"Нощта на музеите" ще е на 20 май

Отново десетки музеи и галерии отварят вратите си
23 мар 2017 20:08, Петя Славова
0
"Нощта на музеите" ще е на 20 май
Снимка: архив, НОЩ/Пловдив

Тринадесетото издание на "Нощта на музеите" ще бъде на 20 май, съобщават от Министерството на културата.
Очаква се отново десетки музеи и галерии в страната да се включат в европейската инициатива с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.

В инициативата могат да участват национални музеи и галерии, регионални музеи и общински културни институти, а също така и частни галерии и изложбени пространства, които проявяват интерес към събитието. Вероятно и през тази година ще се присъединят и много български читалища, които подготвиха различни арт изяви за миналогодишното издание на "Нощта на музеите".

По традиция, през последните години само в София над 50 музея и галерии се включват в "Нощта на музеите" и посрещат хиляди посетители с безплатен вход.

Европейската "Нощ на музеите" е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа.

Българските музеи и галерии се включват в инициативата още в първото й издание. И през тази година Министерството на културата на България и Френският институт в София ще са партньори на Министерството на културата и комуникациите на Франция в организирането и отбелязването на инициативата.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари