите на хиляди
30 май 2016 21:47, Петя Славова
2

Снимка: НДК

Едни от най-добрите български графити художници показаха уменията си като изрисуваха НДК - част от международен арт проект.

В продължение на 2 дни (28 и 29 май) петима от най-добрите български графити художници – 140 Ideas, Esteo и GOAT рисуваха на живо върху огромно пано 7 (ширина) х 24 метра (височина) върху фасадата на НДК. Те пресъздадоха в реална градска среда сцена от комикса на световноизвестния автор на комикси Робърт Къркман и художника Пол Азасета, на който е базиран сериалът „Изгнаник“.

В онлайн платформата на проекта OutcastArt.tv предстои до 3 юни да се разкрият всичките 12 сцени в градовете, които участват в проекта по цял свят – Берлин, Истанбул, Джакарта, Куала Лумпур, Лондон, Манила, Сингапур, София, Стокхолм, Сидни, Загреб и Неапол. Днес историята продължават художници в Загреб и Сидни.

В София скеле на 14 етажа, тежащо 5 т, 36 часа работа и 300 флакона боя бяха необходими на художниците за реализацията на гигантския графит. Във вечерните часове на 29 май сцената беше завършена и НДК се обля в червена светлина.

Хиляди столичани наблюдаваха създаването на комикса в градска среда, а стотици фенове на графити културата, визуалните изкуства и сериалите се престрашиха да влязат в стаята на „Изгнаник“.

Първият епизод на „Изгнаник“ беше показан на живо във Facebook на 20 май едновременно в 61 държави. За първи път телевизионна компания и Facebook излъчиха на живо толкова дълъг видео материал.

Първият епизод ще остане достъпен за гледане във Facebook страницата на FOX до телевизионната премиера за България на 6 юни от 23:00 ч.
 


2
Още от
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Гениални! преди 1 година
Милиони се дадоха, имаше много проблеми и забавяния на проектите и накрая какво - графити?!? Нито изглежда европейско, нито е красиво, дори и не си "пасва" с обстановката! На фона на пост-комунистическия облик наоколо ,тези графити правят НДК да изглежда като гето.

Национален Дворец на Културата ми Янко
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОТВРАТ